Dureri crunte în timpul menstruației? Nu sunt normale, iar endometrioza poate fi o explicație / Legătura cu stările de anxietate și depresie

menstruatie dureri burta menstruatie dureri burta
sursa foto: Pexels/ cottonbro studio
menstruatie dureri burta
sursa foto: Pexels/ cottonbro studio

„Are cineva o pastilă de burtă?”. E întrebarea pe care o auzim lunar la școală, locul de muncă, în grupurile de prieteni, urmată frecvent de ”Nu mai pot”. Durerile menstruale sunt frecvente, uneori crunte, iar analgezicele sunt indispensabile pentru cineva care suferă de astfel de reacții la menstre. Durerea la menstruație nu este, însă, normală și ar putea ascunde o afecțiune precum endometrioza, care necesită asistență medicală complexă.

Ce este endometrioza

Pentru pacientele cu endometrioză profundă cu afectare intestinală, costurile pentru intervențiile chirurgicale minim invazive sunt decontate parțial de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), prin Programul Național de Endometrioză

Pot beneficia de tratament femeile „al căror diagnostic este reprezentat de confirmarea anamnestică, clinică şi imagistică (ecografie şi/sau RMN) în care să se vizualizeze clar leziunile de endometrioză profundă cu afectare intestinală”, potrivit Capitolului XI al Ordinului CNAS nr. 1106/2023

Endometrioza este o boală cronică, cu dureri severe, care afectează aproximativ 10% (190 de milioane) dintre femeile și fetele de vârstă reproductivă, la nivel global, potrivit Organizației Mondiale a Sănății (OMS). De asemenea, endometrioza poate cauza infertilitate – până la 50% dintre femeile care au infertilitate suferă de endometrioză.

Uterul este căptușit cu un strat de țesut numit endometru. […] Dacă un ovul nu este fertilizat, endometrul se descompune, iar în timpul perioadei menstruale, sângele și țesutul endometrial sunt scurse din uter prin vagin. La persoanele cu endometrioză, țesutul asemănător endometrului crește în afara uterului. Țesutul poate crește în ovare, trompe uterine, intestinul gros, rect și vezică urinară. În cazuri rare, poate crește și în altă parte a corpului, cum ar fi în plămâni, vulve, creier și pericard (membrana tisulară care înconjoară inima)”, potrivit Yale Medicine

Persoanele care suferă de endometrioză experimentează adesea dureri la nivelul pelvisului, în timpul menstruației. „Unele persoane cu endometrioză experimentează dureri debilitante care le împiedică să meargă la serviciu sau la școală”, potrivit OMS. Durerile mai pot apărea în timpul sau după actul sexual. 

Simptome și riscuri 

Durerile la ciclu nu sunt normale, necesită investigaţii medicale. Mai ales dacă nu cedează la medicamentele contra durerii şi dacă sunt însoţite de alte simptome, cum sunt tulburări digestive, tulburarea tranzituluiconstipaţie, diaree, durere la defecaţie -, dacă apar simptome urinare. La început, durerea este legată de menstră. Ulterior sau chiar concomitent, este legată şi de ovulaţie. După care, durerea se generalizează. Aceasta este evoluţia simptomelor. Ar fi bine să prindem boala când simptomele sunt încă legate doar de menstră. Asta înseamnă stadiu incipient“, declară Voicu Simedrea, medic ginecolog, pentru Adevărul. 

Camelia Șerban este una dintre femeile diagnosticate cu endometrioză. Într-un articol publicat de Vice, povestește că avea „mai tot timpul dureri menstruale și pelviene intense, unele lombare, care coborau de pe muschiul fesier pe picior, ca o arsură”. Camelia a hotărât să se opereze în 2017:

  • „(…) ajunsesem să am dureri atât de groaznice, încât mă puteam da jos din pat doar ca să merg la toaletă”. Camelia a făcut site-ul Endoro-online, pentru că „majoritatea informațiilor cuprinzătoare despre endometrioză sunt în engleză”, iar medicul Gabriel Mitroi, cel care a operat-o, a verificat toate informațiile pe care ea le-a tradus pe site, după cum povestește aceasta. 

Camelia insistă asupra alegerii unui medic specializat exact pe endometrioză: 

  • „Experiența unui medic specializat care tratează endometrioza zilnic este diferită de cea a unuia care are câte un caz din când în când. Trebuie întotdeauna să ceri explicații pentru orice intervenție sau tratament”.   

„Pe lângă simptomele pelviene, cercetările arată că femeile cu endometrioză au rate mai mari de depresie și anxietate decât cele care nu au această afecțiune, suferă adesea de oboseală și prezintă un risc crescut de a dezvolta boli cardiovasculare”, potrivit Yale Medicine

Hugh Taylor, președintele Departamentului de Obstetrică, Ginecologie și Științe Reproductive, de la Yale Medicine, spune că „multe femei suferă în tăcere ani de zile” din cauza endometriozei. 

Ce spun statisticile 

Între 50% și 80% dintre femeile cu dureri pelviene au endometrioză, iar în medie, există o întârziere de patru până la 11 ani între apariția simptomelor și diagnostic (și tratament), scrie Yale Medicine. 

În Marea Britanie, femeile așteaptă în jur de nouă ani pentru a fi diagnosticate cu endometrioză, potrivit unui studiu realizat de Endometriosis Uk.  Anul trecut, Spania a adoptat o lege ce instituie „concediul medical pentru o femeie în caz de menstre invalidante” asociate, de exemplu, „unor patologii precum endometrioza”, relatează Agerpres.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții:

Add a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.