DNA cercetează descărcarea arheologică pentru lărgirea plajelor după ce mai multe monede antice ar fi fost găsite în nisipul excavat – SURSE

sursa foto: Facebook/ ABADL
sursa foto: Facebook/ ABADL

DNA Constanța a deschis un dosar penal in rem pentru a verifica modul în care Ministerul Culturii a aprobat descărcarea arheologică pentru lărgirea plajelor, în etapa a doua a proiectului, de peste 750 milioane de euro, au declarat pentru Info Sud-Est surse din Autoritatea Navală Română.

Intervenția procurorilor Anticorupție ar fi avut loc după ce mai multe monede antice ar fi fost găsite în nisipul proaspăt excavat din largul mării.

Recent, procurorii DNA au trimis ANR o solicitare prin care au cerut interzicerea accesului oricăror nave și exploatarea fundului mării în perimetrul care urmează să fie cercetat de scafandri. Zona vizată de procurori se află la aproximativ 6 kilometri în larg, în dreptul plajelor ”Modern” și ”3 Papuci”.

sursa foto: Google Maps

Din perimetrul respectiv, de aproximativ 5,4 km pătrați conform datelor Google Maps, nava companiei olandeze Boskalis extrage nisip pentru înnisipare a 7 kilometri de plajă din nordul stațiunii Mamaia.

Surse din cadrul companiei au confirmat pentru Info Sud-Est că lucrările au fost oprite pentru câteva ore, dar acestea au continuat după ce zona de lucru a fost mutată la marginea perimetrului indicat de procurorii DNA Constanța.

Sursele consultate de ISE susțin că lucrările continuă în prezent și că acestea nu sunt afectate momentan de intervenția procurorilor, precizând totodată că nava care extrage nisipul costă aproximativ 6000 de dolari/ora de lucru.

ABADL ne-a transmis că, pe acest subiect, comunicarea este asigurată exclusiv de Administrația Națională Apele Române. Până la publicarea acestui material, ANAR nu a răspuns solicitării noastre de a ne transmite un punct de vedere.

Nici DNA Constanța nu a răspuns solicitării ISE până la publicarea materialului.

Context

Cu aproape 1 miliard de euro, pe litoralul românesc s-a redus eroziunea costieră, grație unui amplu proces de reabilitare și extindere a plajelor. Primul proiect cofinanțat cu bani europeni a adus astfel României 33 de hectare de plajă nouă, în schimbul a 500 de milioane de lei. Pentru al doilea proiect ce vizează extinderea plajelor, în valoare de 752 milioane de euro, contractul de finanțare a fost semnat în noiembrie 2018.

În 2015, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral finaliza proiectul „Protecția și reabilitarea părții sudice a litoralului românesc al Mării Negre în zona municipiului Constanța și Eforie Nord”. Valoarea totală s-a ridicat la 544.307.222 lei, din care 465.328.244 lei au fost puse la dispoziție din fonduri de coeziune.

În cadrul proiectului au fost reabilitate și construite diguri emerse (care ies din apă – n.red.) în lungime de 3544 de metri, au fost construite diguri submerse (sub apă – n.red.) pe o lungime de 1392 metri și a fost adăugat un volum de nisip de 3,5 milioane metri cubi, pe o distanță de plajă de 5770 metri.

Valoarea totală a celui de-al doilea proiect ajunge la 752 milioane euro, iar lucrările vor fi efectuate pe tot cuprinsul litoralului românesc, în zonele: Edighiol și Periboina, faleza Constanței, în zona Cazino, Agigea, Eforie, Costinești, Olimp, Jupiter-Neptun, Balta Mangalia-Venus-Aurora, Mangalia-Saturn, 2 Mai.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: