Ce ți-au promis și ce au făcut: Senatorul PNL care și-a început campania cu ”Mitropolia Dobrogei” a lui Teodosie (I)

Septimiu Bourceanu începea prima zi de campanie, în 2020, cu o promisiune pe care nu putea să o realizeze din funcția de parlamentar.
bourceanu teodosie bourceanu teodosie
Ilustrație: Delia Dascălu

Info Sud-Est îți arată o parte din parlamentarii de Constanța care, în 2020, au dus de nas electoratul cu promisiuni populiste sau care nu au legătură cu Legislativul. Au fost aleși atunci, iar acum au mari șanse să obțină un nou loc eligibil pe listele din decembrie. Deci, ce au promis ei, cine sunt și ce au făcut pentru tine? Astăzi, senatorul PNL Septimiu Bourceanu (45 de ani). 

Chiar în prima zi din campania electorală pentru alegerile parlamentare din 2020, liberalul Septimiu Bourceanu a adus în discuție, într-o postare pe Facebook, ”creștinarea Dobrogei” și necesitatea ”reactivării Mitropoliei Tomisului” cu titlul de ”Mitropolia Dobrogei”.

Bourceanu punea astfel pe agendă un subiect controversat în Biserica Ortodoxă Română și pe care ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, îl urmărește de mulți ani, căutând să fie ridicat de la rangul de arhiepiscop la cel de mitropolit, adică să capete mai multă putere. 

Liderul PNL a spus chiar că face din acest lucru ”obiectivul” său în mandatul de senator pe care urma să-l câștige de pe primul loc al listei de candidați de la Constanța.   

postare mitropolie bourceanu
sursa foto: Captură Facebook
  • ”Vreau o Constanță puternică, dezvoltată și conectată administrativ, medical, economic, financiar, cultural, sportiv și religios la România și la Europa. Cred în asta și va fi obiectivul meu în viitorul mandat de senator”, scria Bourceanu pe Facebook în 8 noiembrie 2020, cu tagg la Peștera Sfântului Andrei din localitatea constănțeană Ion Corvin, locul preferat de pelerinaj al ÎPS Teodosie, cu care acesta se identifică la nivel de imagine publică. 

Ce nu a spus însă Bourceanu în mesajul său sau ulterior, în cei 4 ani de mandat, este că parlamentarii nu pot decide sau opera schimbări în interiorul Bisericii Ortodoxe Române.

Ridicarea unei arhiepiscopii la rang de mitropolie este exclusiv o decizie a Sinodului BOR, cel mai înalt for de conducere al instituției religioase, și a reprezentat un motiv de dispută de-a lungul anilor în interiorul Bisericii, cel mai recent exemplu fiind la începutul lui 2024 când a creat fricțiuni puternice între ÎPS Teodosie și conducerea BOR. 

Drept dovadă, Teodosie anunța în februarie că a trimis la Cancelaria Sfântului Sinod „cel mai complet referat” pentru înfiinţarea Mitropoliei Tomisului, acțiune pe care o înaintase și în 2021, tot fără succes. 

Dar să ne întoarcem la Bourceanu și la activitatea lui de parlamentar. Din cele 56 de propuneri legislative ale senatorului Bourceanu în mandatul 2020-2024 nici măcar una nu a fost despre ”reactivarea Mitropoliei Tomisului cu titlul de Mitropolia Dobrogei”. De ce? Pentru că asta nu depinde de un parlamentar. 

Teodosie și rolul în campania electorală

Dar Bourceanu a livrat la început de campanie un mesaj pentru publicul lui Teodosie care nu o singură dată a influențat campaniile electorale. La Teodosie apelau în special liderii PSD de pe vremea când partidul era condus la Constanța de Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu. Primarul, președintele de Consiliu Județean și parlamentarii de la acea vreme ai Constanței mergeau în ”pelerinaj” public la Teodosie, se afișau la evenimente împreună, practic se făceau unul și același personaj în fața electoratului. Teodosie era ”confiscat” de social-democrați. 

sursa foto: Ziua de Constanța

Bourceanu a ”împrumutat” subiectul de suflet al lui Teodosie, mitropolia și Dobrogea-primul-pământ-creștinat în România, la începutul carierei de parlamentar: 

  • ”Și mai cred în ceva: Eu cred în Dobrogea, cea multiculturală, multietnică, multireligioasă, Dobrogea actuală și de odinioară, încărcată de istorie, de împliniri si sperante, dar și de răni deschise care așteaptă vindecarea și, poate, împăcarea. Când vorbești de ea, Dobrogea, împletești istoria cu spiritualitatea, și nu poți, chiar nu poți să uiți că a existat secole la rând o Mitropolie, prima atestată documentar, un centru efervescent religios care a dat României nu doar statornicie în credință, ci și o continuitate a propovăduirilor apostolice ale Sf. Andrei și care acum așteaptă, smerită, recunoașterea și redescoperirea adevărului istoric și a identității – “Eu cred și susțin reactivarea Mitropoliei Tomisului cu titlul de Mitropolia Dobrogei””, scrie Bourceanu pe Facebook.

Teodosie, propagator de conspirații, susținător al Rusiei și al lui Vladimir Putin și puternic anti-vaccinist (care a dus o campanie anti-măsuri de distanțare socială în timpul pandemiei de COVID-19) face parte din aripa nereformată a BOR.

ips teodosie george simion
George Simion, prezent la slujba de Bobotează oficiată de IPS Teodosie în 2024 (sursa foto: INQUAM Photos / Costin Dinca)

Astfel, de imaginea și influența lui Teodosie la o parte importantă din electoratul constănțean s-au agățat în campania electorală din 2024 și liderii partidelor extremiste AUR și SOS, ambii cu retorică pro-rusă, anti-Ucraina, anti-Occident și anti-UE. 

Declarații taxate și de ministrul Justiției

Teodosie a intrat în coliziune frecvent în ultimii ani cu Patriarhul Daniel și cu fostul purtător de cuvânt al instituției, Vasile Bănescu, din cauza declarațiilor controversate ale Arhiepiscopului Tomisului în spațiul public, care au scandalizat opinia publică. 

Împotriva declarațiilor arhiepiscopului a reacționat inclusiv ministrul Justiției, Alina Gorghiu, din același partid politic cu Septimiu Bourceanu. Aceasta a condamnat ferm declarația lui Teodosie referitoare la femeile care ”trebuie să își ducă crucea” atunci când sunt victimele violenței domestice. Gorghiu a spus că ”este rușinos că o persoană publică cu credibilitate pentru enoriașii români face astfel de afirmații”. 

Teodosie a propagat multe idei împotriva femeilor, de la faptul că ”nu sunt curate” atunci când sunt la menstruație, că reprezintă un adulter dacă un bărbat se căsătorește cu o femeie divorțată ori că femeile trebuie ”să asculte” de bărbații cu care sunt căsătorite. 

Teodosie a făcut afirmații deplasate și la adresa fumătorilor, spunând că rugăciunile lor nu sunt auzite de Dumnezeu ori că nu pot bea agheasmă (apă sfințită), la fel ca femeile la menstră.

Miza lui Teodosie pentru rangul de mitropolit e acumularea de putere simbolică și plasarea în cursa pentru funcția de patriarh, fapt pentru care încearcă să rămână în atenția publică ca simbol al Bisericii radicale, nereformate, pentru a acumula influența acestui pol, important în BOR. 

Teodosie a primit dojană scrisă de la Sfântul Sinod (un fel de avertisment pentru mireni), fiind acuzat de ”răzvrătire și presiune publică” după cel mai recent episod în care a încercat să forțeze BOR să îl ridice la rang de mitropolit. Teodosie a cerut inclusiv ca preoții din parohiile constănțene să iasă în stradă, ca să arate că are susținere pentru mitropolie, dar a oprit acțiunea în ultimul moment. Detalii, aici. 

Teodosie a fost inclusiv cercetat de DNA în mai multe dosare, în cel mai recent fiind trimis în judecată în luna mai, pentru cumpărare de influență. 

Ce a mai promis Septimiu Bourceanu și ce a făcut, de fapt, în Parlament

Senatorul Bourceanu, aflat la primul mandat de parlamentar, conduce organizația municipală a PNL Constanța și este finul fostului șef PNL Gheorghe Dragomir.

septimiu bourceanu
Senatorul PNL Septimiu Bourceanu (sursa foto: Facebook)

A condus Complexul Balnear și de Recuperare din Techirghiol de la înființare, în 2012, până a ajuns senator în 2020-2021, conform ziuaconstanta.ro. 

Bourceanu a mai promis în 2020, pe lângă ”reactivarea” „Mitropoliei Dobrogei”, și ”analize gratuite pentru toți românii”.

În promisiunea sa citată de un site local într-un articol publicitar nemarcat cu (P), publicat cu doar câteva zile înainte de alegeri, Bourceanu spune chiar el că inițiativa privind analizele medicale poate fi soluționată, de fapt, de un ministru, adică de un membru al Guvernului și nicidecum de un parlamentar: 

„Îmi doresc să se reiau acel program pe care ministrul Eugen Nicolăescu l-a implementat în anii 2005 – 2006: analize pentru toți românii”, spunea Bourceanu.

Românii au acces la analize medicale gratuite în baza unui bilet de trimitere de la medicul de familie, dacă aceștia sunt asigurați prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate. 

Chiar și așa, însă, din cele 56 de propuneri legislative (24 promulgate legi) niciuna nu a făcut referire la promisiunile făcute în campania electorală: mitropolia sau analizele gratuite pentru toți românii. 

În domeniul Sănătății, senatorul s-a aflat printre inițiatorii unor legi referitoare la concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, pentru prevenirea şi combaterea cancerului, ori pentru completarea Legii drepturilor pacientului. 

A avut 4 interpelări, în 2021, toate la ministere conduse de USR (Transporturi – Cătălin Drulă, Justiției – Stelian Ion, Sănătății – Vlad Voiculescu) și nicio întrebare. Bourceanu s-a interesat, printre altele, de starea precară a Spitalului Județean Constanța, “care este în pericol să se prăbușească“.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții:

Add a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.