
Spectacolul de teatru “Dosarele Siberiei”, producție a Teatrului Național “Mihai Eminescu” din Chișinău, va fi pus în scenă, joi, la Constanța pentru a expune dramele trăite de românii din spațiul pruto-nistrean în perioada ocupației sovietice a Basarabiei (1940; 1944-1991), de la deportări sistemice la foamete organizată și masacre care au lăsat în urmă sute de mii de victime.
Reprezentația va începe de la ora 21:00, la Teatrul de Vară Soveja, în cadrul Stagiunii Estivale a Artelor Spectacolului (SEAS) 2023, festival organizat de Teatrul de Stat Constanța.
UPDATE: Din cauza unei situații de ordin tehnic, locația spectacolului a fost mutată la Sala Studio a Teatrului de Stat Constanța, vizavi de Parcul Arheologic din Centrul Constanței.
Opera este bazată pe scrierile Margaretei Spânu Cemârtan, supraviețuitoare a deportării din 1949 și ale lui Ion Moraru, condamnat politic în 1950 pentru că a condus grupul de rezistență antisovietică “Sabia Dreptății”. Totuși, scenariul nu se rezumă la cele două povești individuale, ci abordează pe larg crimele comise de autoritățile sovietice împotriva întregii populații a regiunii, de la masacre la foamete organizată și deportări în masă, printre altele.
“După șocul produs de lectura Arhipelagul-ului GULAG de Aleksandr Soljenițân, am citit alte materiale, în special memorii ale conaționalilor noștri trecuți prin malaxorul represiunilor staliniste, descoperind treptat o realitate ascunsă, paralelă și diferită de cea trăită de mine în perioada copilăriei și tinereții. Am descoperit îngrozit că alături de noi, pionieri și comsomoliștii ce recitam voioși ode lui Lenin și Partidului, trăiau oameni care sufereau în tăcere, își plângeau în taină părinții, surorile și frații, bunicii, prietenii, uciși de sistemul odios și pervers, creat de cei pe care noi îi glorificam cu atâta inconștiență înflăcărată”, explică regizorul Petru Hadârcă originile ideii la care lucrează de peste zece ani și care stă la baza piesei.
Odată cu trecerea timpului, rămân tot mai puține mărturii la prima mână ale crimelor comise de forțele sovietice împotriva românilor basarabeni, iar în acest context, regizorul ține să sublinieze importanța protejării și valorificării acestor amintiri: “De aceste amintiri avem nevoie noi și, mai ales, copiii și nepoții noștri. Avem nevoie pentru a înțelege și conștientiza că ura, violența și teroarea nu pot crea o lume bună cu oameni fericiți”.
Spectacolul durează două ore și 15 minute, iar prețul unui bilet pornește de la 33,45 lei – parte a campaniei promoționale Early Bird: după ce primele 150 de locuri vor fi ocupate, prețul unui bilet va ajunge la 60 de lei.
- Portul Constanța, a treia cea mai mare creștere procentuală a traficului de mărfuri în rândul porturilor din UE, în 2022 - 5 decembrie 2023
- Weekend de argint pentru sportivii din Dobrogea: Elena Zaharia și Amalia Țugui, vicecampioane mondiale la tenis de masă și box - 4 decembrie 2023
- Cum a ajuns tutunul de la ritualurile religioase ale mayașilor la „pandemia” de azi - 3 decembrie 2023