Cum va fi schimbat Edificiul Roman cu Mozaic: sisteme antiefracție și echipamente ignifuge. Lucrări de 3 milioane de euro pentru monumentul datat în secolele II-IV

Edificiul Roman cu Mozaic, construit între secolele II-IV d.Hr., este un reper cultural al Constanței, monument istoric de categoria A și obiectiv unic în sud-estul Europei.

Din momentul construirii clădirii Edificiului Roman cu Mozaic, în epoca comunistă, monumentul istoric nu a cunoscut nicio lucrare de reabilitare sau de conservare.

S-a degradat într-un ritm accelerat în ultimii ani, iar promisiunile unei restaurări nu s-au concretizat niciodată până astăzi, deși suma necesară nu era deloc mare pentru bugetul Consiliului Județean Constanța.

Instituția a reușit, într-un final, să realizeze un proiect de reabilitare și să atragă bani europeni pentru aceste lucrări. Aproximativ 3 milioane de euro va costa totul.

Proiectul va fi implementat în mai multe etape și presupune atât restaurarea, consolidarea, protecția și conservarea clădirii, cât și restaurarea mozaicurilor interioare și restaurarea plasticii fațadei și a acoperișului.

Vor fi schimbate și dotările interioare (instalații, echipamente și dotări pentru asigurarea condițiilor de climatizare, siguranța la foc, antiefracție) și se vor asigura și dotările necesare pentru expunerea și protecția patrimoniului cultural mobil și imobil.

În final, proiectul presupune și activități de marketing și promovare turistică a obiectivului restaurat, inclusiv digitizarea acestuia, cu scopul de a crește numărul preconizat de vizite.

Durata de implementare a proiectului este de 46 luni de la momentul semnării contractului de finanțare iar finalizarea acestuia este preconizată în decembrie 2021.

Edificiul Roman cu Mozaic a fost descoperit întâmplător, în primii ani ai comunismului în România. Mai exact în 1959, în timpul unor săpături pentru turnarea fundației unui bloc de patru etaje din Piața Ovidiu, pe când se săpa fundația blocului ce flanchează la est edificiul, fostul centru comercial tomitan a făcut obiectul unor intense cercetări arheologice.

Astăzi, după zeci de ani de cercetări arheologice și studiu, datorită Edificiului Roman cu Mozaic știm că urbanismul era puternic reprezentat pe vechile meleaguri ale Tomisului prin elemente și construcții ale lumii romane: terme, apeducte, galerii subterane, amfiteatru, rețele stradale și canalizări, sisteme de aducțiune, păstrare și distribuție a apei potabile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.