
Vezi cine și cum încearcă să-i stimuleze pe elevi să învețe, ca să nu repete dezastrul de la Bac!
În ultimii trei ani, susținerea exa-menului de Bacalaureat a devenit o misiune imposibilă pentru o majoritate îngrijorătoare de aproximativ 60% dintre liceenii din clasa a XII-a. În locul identificării și soluționării problemelor reale din procesul educațional, mai marii țării și-au pierdut timpul prin conferințe de presă, încercând să se scuze și să acuze te-miri-ce țapi ispășitori: ba părinții, ba elevii, ba internetul și globalizarea, sau miniștrii de după revoluție și șefii de inspectorate ș.a.m.d. Nimic nu s-a schimbat în anul următor primului dezastru. Ba rezultatele au cutremurat și revoltat și mai mult opinia publică. Cum era de așteptat, promovabilitatea cea mai mică a fost înregistrată în mediul rural și în orașele mici. Cu toate acestea, în mediul rural dobrogean există școli mai moderne și condiții de studiu mai favorabile decât în multe instituții de învățământ din orașe sau municipii, iar procentul promovabilității, în cazurile respective, este inversat. Astfel, nu putem să nu ne întrebăm, mai ales dacă vorbim de mediul rural, cât de importantă este implicarea primarilor în încurajarea și susținerea procesului educațional? Un singur exemplu confirmă cele spuse: În 2011, la Liceul Teoretic din orașul Băneasa doar 7 elevi din 196 au obținut media de trecere la examenul de Bacalaureat. În același an, elevii Liceului Agricol din comuna Poarta Albă au promovat în proporție de 92%.
Luncavița, Cerna și Cumpăna: Copiii sunt obișnuiți de mici cu activitățile extrașcolare și evenimentele culturale
Cu siguranță cea mai importantă etapă în educația copiilor sunt cele opt clase, în timpul cărora viitorul liceean dobândește și consolidează ceea ce numim „cultură generală”. Multe dintre informațiile și deprinderile însușite între 7-15 ani rămân întipărite în minte pentru tot restul vieții. Este perioada în care copiii (mai ales cei din mediul rural) trebuie îndrumați și obișnuiți cu activitățile cultu-rale, concursuri extrașcolare, competiții sportive și alte tipuri de manifestări educaționale, prin care copiii învață să învețe și prind drag de carte. Astfel de evenimente sunt în majoritatea lor organizate de administrațiile locale, în strânsă colaborare cu inspectoratele județene, directorii școlilor sau ONG-uri de profil. Astfel, începem să ne răspundem la întrebarea: „Cât de importanți sunt primarii în educația copiilor din mediul rural?”. În continuare vă invităm să citiți despre câteva dintre cele mai elocvente exemple de localități unde școlarii sunt „în priză” mai tot timpul din punct de vedere educațional, datorită multitudinii de evenimente ce sunt organizate în comunitățile respective, la inițiativa primarilor.
Probabil și faptul că este profesor îl transformă pe Ștefan Ilie, primarul comunei Luncavița, într-unul dintre cei mai implicați primari în procesul educațional al copiilor din localitate. Într-o permanentă forfotă și agitație, primarul-profesor organizează foarte des evenimente de o diversitate de invidiat: de la promovarea turistică a zonei, conservarea tradițiilor, concursuri și competiții extrașcolare, până la parteneriatele interinstituționale la nivel internațional. Cel mai recent eveniment de acest gen are loc pe 31 mai: „Anotimpurile satului dobrogean – primăvara luncăvițeană”. Festivitatea se va desfășura sub forma unei serii de manifestări culturale, realizate în colaborare cu revistele Ex Ponto și Agora din Constanța, Clubul Umoriștilor Constănțeni și Asociația Partizanul Luncavița. Printre altele, acestea vor cuprinde evenimente dintre cele mai diverse: Dezvelirea plăcii omagiale și acordarea de diplome de recunoștință (urmată de comunicarea cu titlul „Un mare prozator, fiu al Luncaviței, Ioan Lăcustă – omul și opera”), evocare a scriitorului Ovidiu Dunăreanu, directorul revistei Ex Ponto; „Satul dobrogean oglindit în proza postbelică”, expunere a scriitorului Costache Tudor, directorul revistei Agora; „Spațiul dobrogean – vatră de umor” – întâlnire cu membrii clubului umoriștilor constănțeni Prăvălia cu umor; expoziția cercului de pictură al liceului, „Catharsis”, condus de profesoara Bristena Arcuș; expoziție de grafică satirică – autor Leonte Năstase; prezentare de carte: „Grădina cu Brumă-rele” (Ed. Ex Ponto), prof. Petru Brumă – Constanța și prof. Ștefan Ilie – Luncavița; „Nestemate gastrono-mice luncăvițene” – expoziție culinară a elevilor Liceului Tehnologic „Simion Leonescu”, conduși de bucătăreasa Lica Cardon. Festivitățile vor debuta începând cu ora 11:30, în cadrul Liceului Tehnologic „Simion Leonescu”, din Luncavița, cu prilejul inaugurării corpului „Școala veche”, în urma lucrărilor de
modernizare efectuate între 17 ianuarie 2012 și 31 mai 2013.
Un alt primar-profesor este Neculae Mușat, edilul comunei tulcene Cerna. La rândul lui, primarul își dedică majoritatea timpului activităților din primărie însă nu își neglijează nici orele de matematică de la școală. Atât ca profesor, cât și ca primar, Neculae Mușat are grijă ca elevilor să nu le lipsească nimic și să le asigure condiții decente de studiu. Într-un permanent dialog cu aceștia și cu ceilalți profesori, primarul încearcă pe cât posibil ca elevii să fie stimulați să facă performanță și să nu renunțe la școală în favoarea altor activități.
Activitatea Primăriei Cumpăna și implicarea primarului Mariana Gâju în activitățile educativ-culturale nu mai au nevoie de nici o prezentare. Cu o energie de invidiat, edilul organizează până la cel mai mic detaliu diverse evenimente destinate celor mici, dar și tinerilor. Punând un accent foarte mare pe tot ce ține de școală și studiu, primarul nu contenește să caute permanent soluții pentru îmbunătățirea mediului educațional din Cumpăna. Astfel, pe lângă proiectul de construire a unui campus școlar pe raza localității, Mariana Gâju a adus spiritul competiției în Cumpăna timp de două zile. Localitatea a găzduit concursul „Rural Math” şi Stagiul Naţional de Qwan Ki Do, dar a organizat şi cea de-a opta ediţie a Concursului Naţional de Folclor pentru Tineri Interpreţi, „Dor de Cânt Românesc”.
Peștera, Poarta Albă și Săcele: Copiii vin de drag la școală, datorită condițiilor moderne de studiu
Un alt aspect ce trebuie avut în vedere de o administrație locală ce își propune să contribuie la asigurarea calității învățământului este reprezentat de mediul în care copiii studiază și de condițiile de care aceștia beneficiază în timpul orelor.
Valentin Vrabie este unul dintre primarii care a înțeles că, pentru a da randament, copiii, dar și profesorii, trebuie să își desfășoare activitatea într-un cadru confortabil și adaptat la noile metode de studiu. Astfel, școala din comuna Peștera, unde este edil Valentin Vrabie, este cea mai modernă din Dobrogea, devansând până și școlile din municipii. Fiecare clasă este amenajată cu parchet, mobilier și catedre moderne, și dotată cu birouri și scaune mo-derne din piele pentru un singur elev, cu plasmă și retroproiector, iar grupurile sanitare concurează cu cele din restaurantele și barurile constănțene. Munca profesorilor este, de asemenea, răsplătită pe măsură: în afara decontării transportului și a primelor pe care cadrele didactice le primesc de Crăciun și Paște, dar și a primei de concediu, profesorilor le este mai mare dragul să vină la școală, nu doar datorită sălilor de clasă curate și moderne, dar și datorită cancela-riei luxoase, încăpătoare și mobilată cu mult bun gust.

Vasile Delicoti este unul dintre primarii care au înțeles că oferirea posibilității tine-rilor din mediul rural de a-și ocupa timpul liber cu activități culturale poate fi cheia în îndrumarea acestora pe calea potrivită. Astfel, prin Zona Metropolitană, primarul comunei Poarta Albă a atras 600.000 de euro pentru construcția Centrului de Tineret, care va fi amenajat în clădirea Căminului Cultural din localitate. Actualul sediu va fi extins tocmai pentru a face față noilor cerințe ale administrației locale. De asemenea, sala va beneficia de propriile grupuri sanitare. În cadrul viitorului centru de tineri se vor desfășura cursuri de dans, teatru și multe alte activități culturale și recreative, după ce, în prealabil, elevii vor fi consultați cu privire la modalitățile prin care își doresc să își petreacă timpul liber. Cel mai important aspect este acela că elevii vor putea participa gratuit la toate cursurile care se vor desfășura în Centrul de Tineret!
O altă școală modernă din mediul rural este cea din comuna Săcele. Una dintre prioritățile primarului Ion Oprea a fost să amenajeze instituția corespunzător și să o doteze cu toată aparatura necesară laboratoarelor, dar și cu mobilier mo-dern pentru ca elevii să vină cu plăcere la școală și să studieze în condiții mai mult decât decente. Primarul Ion Oprea s-a gândit și cum ar putea elevii să își ocupe timpul liber într-un mod constructiv. Astfel, edilul din Săcele a fost primul care a inaugurat un teren de fotbal ultramodern, amenajat din materiale de calitate superioară, pe vremea când alți primari nici nu visau la așa ceva. Astfel, tinerii din Săcele preferă acum terenul de sport în locul altor distracții ce pot deveni periculoase la vârsta adolescenței. Gândindu-se la diversificarea ocupațiilor din timpul liber, primarul a decis să contribuie financiar și la susținerea cursurilor de Tae-Kwon-Do care se desfășoară la Căminul cultural și care s-au bucurat de un adevărat succes în rândul copiilor și tinerilor din localitate.
Nicolae Bălcescu, Albești și Jurilovca:Între copii se dezvoltă o permanentă competiție, pentru că cei mai buni primesc bani, premii și pleacă în excursii
Unul dintre primarii care a găsit soluția perfectă pentru stimularea elevilor și liceenilor este Viorel Bălan, primarul comunei Nicolae Bălcescu. Acesta a găsit oportun să ofere recompense financiare tinerilor care obțin rezultate bune la școală. Și, așa cum declară și el, se pare că a funcționat: „Din punctul nostru de vedere, implicarea administrației locale în procesul educațional este vitală. La fel cum este vitală și educarea corectă a copiilor și tinerilor dintr-o comunitate, pentru că ei reprezintă viitorul localității respective. Noi încercăm pe cât putem să îi stimulăm financiar să învețe pentru că astfel apare spiritul competițional și se văd rezultatele. Chiar dacă au sau nu posibilități financiare, când un copil vede că un altul a primit bani pentru că a învățat bine, se ambiționează și el și se apucă de învățat. Așa că noi, ca administrație locală, am încercat să le asigurăm toate condițiile să învețe: beneficiază de o școală nouă, de un liceu nou, dotate cu mobilier și aparatură moderne, au directori competenți și profesioniști cu care suntem permanent într-un atent dialog, pentru ca elevilor să nu le lipsească nimic. Copiii noștri sunt cunoscuți la nivel național și unii chiar internațional pentru performanțele pe care le-au obținut în rugby, Tae-Kwon-Do, dansuri populare etc. Tocmai de aceea îi vom sprijini întotdeauna și vor rămâne permanent prioritatea noastră”, a declarat Viorel Bălan, primarul comunei Nicolae Bălcescu”.
Albești și Jurilovca sunt alte două localități ai căror primari încearcă să îi sti-muleze pe elevi să studieze prin tot felul de recompense, cum ar fi excursiile în țară sau în afara granițelor. Eugen Ion, primarul comunei tulcene Jurilovca, îi premia pe copii încă dinainte să fie primar: „Eu i-am susținut pe copiii din localitatea noastră dintotdeauna, chiar dacă nu eram primar. Pentru că cei mici trebuie să fie stimulați să învețe și să obțină rezultate bune la școală sau în alte competiții”. Astfel, copiii din localitate erau premiați și plimbați anual în excursii. Fie la mare, fie la mănăstiri, sau alte obiective turistice. Astfel, copiii au avut ocazia să vadă locuri pe care altfel poate n-ar fi avut posibilitatea. Elevii și-au arătat recunoștința față de cel care avea să le devină primar printr-o diplomă în care Eugen Ion primea titlul de „Prieten al elevilor din
Jurilovca”.
Primarul comunei Albești, Gheorghe Moldovan, le-a dat o șansă de asemenea micuților din localitate prin înființarea unui ansamblu de folclor numit „Plai de Dor”. Acesta a susținut financiar ansamblul care a făcut performanță sub atenta îndrumare a profesorului coordonator. Astfel, în scurt timp, copiii din Albești aveau să fie răsfățați și lăudați de presa internațională datorită spectacolului de excepție pe care îl făceau de fiecare dată cu dansurile populare românești. Așa s-au plimbat copiii în toată lumea pe la spectacole și în excursii. De menționat ar mai fi că primarul nu i-a scăpat din ochi nici o clipă, fiind alături de ei la fiecare spectacol, încercând să le preia emoțiile micuților pentru a intra fără trac pe scenă. Și așa a și fost!
- Ce spun politicienii constănțeni despre episodul în care primarul Vergil Chițac ar fi agresat o jurnalistă și cât de important este dialogul cu presa/ Liniștea de la PSD - 28 martie 2023
- Comisia de Buget din Parlamentul European a stabilit că EPPO poate ancheta încălcarea sancțiunilor impuse Rusiei, anunță europarlamentarul Vlad Gheorghe - 28 martie 2023
- Viceprimarul PNL al Constanței refuză să spună de ce a semnat un contract de 35.000 de euro pentru asociația cumnatului și partenerului său de afaceri/ Ionuț Rusu a ținut la sertar o solicitare ISE timp de 38 de zile, apoi a trimis informațiile anonimizate - 28 martie 2023