În perioada 21 septembrie – 21 noiembrie s-a desfășurat Campania #RecuperareaPatrimoniuluiPierdut, un demers inițiat de ziarul Info Sud-Est în parteneriat cu Consiliul Județean Constanța, Primăria Municipiului Constanța, Universitatea „Ovidius” din Constanța și Direcția Județeană pentru Cultură Constanța.
Campania a vizat modificarea Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice și s-a încheiat cu o conferință publică ce a avut loc în data de 23 noiembrie, în Sala Ovală a Prefecturii Constanța.
Întâlnirea a reprezentat o premieră pentru Constanța pentru că a reușit să îi aducă la aceeași masă pe toți actorii instituționali importanți pentru soarta patrimoniului istoric.
Prezent la eveniment, Costin Scurtu, directorul Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I“, filiala Constanța, a declarat:
„Vreau să simplific foarte mult discuția pentru că fiecare a vorbit de bucățica lui, de durerea lui. În orice caz, am pus legea în față, am dat vina pe ea, dar eu vreau să vă dau un exemplu concret în care trebuie să dăm vina pe noi. E un lucru poate mărunt pentru unii dar important pentru discuția noastră. Felicit întâi organizatorii și vreau să spun că dacă ieri aveam bucuria să aud și să citesc pe rețelele de socializare ce a făcut Consiliul Județean cu acele proiecte pentru susținerea patrimoniului, în cazul acesta sunt nevoit să spun hai să vedem cum era până alaltăieri.
În zona Tomis II, lângă Capela Militară, în acel parc fără nume există un monument, Monumentul Artileriei, foarte prețios, foarte important, ridicat în 1925. Ce credeți că au făcut autoritățile noastre locale în 2013, Consiliul Județean Constanța? A vrut să marcheze un eveniment cu implicare națională și pe acel monument existent a pus o placă de marmură cu greșeli gramaticale, cu vopseaua care curge de pe el, plus că nu aveau voie. Noi îi penalizăm pe cei care pângăresc monumentele și exact asta s-a întâmplat în 2013. Când am văzut acel lucru am considerat că e bine să iau o inițiativă, vorbind de Muzeul Militar Național Regele Fredinand I, filiala Constanța și această asociație dobrogeană, să propunem autorităților locale ca acolo să existe un parc al artileriei. Da, pentru că acolo a fost Regimentul XIII Artilerie. Capela Militară este făcută în cazarma acestui regiment.
Pe această bază, cu această argumentație acolo putea să fie, locul acela cât mai este verde, Parcul Artileriei. Acolo să se conceapă și lucrăm la un asemenea proiect, tocmai ca să venim cu argumentația solidă în fața dumneavoastră, să avem o alee a militarilor din armata română, indiferent de etnie, de religie. Mai mult decât atât, să aducem câteva piese de artilerie, tocmai pentru a întări această idee, iar acel monument să fie reabilitat și într-adevăr să-l aducem spre cunoașterea opiniei publice. Știți ce a făcut presa după ce a fost pusă acea placă? A spus foarte clar, și este scris, ca să vedeți la ce nivel suntem: Consiliul Județean Constanța a inaugurat un nou monument. Deci asta este realitatea de la care plecăm“.
- Scenariu de accident sever la Centrala Nucleară Cernavodă: Marți începe exercițiul național „Valahia 2023” privind producerea unei urgențe nucleare – „Rugăm populația să nu se panicheze” - 3 octombrie 2023
- Teatru în localitățile județului Constanța: Programul complet al reprezentațiilor - 1 octombrie 2023
- “Images from the past”: A comic book exhibition on the experiences of Holocaust victims in Romania, organized in Constanța - 28 septembrie 2023