
Conducerea DNA a prezentat, luni, bilanțul activității instituției aferent anului 2019, care s-a remarcat mai ales prin procentul foarte mare de achitări (52%), dar și datorită creșterii cu aproape 50% a spețelor privind fraudarea fondurilor europene, comparativ cu 2018.
Totodată, raportul de activitate arată că, în medie, ritmul de soluționare a dosarelor a scăzut cu aproximativ 30% față de anul precedent. În 2019, un procuror a soluționat, în medie, 36 de spețe, față de 45 de dosare câte soluționa în 2018.
Cifrele bilanțului arată că 44% din totalul inculpaților au fost achitați ca urmare a dezincriminării parțiale a abuzului în serviciu de către CCR și/sau ca urmare a eliminării probelor din dosare obținute cu ajutorul SRI sau DIPI.
Decizia președintelui Klaus Iohannis de a semna revocarea de la conducerea DNA a Laurei Codruța Kovesi, modificarea legilor justiției și deciziile controversate ale CCR au fost trei episoade care au influențat decisiv activitatea procurorilor Anticorupție începând cu anul 2018.
Conducerea interimară a structurii centrale și interimatele din teritoriu au dus la lipsa unei strategii coerente de management, iar noile condiții de intrare în DNA au provocat un deficit semnificativ în rândul procurorilor.
Pe de altă parte, în urma deciziilor Curții Constituționale cele mai multe instanțe judecătorești au exclus mijloace de probă din dosare, iar în alte spețe, cu sentințe definitive, au fost reluate procesele de judecată.
În teritoriu: 83% din posturi ocupate, 25% mai puține dosare soluționate
La nivelul serviciilor teritoriale posturile de procurori sunt ocupate în proporție de 83%, iar fluctuația de personal din ultimii doi ani s-a văzut în scăderea numărului de dosare soluționate cu aproape 25% față de anul 2018.
În privința activității în teritoriu, serviciile din Cluj și Constanța s-au detașat categoric de celelalte servicii teritoriale, rechizitoriile lucrate de acestea reprezentând 41,2% din totalul spețelor trimise în judecată de procurorii din teritoriu.
De altfel, din 2013, activitatea procurorilor anticorupție de la Constanța a înregistrat cele mai bune rezultate la nivelul ST-urilor.
- Cluj (ST care are și un birou teritorial la Baia Mare) – 36 de rechizitorii și acorduri de recunoaștere
- Constanța – 30 rechizitorii și acorduri de recunoaștere
- Bacău – 16 rechizitorii și acorduri de recunoaștere
- Craiova – 12 rechizitorii și acorduri de recunoaștere
- Iași – 11 rechizitorii și acorduri de recunoaștere
- Timișoara – 10 rechizitorii și acorduri de recunoaștere
- Brașov – 9 rechizitorii și acorduri de recunoaștere
- Suceava – 8 rechizitorii și acorduri de recunoaștere
- Galați – 7 rechizitorii și acorduri de recunoaștere
- Alba Iulia – 6 rechizitorii și acorduri de recunoaștere
- Oradea – 5 rechizitorii și acorduri de recunoaștere
- Pitești – 5 rechizitorii și acorduri de recunoaștere
- Ploiești – 3 rechizitorii și acorduri de recunoaștere
- Târgu Mureș – 2 rechizitorii și acorduri de recunoaștere
Citește raportul de activitate integral pe site-ul DNA.
- Workshop dedicat tinerilor interesați de jurnalismul de investigație, organizat la Constanța de Asociația Info Sud Est - 21 iunie 2022
- POLUAREA OCEANELOR| O elevă din Constanța, voluntară Greenpeace România, în activism de la 10 ani: ”Înghițim săptămânal o cantitate de plastic cât un card bancar” - 20 iunie 2022
- Context.ro, cel mai nou produs media, a fost lansat joi de jurnaliștii Attila Biro, Cristian Andrei Leonte și Stephen McGrath/ Platforma își propune să atragă tinerii în presă - 9 iunie 2022