Aproape 400 de rachete au lovit estul Ucrainei duminică, afirmă președintele Zelenski/ Centrala nucleară din Zaporojie a fost avariată, stârnind indignarea Națiunilor Unite 

sursa foto: Agenția Internațională a Energiei Atomice/ UN News
sursa foto: Agenția Internațională a Energiei Atomice/ UN News

Forțele rusești au lansat duminică aproape 400 de rachete în partea de Est a Ucrainei, conform președintelui Volodimir Zelenski, citat de The Guardian. În același timp, centrala nucleară din Zaporojie a fost din nou avariată de atacuri.

“Cele mai aprige lupte se desfășoară, ca și înainte, în regiunea Donețk. Deși sunt mai puține atacuri astăzi datorită deteriorării vremii, numărul de bombardamente rusești rămâne, din păcate, extrem de ridicat”, a declarat președintele Zelenski duminică seara.

Creșterea numărului de bombardamente din partea Rusiei este, conform Pentagonului, parțial menită să consume rezervele de apărare anti-aeriană ale Ucrainei și să obțină supremația pe cer.  

Această nouă campanie de bombardare a atras atenția comunității internaționale și din cauza faptului că centrala nucleară din Zaporojie, în prezent sub control rusesc, a fost lovită sâmbătă și duminică de explozii care au provocat daune asupra unor clădiri și echipamente, dar nu într-o manieră care să amenințe siguranța și securitatea nucleară, conform informațiilor de la fața locului, transmite Reuters.

Rusia și Ucraina se învinuiesc reciproc pentru atacurile împotriva centralei, cum au făcut de mai multe ori în situații similare din ultimele luni, specifică Reuters.

Deși pagubele nu reprezintă în prezent o amenințare critică la adresa securității atomice, Națiunile Unite au condamnat ferm atacurile: “Oricine este în spatele acestui fapt, trebuie să vă opriți imediat. După cum am mai spus în repetate rânduri, vă jucați cu focul”, a declarat Rafael Grossi, directorul general al Agenției Internaționale a Energiei Atomice (AIEA).

O echipă de teren a AIEA plănuiește să desfășoare o inspecție asupra centralei în decursul zilei de luni, dar reprezentanții companiei Rosenergoatom, care gestionează în prezent centrala, au declarat că anumite limite vor fi impuse, specificând că “dacă vor să inspecteze o facilitate care nu are legătură cu siguranța nucleară, accesul va fi interzis”.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: