Banca Mondială anunță 200 de milioane de dolari pentru reconstruirea Ucrainei

sursa foto: Pexels
sursa foto: Pexels

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut remarci dure ca răspuns la o înregistrare video online care pare să arate decapitarea unui militar ucrainean capturat, potrivit CNBC. Luptele continuă în Ucraina pe fondul unor controverse și evenimente internaționale semnificative, precum anunțul Băncii Mondiale că va finanța reconstruirea infrastructurii energetice ucrainene cu 200 de milioane de dolari.

Administrația Biden continuă să se confrunte cu aliați supărați de dezvăluirile din dosarele scurse de la Pentagon, care au scos la iveală detalii clasificate despre războiul din Ucraina, precum și despre afacerile politice și militare din Orientul Mijlociu, China, Coreea de Sud și din alte părți.

Ucraina, între timp, continuă să primească susținere pe plan politic, dar și economic. Guvernatorii băncilor centrale internaționale, împreună cu miniștrii de finanțe din G-7, și-au reiterat sprijinul pentru Ucraina, după ce președintele Zelenski a ținut practic un discurs virtual de deschidere în fața unei mese rotunde a Băncii Multilaterale de Dezvoltare.

De asemenea, Banca Mondială a declarat că va finanța cu 200 de milioane de dolari pentru a ajuta la repararea infrastructurii energetice și de încălzire a Ucrainei, iar partenerii și alte entități vor furniza alte 300 de milioane de dolari, transmite Al Jazeera.

Acete știri vin în contextul agravării izolării economice a Rusiei. SUA și Marea Britanie au anunțat noi sancțiuni împotriva oligarhilor ruși Alisher Usmanov și Roman Abramovici, precum și a rețelelor financiare ale acestora.

În același timp, Departamentul de Comerț al SUA a declarat că a impus controale la export pentru mai mult de două duzini de companii din China, Turcia și alte țări care sprijină industria militară și de apărare a Rusiei.

Kremlinul, pe de cealaltă parte, a impus sancțiuni împotriva a 333 de oficiali și personalități publice canadiene, inclusiv olimpici proeminenți, în ceea ce a declarat a fi un răspuns la restricțiile canadiene asupra Moscovei.

În timp ce situația evoluează în Ucraina, s-ar părea că Statele Unite au motive de îngrijorare în ce priivește extinderea influențelor rusești și chinezești în Africa și Amerca de Sud, după cum arată documentele secrete care au fost recent scurse pe internet, conform CNN.

Printre detalii se numără referiri la grupul de mercenari ruși Wagner, care analizează un contract pentru a lupta împotriva bandelor criminale din Haiti, și la o companie chineză care negociază construirea unui port de mare adâncime în Nicaragua.

Un document militar american descrie un plan de propagandă de amploare al serviciilor secrete rusești pentru a modela opinia publică din Africa, inclusiv prin propagarea de teorii ale conspirației despre laboratoarele biologice americane, cu scopul de a “realinia” țările africane cu Rusia.

Un alt document menționează sprijinul rusesc pentru un efort brazilian de a crea un grup de țări “presupus imparțiale” pentru a negocia încetarea războiului din Ucraina.

Documentele aruncă o nouă lumină asupra unei lupte globale între SUA și adversarii săi pentru a cuceri opinia publică din țările în curs de dezvoltare – o competiție care s-a accelerat de la invazia Rusiei în Ucraina anul trecut, notează CNN.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: