
În Bulgaria, unde statul de drept este în permanenţă ameninţat, cetăţenii aşteaptă cu nerăbdare lucrările Parchetului European, care este un simbol al speranţei în lupta împotriva corupţiei.
Declaraţia a fost făcută la 26 ianuarie, de europarlamentarul bulgar Elena Ionceva, din cadrul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor, în cadrul reuniunii Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne.
Intervenţia europarlamentarei bulgare a fost preluată de cel mai important cotidian care apare la Sofia, „24 Ceasa”, în ediţia din 27 ianuarie.
Elena Ionceva a fost jurnalistă la Televiziunea Naţională bulgară, iar între 2017-2019 a deţinut un mandat de deputat în Parlamentul de la Sofia. În mai 2019 a fost aleasă pe listele Partidului Socialist pentru Parlamentul European.
„Mai exact, când veţi începe activitatea efectivă?” a fost întrebarea adresată de Elena Ionceva şefei Parchetului European.
„Mi-aş dori să încep munca de mâine”, a răspuns Laura Codruţa Kovesi. ”Am făcut tot ce ne stă în putere, suntem pregătiţi, dar nu toţi procurorii europeni delegaţi au fost numiţi încă. Unele ţări nu au început procedura, altele sunt în curs de numire iar procesul se va finaliza, în acest caz, în februarie”, a mai spus fosta șefă DNA.
Totodată, Laura Codruţa Kovesi a mai răspuns europarlamentarei bulgare, preluată de „24 Ceasa”, că Parchetul European va semna acorduri atât cu OLAF, cât şi cu Eurojust, pentru a stabili o cooperare strânsă cu acestea. Parchetul European şi-a propus să lucreze la aproximativ 2.000 de cazuri pe an, a mai precizat Laura Codruta Kovesi pentru presa bulgară. Totodată, ea a mai declarat că „sarcina mea este să mă asigur că procurorii europeni sunt cu adevărat independenţi faţă de autorităţile naţionale”.
Preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, a anunţat la începutul acestui an că în ţara sa vor fi organizate alegeri parlamentare la 4 aprilie. Guvernul conservator condus de Boiko Borisov se confruntă, de anul trecut, cu proteste de stradă şi critici acerbe în legătură cu corupţia unor demnitari de rang înalt, vizată fiind chiar şi persoana şefului guvernului de la Sofia.
- Istoricul britanic Dennis Deletant este român - 24 mai 2022
- Doar 5% dintre bulgari consideră Rusia drept un exemplu de bună guvernare. Sprijinul pentru Vladimir Putin a coborât la 32% iar pentru R.P. Chineză la 1% - 7 martie 2022
- OPINIE Rusia va fi înfrântă. Achită Kremlinul datoriile istorice restante față de Europa? - 7 martie 2022