Aproape 60.000 de copii din regiunea Sud-Est au cel puțin un părinte plecat la muncă în străinătate/ Bullyingul, regresul școlar și hărțuirea, printre provocările principale

sursa foto: Salvați Copiii România
sursa foto: Salvați Copiii România

Aproape 60.000 de copii din regiunea Sud-Est a României au cel puțin un părinte plecat la muncă în străinătate, potrivit unui sondaj realizat de Organizația Salvați Copiii România, transmite ONG-ul într-un comunicat de presă.

Potrivit studiului, cei mai mulți dintre părinții plecați în străinătate din această zonă sunt persoane tinere, până în 39 de ani, majoritatea cu 12 clase absolvite, iar în peste jumătate din cazurile de copii cu ambii părinți plecați (62%) aceștia sunt lăsați în grija unei bunici.

Dintre cei 57.500 de copii aflați în această situație în perioada 2021-2022 (intervalul pe care se concentrează studiul), 11.300 aveau ambii părinți sau părintele unic susținător plecat, adaugă Salvați Copiii.

Peste jumătate din acești copii, totuși, sunt lăsați în țară fără transfer de drepturi parentale, iar “nevoia de convingere a migranților pentru a transfera drepturile parentale înregistrează una dintre cotele cele mai accentuate din cele înregistrate la nivel național”, punctează realizatorii sondajelor.

Potrivit studiului, destinațiile principale pentru bărbații care pleacă la muncă în aceste condiții sunt Germania, Italia și Anglia, în vreme ce destinațiile cele mai populare pentru femei sunt Italia, Austria și Germania – aceste date sunt relevante în condițiile în care 30% dintre copiii incluși în studiu aveau mama plecată în străinătate, iar acest fapt este asociat cu probleme considerabile în ceea ce privește educația. 1 din 5 copii cu mama plecată înregistrează regres școlar accentuat.

Printre trendurile negative se numără și faptul că copiii cu părinți plecați au un risc cu 50% mai mare decât restul copiilor să fie victime ale bullyingul școlar, cu 40% mai mare să fie agresori în bullyingul școlar, sa participe la acțiuni de agresiune online (cyber-bullying) sau “să fie victime ale hărțuirii, pornografiei și provocărilor online care le afectează viața și integritatea”, se mai arată în comunicatul citat. Mai mult, 17% dintre acești copii nu frecventează zilnic școala.

Concluziile studiului, dar și măsuri care să vină în sprijinul copiilor vulnerabili, au fost dezbătute în cadrul unei conferințe organizate de Salvați Copiii și Ministerul Afacerilor Externe, la Constanța. La conferință au luat parte reprezentanți ai autoriăților locale, ai școlilor și altor instituții relevante din judeţele Constanţa, Tulcea, Galaţi, Brăila, Vrancea și Buzău.

Evenimentul este al patrulea de acest fel dintr-un șir de întâlniri care au fost organizate în mai multe zone din țară după ce o conferință pe aceeași temă a fost susținută în mai 2023 în Bucureși, adaugă Salvați Copiii.

Statisticile la nivel național

  • Peste jumătate de milion de copii, aproximativ 536.000 de copii, au avut în ultimul an cel puţin
    un părinte plecat la muncă în străinătate ;
  • Aproape un milion de copii (peste 950.000) au sau au avut experiența plecării unuia dintre
    părinți pe parcursul copilăriei, respectiv aproximativ 25% dintre copiii României au trăit experiența
    traumatizantă a despărțirii de un părinte sau de amândoi pe o perioadă mai lungă de timp;
  • O treime dintre copiii cu părinți plecați la muncă în străinătate au ambii părinți sau părintele unic
    susţinător de familie plecat. Pentru acești copii, despărțirea este semnificativ mai greu de suportat;
  • Legătura cu părinții este în majoritatea cazurilor zilnică, în special prin intermediul platformelor
    de socializare. Odată cu creșterea în vârstă a copilului frecvența comunicării scade, 20% dintre
    adolescenți vorbind cu părinții doar de 2-3 ori pe săptămână.
  • Majoritatea părinților trimit bani acasă lunar, ajutându-și familiile să depășească dificultățile cu
    care se confruntă. Conform Băncii Mondiale, românii au trimis în țară în perioada de referință (2020-
    2022) remitențe cu o valoare între 7-9 miliarde de dolari, reprezentând 3-5% din PIB, sumă de trei ori
    mai mare decât ponderea cumulată a investițiilor străine în România.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții:

Add a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.