Memorandumul de finanțare pentru construirea stadionului „Gheorghe Hagi” din Constanța nu s-a aflat nici de această dată pe ordinea de zi a Guvernului, deși ministrul Dezvoltării spunea, în urmă cu o săptămână, că acesta urmează să fie aprobat „cel mai posibil joi”.
- Ministrul Dezvoltării, Adrian Veștea (PNL), a fost contactat de Info Sud-Est pentru a preciza de ce nu s-a aflat memorandumul pe ordinea de zi a Executivului, însă nu a răspuns.
Vezi aici actele normative adoptate în ședința Executivului de joi.
Adrian Veștea arăta, pe 2 aprilie 2024, într-o postare pe Facebook, că a trimis către Guvernul României memorandumul de finanțare, “urmând ca de mâine, după ședința de guvern, construcția stadionului să intre în linie dreaptă”. Ședința de guvern a avut la două zile distanță, iar memorandumul invocat de ministrul Dezvoltării nu se regăsea în agendă.
Adrian Veștea postase un mesaj însoțit de o fotografie alături de managerul Farului, Gheorghe Hagi. Liberalul i-a mulțumit și președintelui clubului constănțean, Gheorghe Popescu „pentru toate eforturile ca acest proiect să devină realitate”. Fostul internațional este consilierul premierului Marcel Ciolacu pe probleme de sport.
Ulterior, pe 5 aprilie 2024, primarul Constanței, Vergil Chițac, a făcut și el o postare pe Facebook, prin care spunea că proiectul stadionului „prinde contur”, iar memorandumul de finanțare a fost semnat de către Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Adrian-Ioan Veștea. Totdată, Vergil Chițac adăuga că memorandumul va fi aprobat de Guvern „în cel mai scurt timp” și după va putea fi semnat contractul pentru execuția lucrărilor.
Info Sud-Est a scris la începutul lunii aprilie că în continuare nu există bani pentru construirea noului stadion din Constanța. Atunci, reprezentanții Companiei Naționale de Investiții (CNI), instituție aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării, precizau că nu există nimic nou legat de acest subiect.
Context
Pe 15 februarie 2023, Compania Națională de Investiții (CNI) lansa achiziția privind proiectul tehnic, execuția lucrărilor și asistență tehnică din partea proiectantului pentru construirea Stadionului „Gheorghe Hagi“ din Constanța. Valoarea totală a achiziției era de aproximativ 80 de milioane de euro.
Licitația a ajuns în instanță, anul trecut, după ce, în primă fază, firma din Bacău SSAB-AG SA a contestat procedura iar Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a admis contestația. Ulterior, atât CNI, cât și compania Construcții Erbașu au formulat o plângere împotriva deciziei CNSC. În final, decizia Curții de Apel București, din 7 noiembrie 2023, a deblocat achiziția lansată de CNI. Asocierea de firme, condusă de societatea Construcții Erbașu a avut câștig de cauză. Însă, de atunci, contractul de execuție nu a fost semnat din lipsă de fonduri, după cum se arată și în răspunsul CNI pentru Info Sud-Est.
La începutul acestui an, primarul Vergil Chițac spunea că speră ca în luna iulie să înceapă lucrările la noua arenă. Citește mai multe aici.
Licitația pentru dirigenția de șantier, de la CNSC în instanța de judecată
În luna august 2023, Compania Națională de Investiții (CNI) a lansat achiziția pentru asistență tehnică – dirigenție de șantier pentru construirea Stadionului „Gheorghe Hagi“ din Constanța. Valoarea estimată a achiziției a fost de aproximativ 1,9 milioane lei cu TVA.
În cadrul achiziției au fost depuse șapte oferte:
1. Venturo Investment SRL – Techno Vision Consulting;
2.Outlines – Rec Immpuls;
3.Ghallard Sys SRL – Secunet Project SRL;
4.Bureau Veritas – Bureau Veritas Construction Services GmbH – Tecrad Inginerie;
5. StructurALL Consulting Napoca – Confirm Constructii;
6. Eurocerad International – Initiative Exclusiv Consulting Management – Dek Assistance IE – K-Box Construction Design;
7. Irimat Cons
În luna ianuarie a acestui an, firma Outlines SRL a depus o contestaţie la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), după ce oferta sa din cadrul achiziției a fost declarată neconformă. O lună mai târziu, CNSC a decis ca raportul procedurii de achiziție să fie anulat în parte și a obligat Compania Națională de Investiții (CNI), autoritatea contractantă, să reevalueze oferta depusă de asocierea Outlines – Rec Immpuls.
La sfârșitul lunii februarie, CNI a depus o plângere la Curtea de Apel București, în contradictoriu cu societatea Outlines SRL, împotriva deciziei CNSC. Dosarul a fost înregistrat pe 27 februarie 2024. Pe 29 februarie 2024 și Outlines SRL a depus o plângere împotriva CNI, la Curtea de Apel București. Aceste dosare au primul termen pe 24 aprilie 2024.
Cum va arăta noul stadion din Constanța
Conform proiectului, pe amplasamentul vechei arene Farul se va realiza un stadion de fotbal cu o capacitate de 18.500 de locuri, care va beneficia de funcțiunile și suprafețele necesare încadrării în categoria IV UEFA și un stadion de atletism cu o capacitate de 1.000 de locuri, preciza Primăria Constanța, într-un comunicat de presă. Citește mai multe aici. De asemenea, clădirea stadionului va integra și o serie de funcțiuni complementare: săli de antrenament- atletism indoor, squash/tenis de masă și fitness, centru de conferințe, spațiu expozițional, spații administrative, spații comerciale și zone de loisir.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: