
În timpul unei conferinţe de presă susţinută la Geneva, la 8 aprilie, la sediul central al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, directorul general Tedros Adhanom Ghebreyesus, a anunţat că a primit „remarci rasiste” şi „ameninţări cu moartea”, atribuindu-le Taiwanului. „Taiwanul, ministrul de Externe taiwanez, de asemenea, cunosc campania de ameninţări cu moartea la adresa mea şi nu s-au disociat. Dimpotrivă. Taiwanul a continuat să mă critice chiar în timpul acestei campanii de insulte. Sincer, nu îmi pasă” a declarat directorul general al OMS.
Chiar dacă susţine că nu îi pasă şi nu a reuşit să probeze public acuzaţia că autorităţile din Taiwan coordonează criticile la nivel internaţional pentru deciziile luate în timpul crizei coronavirus, Tedros Adhanom Ghebreyesus nu s-a reţinut în a ataca în acelaşi timp cu demnitarii R.P. Chineze. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al R.P. Chineze, Zhao Lijian, a declarat la 8 aprilie, conform agenţiei naţionale de presă „China Nouă” (Xinhua), că vede un efort de „stigmatizare a Chinei” şi o ofensivă a Taiwanului „de proclamare a independenţei, sub pretextul pandemiei”. Două teme diferite, acelaşi adversar: Republica China (Taiwan).
Tedros Adhanom Ghebreyesus este un om politic din Etiopia, fost ministru al Sănătăţii, apoi de Externe, şi care a activat în gherilele comuniste, transformate apoi în formaţiune politică de orientare marxistă. R.P. Chineză a fost principala susţinătoare a demnitarului etiopian în cursa sa pentru obţinerea şefiei OMS, în 2017.
Regimul comunist de la Beijing a reuşit ca în perioada 2000-2018 să obţină peste 50% din datoria publică externă a Etiopiei (aproximativ 14 miliarde dolari), o ţară cu peste 110 milioane locuitori. Chinezii au construit în ultimii ani o cale ferată care leagă capitala Addis Abeba de portul Djibouti (3 miliarde dolari), singura autostradă, cu şase benzi, din ţara africană, metroul din Addis Abeba, un stadion naţional în centrul capitalei şi o hidrocentrală în valoare de 160 milioane dolari.
Recent, însă, noul prim-ministru etiopian, Abiy Ahmed, a trecut la un ambiţios program de reforme economice, incluzând privatizarea companiilor de stat şi reducerea datoriei publice, şi a deschis competiţia dintre R.P. Chineză şi Occident în ceea ce priveşte investiţiile directe. „Dominaţia de 15 ani a Chinei în Etiopia a luat sfârşit” titra, la începutul lunii februarie 2020, cel mai mare cotidian de limbă engleză din spaţiul chinez, „South China Morning Post”.
Mai multe voci oficiale din state precum SUA, Japonia sau Franţa l-au acuzat direct pe Tedros Adhanom Ghebreyesus că este un simplu instrument politic al Chinei comuniste, el refuzând să anunţe pandemia coronavirus din momentele sale de început. Date oficiale susţin, astăzi, că Taiwan a informat Organizaţia Mondială a Sănătăţii încă din 31 decembrie 2019 asupra consecinţelor noului virus, inclusiv faptul că se transmite de la om la om.
OMS a decis, însă, să instituie starea de pandemie abia după două luni şi jumătate de la acest avertisment şi doar după ce Europa şi America de Nord fuseseră infestate. Preşedintele SUA, Donald Trump, dar şi prim-ministrul Marii Britanii, Boris Johnson, au avertizat R.P. Chineză că, după ce lumea se va linişti, „lucrurile nu vor rămâne aşa”.
Taiwan, oficial Republica China, nu este recunoscută ca stat de comunitatea internaţională (cu excepţia a 17 state, din America Latină, Pacific şi a Vaticanului) şi nu este parte a niciunei organizaţii a ONU, ca urmare a opoziţiei R.P. Chineze care o consideră o provincie.
La acuzaţiile directe ale directorului general al OMS, autorităţile din Taiwan au replicat imediat că este vorba despre o „instigare” din partea R.P. Chineze. Preşedintele recent reales al Taiwanului, Tsai Ing Weng, a respins categoric acuzaţiile directorului general al OMS, dublate de cele venite din R.P. Chineză, susţinând că ţara sa „nu instigă la atacuri rasiste”. Dimpotrivă, a declarat şefa statului taiwanez, preluată de BBC şi Bloomberg, „de ani buni, Taiwanul este exclus din organizaţiile internaţionale şi ştim mai bine decât oricine cum este să fii discriminat şi izolat”. „Ştirile” puse la dispoziţie de directorul general a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a mai precizat preşedintele Taiwanului, sunt „ştiri false de nivel mondial”.
În încercarea de a contracara propaganda declanşată de Beijing privitoare la „rasismul” susţinut de Taiwan şi „atacurile cu ameninţarea cu moartea” la adresa directorului general al OMS, guvernul de la Taipei a cumpărat, din banii obţinuţi printr-o subscripţie publică, o pagină în „New York Times”, pentru 13 aprilie, în care va prezenta răspunsurile oficiale.
Republica China (Taiwan), cu o populaţie de aproximativ 25 milioane locuitori, a fost recunoscută de comunitatea internaţională după proclamarea Republicii populare Chineze, la 1 octombrie 1949, drept singura Chină, fiind şi membră a Organizaţiei Naţiunilor Unite, până în 1971. În prezent, în urma demersurilor făcute de R.P. Chineză, Taiwan nu este membră a niciunei instituţii a ONU şi are o recunoaştere diplomatică extrem de restrânsă.
- Cum au sfârșit alți dictatori cu mandate de arestare la Curtea Penală Internațională de la Haga: Trei situații în care Vladimir Putin ar putea fi arestat, judecat și condamnat - 18 martie 2023
- Mai avem nevoie de această Rusie imperialistă? Noul cordon sanitar și de ce nu va câștiga Putin acest război - 24 februarie 2023
- Ura istorică dintre Polonia și Rusia: Țara pe care rușii au dezmembrat-o de două ori, dar n-au reușit să o supună niciodată - 16 noiembrie 2022