Dronele care intră ilegal în România vor putea fi distruse/ Ministerul Apărării a pus în dezbatere publică proiectul de lege

Proiectul de lege privind controlul utilizării spaţiului aerian naţional este în dezbatere publică.
sursa foto: Inquam Photos/ george Călin

Aeronavele fără pilot la bord (dronele) care intră ilegal pe teritoriul României vor putea fi distruse, neutralizate sau zborul acestora poate fi luat sub control, se arată într-un proiect de lege pus în dezbatere publică, luni, de Ministerul Apărării.

Ce măsuri pot fi luate împotriva aeronavelor fără pilot la bord, conform proiectului:

Publicitate electorală
publicitate electorală
  • a) non-cinetice, cum sunt detectarea aeronavei fără pilot la bord, preluarea controlului sau neutralizarea prin dezactivarea funcțiilor de comandă/control sau de comunicații;
  • b) cinetice, cum sunt imobilizarea sau distrugerea aeronavei fără pilot la bord.

Măsurile sunt luate cu mijloace adecvate, în raport cu nivelul ameninţării, în limitele dreptului internaţional aplicabil, după ce au fost luate în considerare toate circumstanţele specific ale evenimentului şi ţinând cont de prioritatea protejării vieţii persoanelor, ultima soluţie posibilă dispusă fiind distrugerea aeronavei fără pilot la bord care utilizează neautorizat spaţiul aerian national, se arată în proiect.

Împotriva aeronavelor cu pilot la bord care utilizează neautorizat spațiul aerian național pot fi luate următoarele măsuri:

  • a) stabilirea poziției aeronavei, a legăturii radio și a identității acesteia;
  • b) transmiterea de la sol a informațiilor si dispozițiilor către pilotul/echipajul aeronavei, in vederea utilizării autorizate a spațiului aerian national al României;
  • c) interceptarea aeronavei care continuă sã utilizeze neautorizat spațiul aerian national al României;
  • d) executarea focului de avertisment de către aeronavele interceptoare;
  • e) executarea focului de nimicire de către aeronavele interceptoare;
  • f) executarea focului de nimicire de către mijloacele de apărare aeriană cu baza la suprafață.

Dreptul de a ordona măsurile prevăzute, adică doborârea aeronavelor care încalcă spațiul aerian este dat de “persoanele cu „drept de decizie stabilite prin hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare a Țării”. Pentru forţele şi mijloacele care acţionează în cadrul Sistemului Integrat de Apărare Aeriană şi Antirachetă NATO măsura de interceptare a aeronavelor se dispune de către persoanele autorizate prin documentele de planificare NATO.

Citește aici întreg proiectul de hotărâre.

Context

Săptămâna trecută, două ținte aeriene au intrat pe teritoriul României, după cum a transmis Ministerul Apărării. Una dintre ele a înaintat spre municipiul Tulcea, iar cealaltă a ajuns în județul Constanța, a arătat MApN. Ministerul Apărării a ridicat două avioane F-16 pentru monitorizarea situației. Un mesaj RO-Alert despre posibilitatea căderii unor obiecte din spațiul aerian a fost emis pentru nord-estul județului Tulcea.

Tot în această lună, o țină aeriană de mici dimensiuni a intrat pe teritoriul României, în Eforie Nord, înaintând spre localitatea Topraisar (în sudul județului). Atunci a fost emis un mesaj RO-Alert în Constanța. Au fost activate structurile sub comandă NATO, iar patru avioane de monitorizare au fost ridicate.

Mesajul de RO-Alert pentru drone a fost primit de mai multe ori în ultimii doi ani de populația din Tulcea care era avertizată cu privire la potențialul pericol al căderii resturilor de drone în contextul războiului din Ucraina, aflată peste mal de Dunăre, dar a fost o premieră pentru populația din Constanța la începutul lunii septembrie.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții:

Add a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.