Dosarul “Retrocedărilor”: Ei sunt consilierii care nu au vrut ca orașul să fie parte civilă în dosar. Felix Stroe, actualul șef al PSD Constanța, a fost inițiatorul propunerii. PNL, PD și PRM au votat pentru Radu Mazăre

ERATĂ: Lucian Băluț nu mai era consilier în momentul în care Consiliul Local a decis să nu se constituie parte civilă în Dosarul Retrocedărilor. Cu toate acestea, pe site-ul Primăriei Constanța, Lucian Băluț figurează cu un mandat întreg de consilier local în perioada 2004-2008.

  • În martie 2008, DNA a întrebat Primăria Constanța dacă se constituie parte civilă în dosarul Retrocedărilor, în care experții consultați de procurori calculaseră un prejudiciu de 114 milioane de euro.
  • La inițiativa consilierului Felix Stroe, actualul șef al PSD Constanța și fost ministru al Transporturilor în guvernul Tudose, colegii lui prezenți la ședință au votat în unanimitate ca municipiul să nu se constituie parte civilă, motivând că nu mai există o altă expertiză în afară de cea a procurorilor. Consilierii nici nu au solicitat o expertiză neutră, motivând că ”nu e treaba lor”.
  • PNL, PD și PRM au votat cot la cot pentru Radu Mazăre care, la finalul ședinței, le-a mulțumit pentru că ”interesele politice nu au fost mai presus decât libertatea oamenilor”.
  • Ședința a fost condusă de Gheorghe Stoica, un preot cu businessuri înfloritoare în oraș și unul dintre cei cărora primăria condusă de Radu Mazăre le-a permis să construiască clădiri uriașe în stațiunea Mamaia.
  • În 7 februarie 2019, la 11 ani distanță, 33 din cei 37 de inculpați trimiși în judecată de procurorul Gheorghe Onea, inclusiv notarii, evaluatorul, funcționarii din primărie și interpușii, au fost condamnați definitiv, cu pedepse de la 2 ani cu suspendare la 9 ani cu executare.

Cum îl periau pe Mazăre inclusiv consilierii din opoziție


Imagine dintr-o ședință a Consiliului Local Constanța din anul 2007

În ședința extraordinară din 13 martie 2008 au fost prezenți 23 din cei 27 de consilieri ai municipiului Constanța: 14 de la PSD, 4 de la PNL, 3 de la PRM și 2 de la PD. Au lipsit Aurelian Arghir (PSD), Lenuța Doinița Băsescu (PD), Aurel Butnaru și Valentin Eugen Șerbănescu (PNL). A fost ședința în care secretarul primăriei, Marcela Enache, a prezentat adresa venită de la DNA, prin care procurorii le cereau să stabilească dacă municipiul se constituie sau nu parte civilă în dosarul ”Retrocedărilor”. Stenogramele publicate în procesul verbal al ședinței arată clar cum funcționau lucrurile în Consiliul Local Constanța pe vremea când Radu Mazăre era șeful suprem.

În primul rând, Marcela Enache i-a avertizat pe consilieri că stenograma ședinței va ajunge la DNA: ”Aş vrea să vă citesc ultima frază din adresa venită de la DNA, care face următoarea precizare: <<La răspunsul dumneavoastră, vă rugăm să ataşaţi o copie a hotărârii de consiliu, pe care o veţi adopta în legătură cu constituirea de parte civilă, precum şi procesul-verbal sau stenograma şedinţei>>. Deci, asta ne-au solicitat“.

Apoi, la începutul discuției despre constituirea civilă în dosarul Retrocedărilor, Nicolae Moga, actual senator PSD și un apropiat al lui Radu Mazăre, i-a avertizat pe consilieri să aibă grijă când citesc adresa de la DNA ”ca să nu cadă în vreo capcană” a procurorilor:

”Dacă doreşte, să consulte… Dar înainte să aflăm punctul de vedere al comisiei juridice. Dar, vă atrag atenţia, domnilor consilieri, să nu cumva să intrăm într-o capcană (…) Consultaţi documentele şi, atenţie, gândiţi-vă la capcane! Pentru că, constituirea de parte civilă a Consiliul Local implică…. Nu trebuie să vă spun mai mult”.

Moga s-a ferit să fie foarte explicit pentru că știa că stenograma ședinței respective urma să ajungă la DNA. La finalul ședinței, replica de încheiere a lui Mazăre a trădat limbajul codat al lui Moga: ”Vă mulțumesc pentru că interesele politice nu au fost mai importante decât libertatea oamenilor”.

Apoi, înainte să ia cuvântul reprezentantul comisiei juridice din CL, Moga subliniază din nou că stenograma va ajunge la DNA: ”Aţi fost atent ce zice… toată stenograma şedinţei se va duce, în plic, la DNA”.

Imediat apoi, Dănuț Moisoiu (consilier PD, șeful comisiei juridice din CL) a spus că cei din comisia juridică nu vor spune dacă a fost sau nu prejudiciat orașul până nu vor avea pe masă o expertiză autorizată neutră: ”Deci, toată comisia, noi am citit materialul, am stat la comisie circa trei ore. Deci, noi nu avem nici competenţa de a evalua această solicitare şi nu avem experienţă multă să ne exprimăm, decât după ce avem o expertiză autorizată”.

Intervine Felix Stroe, actual șef al PSD Constanța și, la vremea aceea, șeful comisiei de buget-finanțe din CL, care propune ca municipalitatea să nu ceară expertiză și să nu se constituie parte civilă:

”Stimaţi colegi, să-mi daţi voie să vă prezint avizul comisiei de buget-finanţe, să-mi daţi voie să vă citesc… în prima parte, şi să fac şi o propunere. „Referitor la adresa nr.29564 din 25 februarie 2008, a DNA către Consiliul Local al Municipiului Constanţa: Se lecturează conţinutul adresei respective. Comisia exprimă următoarea opinie: întrucât nu există un raport de expertiză judiciară, semnat de un expert autorizat ANEVAR- neutru nu ne putem pronunţa asupra existenţei sau inexistenţei unui prejudiciu cauzat Consiliului Local. Ca atare, comisia nu poate solicita Consiliului Local să se constituie parte civilă.” Acesta este avizul, şi vă rog să-mi daţi voie, ca şi consilier local membru în Consiliul Local Municipal Constanţa, să fac următoarea propunere domnilor consilieri, spre a o lua în dezbatere şi a o vota. Părerea mea este că nu e de competenţa noastră să solicităm organelor statului să facă expertiză. Este de competenţa organelor statului să se gândească şi să-şi organizeze activitatea aşa cum consideră dânsele că au obligaţia legală s-o facă. Eu vă propun să nu solicităm niciun fel de expertiză, că nu e problema noastră şi ….să….ca atâta vreme cât nu avem un document legal întocmit, care să constate vreun prejudiciu, să nu ne constituim parte civilă. Mulţumesc!”.

În cele din urmă, Tiberiu Nemet, consilier din partea PRM și patronul unui ziar local, îi face pârtie fostului primar și le explică celor prezenți la ședință de ce CL nu trebuie să se constituie parte civilă în dosar. Urmează un dialog hilar între Tiberiu Nemet și Radu Mazăre, de genul polițistul bun-polițistul rău, dialog în care Nemet lasă aparența unui consilier de opoziție (dialogul integral poate fi citit la pag. 14-17 din procesul verbal al ședinței, publicat mai jos):

PROCESUL VERBAL AL ȘEDINȚEI CONSILIULUI LOCAL DIN 13.03.2008

”Adică, nu putem să ne jucăm cu libertatea unor oameni. Deci, nu putem să ne judecăm… să ne jucăm cu libertatea unor oameni, de dragul unor… Deci, domn’e… staţi puţin! În momentul în care noi suntem aici, ca reprezentanţi ai cetăţenilor, avem responsabilitate! Oamenii ne-au trimis aici să le reprezentăm interesele. Pe bune! Şi avem şi responsabilitatea… să nu ne ascundem după… scaun sau după, eu ştiu, carnetul de partid. La modul cel mai serios! Deci… În momentul de faţă… Domnu’ consilier Stroe, dumneavoastră aţi făcut o propunere. Eu cred că domnul preşedinte de şedinţă ar trebui să supună aprobării propunerea pe care a făcut-o domnul consilier Stroe, să vedem care este, de fapt, punctul de vedere al Consiliului, pe baza căruia, sigur că, trimitem şi răspunsul respectiv”, spunea consilierul PRM Tiberiu Nemet, în ședința din 13 martie 2008.

Se supune la vot propunerea lui Felix Stroe, președintele comisiei de buget-finanțe din CL, și toți cei 23 de consilieri prezenți la ședință votează ca municipiul Constanța să nu se constituie parte civilă în dosarul ”Retrocedărilor”.

Astăzi, la 11 ani distanță de la această ședință, 33 din cei 37 inculpați au fost condamnați definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție. Cele mai mari pedepse le-au primit chiar colegii consilierilor locali: Radu Mazăre – 9 ani, Nicușor Constantinescu – 5 ani, Ramona Dospinescu, șefa direcției de Patrimoniu – 7 ani și 6 luni, Constantin Racu, șeful direcției Juridice – 6 ani și 10 luni. Trei inculpați au decedat între timp și pe numele lor nu au mai fost emise sentințe, iar unui inculpat i s-au prescris faptele.


Cine sunt consilierii care nu au vrut ca municipiul să se constituie parte civilă în dosarul ”Retrocedărilor”


PSD

(cei doi viceprimari: Nicolae Nemirschi și Gabriel Stan)

Gheorghe Stoica – fost preot, actual om de afaceri prosper în Constanța

Cristinel Dragomir – ulterior, ales vicepreședinte al CJC, în echipa lui Nicușor Constantinescu

Marian Foca – fost director adjunct la AJOFM Constanța, fost sindicalist, șef al CNSLR Frăția

Felix Stroe – în 2008, președintele comisiei buget-finanțe din CL; astăzi președintele PSD Constanța

Gheorghe Fărcășiu – sculptor cunoscut în mediul artistic constănțean

Dumitru Calota – arhitect

Nicolae Bileca – medic dentist, a trecut prin mai multe partide politice, de la PNȚCD, la PD și PSD

Nicolae Moga – senator PSD din 2008, apropiat de fosta conducere Mazăre-Constantinescu, om de afaceri prosper

Monica Jucan – ulterior, purtător de cuvânt al Prefecturii Constanța

Lucian Băluț – profesor la Universitatea Maritimă, fost deputat, fost director al Portului Constanța

Ali Nurhan – director executiv al echipei de handbal masculin HCM Constanța

Gabriel Valentin Pârvulescu – om de încredere al lui Radu Mazăre

Ibraim Temur – fost președinte al sindicatului RATC (regia de transport în comun)

Antonella Marinescu – deputat PSD în 2008-2012, ulterior consul al României la Toronto

PNL

Tudor Topor – unul dintre consilierii anonimi ai PNL Constanța

Victor Ilie Rădulescu – liberal cu vechime, consilier local, apoi consilier județean și director al Liceului de Artă din Constanța (decedat în 2017)

Cornelius Nădrag – un alt consilier anonim al PNL Constanța

Marin Emil – alt consilier anonim al PNL Constanța

PD

Constantin Chirilă – ulterior deputat, unul dintre cei mai vechi membri ai PD, apoi PDL, a condus o vreme organizația municipală de la Constanța

Dănuț Nicușor Moisoiu – membru vechi al PD/PDL, om de afaceri prosper în Constanța

PRM

Horia Marius Caliminte – ulterior a trecut la PNL și, în prezent, este exclus din partid din cauza unor divergențe cu actuala conducere a organizației județene  

Tiberiu Nemet – fostul patron al unui ziar local din Constanța, în prezent retras în business

Adrian Itu – consilier anonim al PRM

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții:

2 comments
  1. Multumesc pentru faptul ca ati avut bunavointa de a mentiona raspunsul meu. As dori sa verificati daca raspunsul meu este corect, Veti constata ca in martie 2018 eram deputat. Ca atare nu puteam participa la vot. Rugamintea mea este de a corecta articolul dumneavoastra. In fapt doresc sa eliminati atat poza mea cat si comentariul asociat.

Comments are closed.