Efectele coronavirus. Australia şi Noua Zeelandă au rămas fără hârtie igienică

(foto: AFP)
(foto: AFP)

Primele ştiri despre dispariţia hârtiei igienice din magazine au venit din Hong Kong şi Singapore, apoi din Japonia, la sfârşitul lunii ianuarie. De mai bine de două săptămâni, însă, pe fondul temerilor legate de Covid-19, rolele de hârtie igienică au devenit o raritate la Antipozi, în Australia şi Noua Zeelandă. Practic, în cele două ţări, rolele banale de hârtie au devenit cea mai căutată marfă.

„Hârtia igienică este precum aurul” scria pe prima pagină, la 8 martie, cel mai important cotidian din Noua Zeelandă, „New Zealand Herald”. Reporterii descriau calvarul celor două ore obligatorii de aşteptare la coadă, la porţile magazinelor, pentru a obţine câte un pachet raţionalizat de hârtie igienică.

Şi în Australia unele mari lanţuri de magazine, precum Woolworths, au fost nevoite să reducă drastic cantitatea de hârtie igienică pe care un singur cumpărător o poate procura: doar 4 pachete. Cel mai mare producător din ţară relata că producţia a fost sporită de 8 ori de la debutul crizei dar că, deşi se lucrează 24 de ore zilnic, cererile sunt prea mari pentru a face faţă.

Imaginile din media australiene cu rafturile goale acolo unde ar fi trebuit să se afle rolele de hârtie igienică au provocat reacţii extrem de diverse.

Prim ministrul conservator Scott Morrison a invitat la calm, insistând că produsul nu a dispărut şi că nici un australian nu va avea de suferit. Licitaţii online de hârtie igienică au fost iniţiate pe tot cuprinsul ţării, în special în partea de sud, în New South Wales o vânzare pe eBay arătând că se poate cumpăra o singură rolă cu 1000 de dolari australieni, în condiţiile în care un pachet cu 10 role costă în mod obişnuit 15 dolari australieni. În plus, o parte a presei de la Antipozi a relatat din abundenţă povestea lui Haidee Janetzki, din Toowoomba, un oraş din Queensland, care a fost filmată tronând peste 48 de cutii imense de hârtie igienică. „Regina Hârtiei Igienice”, cum este adulată acum în Australia, a povestit meticulos experienţa ei şi a contribuit, în bună măsură, la menţinerea isteriei.

În alte situaţii, precum o face cotidianul „The New Daily”, din Queensland, australienii sunt sfătuiţi să se poată obişnui şi fără hârtie igienică, dacă criza nu se va sfârşi. S-ar putea folosi după mersul la toaletă şi fără rola obişnuită, scriu jurnaliştii, duşul sau bideul. O opţiune care, în opinia publicaţiei, ar trebui să mai domolească panica.

Nici staruri australiene – reale sau din realityshow-uri – nu au rămas mai prejos, mare parte postând sfaturi despre viaţa fără hârtie igienică.

Cum s-a ajuns la criza hârtiei igienice în Australia şi Noua Zeelandă pe fondul răspândirii panicii legate de covid-19?

Un reputat cercetător australian în psihologie, Niki Edwards, de la Queensland University, Niki Edwards, a explicat că hârtia igienică semnifică, pentru fiecare, „control”. „Când oamenii aud de coronavirus, – a declarat omul de ştiinţă – începe să le fie teamă că vor pierde controlul”. Acelaşi lucru îl declara presei australiene şi Brian Cook, profesor la Universitatea din Melbourne: hârtia igienică este „un element de confort şi de securitate”, un „element pragmatic” şi, ceea ce este şi mai important, extrem de vizibil pe rafturile tuturor magazinelor.

Primele cazuri de coronavirus au fost semnalate în Australia la mijlocul lunii ianuarie, când au apărut şi primele decese, legate de călătorii în China sau de cetăţeni chinezi. Autorităţile au anunţat până în prezent sub 100 de cazuri confirmate, la o populaţie de aproximativ 25 milioane locuitori.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: