Cine este James David Vance, noul partener de campanie supranumit  “moștenitorul” lui Donald Trump

Recent sosit pe scena politică, tânărul senator de Ohio a înregistrat o ascensiune meteorică marcată de momente controversate în ultimii câțiva ani.
sursa foto: JD Vance/Twitter

Donald Trump l-a ales drept partener de candidatură la prezidențialele din noiembrie pe tânărul senator din Ohio James David Vance, un personaj relativ nou pe scena politică americană, dar care a obținut deja un nivel considerabil de popularitate și o serie de controverse pe plan intern și pe scena internațională. 

Financial Times  a numit alegerea o încercare de a câștiga voturile muncitorilor din mai multe state oscilante din Midwest, unde se vor da unele din cele mai strânse bătălii în timpul alegerilor din noiembrie. 

De altfel, atunci când Trump și-a anunțat decizia pe rețelele sociale, el a menționat că este convins că senatorul de Ohio “se va concentra puternic pe oamenii pentru care a luptat atât de strălucit, muncitorii și fermierii americani din Pennsylvania, Michigan, Wisconsin, Ohio, Minnesota și mult mai departe….”.

Candidatul republican a ținut să amintească și de cariera militară a senatorului în vârstă de 39 de ani, care a servit în infanteria marină a Statelor Unite (United States Marine Corps), dar și despre Hillbilly Elegy, carte publicată de Vance în 2016 despre experiența sa ca tânăr care a crescut “într-un oraș siderurgic din Ohio care tot pierde locuri de muncă și speranță de când mă știu”.

Volumul de memorii a atins un succes considerabil și a fost ecranizat în 2020, dar pelicula a fost un eșec financiar care a divizat opiniile criticilor și audienței.

În același timp, numirea a generat și controverse, atât datorită declarațiilor considerate scandaloase ale lui J.D. Vance și a faptului că acesta nu s-a sfiit din a-l critica pe Donald Trump în trecut. 

Critici internaționale și controverse

Pe plan internațional, alegerea lui Vance a atras critici din cauza istoriei sale de declarații și gesturi controversate, în special în ceea ce privește Ucraina. Îngrijorările erau deja ridicate cu privire la un nou mandat Trump, dar un înalt oficial european, citat de Politico, a declarat că numirea lui Vance este “un dezastru pentru Ucraina”.

Este important de amintit că, în 2022, Vance a declarat într-un interviu că “trebuie să fiu sincer, nu-mi pasă ce se întâmplă cu Ucraina de o manieră sau alta”. În februarie 2024, când Vance și-a făcut prima apariție la Conferința de Securitate de la München, el a declarat pentru Politico că SUA trebuie să-și reevalueze sprijinul pentru Ucraina și a lipsit de la o întâlnire cu delegația ucraineană și cu alți senatori.

Retorica sa s-a înăsprit de atunci, iar senatorul a criticat dependența Europei de SUA în ceea ce privește cheltuielile militare și a criticat Germania în special pentru că nu a reușit să îndeplinească obiectivul NATO privind cheltuielile de apărare de 2% din PIB.

Retorica lui Vance a fost criticată și în Marea Britanie. Angela Rayner, vicepremierul britanic, a amintit că noul partener al lui Trump a spus “destul de multe lucruri fructoase în trecut”, o referire la un episod controversat în care Vance a afirmat că Regatul Unit ar putea deveni “prima țară islamistă cu arme nucleare”, scrie The Guardian. 

În orice caz, în ceea ce privește politica externă, Vance se aliniază retoricii stabilite de Donald Trump. Încă din 2022, el și-a luat angajamentul de a menține o relație bună între Israel și Statele Unite, amintește The Jerusalem Post, și este de părere că Statele Unite ar trebui să își redirecționeze atenția către Asia, pentru a contracara China, conform Bloomberg. 

Pe plan intern

Intrarea lui Vance în cursă a fost asemuită de publicații precum NBC News, CNN și The New York Times cu numirea oficială a unui moștenitor moral, date fiind similaritățile dintre discursul lui Donald Trump și cel al senatorului de Ohio. 

Un fapt important, notat de ABC News, este că mulți democrați îl consideră pe J.D. Vance un extremist, din cauza atitudinilor pe care le-a asumat față de unele dintre cele mai importante și puternic dezbătute probleme politice pe plan intern. 

De exemplu,  Vance și-a exprimat sprijinul pentru o interdicție națională a avortului în 15 săptămâni în timpul campaniei sale pentru Senat, apoi și-a atenuat poziția după ce alegătorii din Ohio au susținut în mod covârșitor un amendament privind dreptul la avort în 2023. 

În ceea ce privește alegerile din 2020, el a declarat că nu ar fi certificat rezultatele imediat dacă ar fi fost vicepreședinte și a afirmat că Trump a avut „o plângere foarte legitimă”. 

El a făcut aceste declarații în ciuda faptului că, la începutul carierei sale politice, Vance era un puternic critic al lui Donald Trump. CNN amintește că, înainte de alegerea lui Trump, Vance s-a întrebat în privat dacă acesta este „Hitler-ul Americii”, iar în 2017 l-a numit un „dezastru moral”. În public, el a fost de acord că Trump era o „fraudă totală” căreia nu-i pasă de oamenii obișnuiți și l-a numit „reprobabil”.

În acest context, reprezentanții de campanie ai președintelui Joe Biden nu au ezitat să critice alegerea lui Donald Trump, explică Politico

Jen O’Malley Dillon, care prezidează campania de realegere a lui Joe Biden, a afirmat într-o declarație oficială că “Vance va face ceea ce Mike Pence nu a făcut la 6 ianuarie 2021: se va da peste cap pentru a-l sprijini pe Trump și agenda sa extremă MAGA, chiar dacă asta înseamnă să încalce legea și indiferent de prejudiciul adus poporului american.

Dar campania lui Biden și consilierii și aliații săi și-au concentrat cea mai mare parte a atenției imediate asupra avortului – o problemă pe care democrații o consideră o vulnerabilitate cheie pentru Trump și care ar fi un element critic într-o potențială dezbatere între Vance și Harris, adaugă Politico.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții:

Add a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.