
Compania hi-tech Apple, dotată cu dispozitive iconice cu sigla unui măr muşcat, cu sediul în Cupertino, în statul american California, a provocat un uriaş scandal diplomatic cu ultima sa actualizare de hartă.
Apple a recunoscut oficial anexarea ilegală a peninsulei Crimeea şi arată acum această regiune ca fiind parte a teritoriului rus.
În aplicaţia Apple Weather descrierea regiunii apare drept „Crimeea, Rusia”. Deocamdată, această versiune a hărţii este afişată doar atunci când sunt folosite dispozitive Apple pe teritoriul Federaţiei Ruse.
Pe pagina oficială a camerei inferioare a Parlamentului Federaţiei Ruse, Duma de Stat, a apărut o postare în care se arată că „Crimeea şi Sevastopol apar acum pe dispozitivele Apple drept un teritoriu al Rusiei”. La rândul său, Vasili Piskariov, preşedintele comisiei pentru securitate şi anticorupţie din Duma de Stat de la Moscova, a ţinut să sublinieze că „neînţelegerea Rusiei cu Apple a luat sfârşit”.
Ministrul de Externe al Ucrainei, Vadim Pristaiko, a condamnat în termeni categorici decizia concernului american. Cotidianul „New York Times” susţine, într-un articol tipărit la 28 noiembrie, că decizia este o urmare a „presiunilor ruseşti”. Şi postul britanic BBC constată că negocierile dintre Moscova şi Apple sunt „vechi de mai multe luni”. Iniţial, susţine BBC, Apple a planificat să marcheze Crimeea ca teritoriu neasignat, aşa cum arată Google Maps acum, dar în cele din urmă compania americană a cedat şi s-a supus „voinţei” Rusiei.
Peninsula Crimeea şi regiuni din Estul Ucrainei au fost martorele unui conflict militar în prima jumătate a anului 2014. După proclamarea unei „republici” separatiste în Crimeea, în martie 2014 peninsula a decis, prin referendum, „unirea” cu Federaţia Rusă. Uniunea Europeană şi SUA au decis introducerea de sancţiuni economice, financiare şi diplomatice la adresa Rusiei şi au arătat că nu vor recunoaşte intrarea teritoriului, parte integrantă a Ucrainei, în componenţa Federaţiei Ruse.
- Alegeri în Grecia: Cum a ajuns prim-ministrul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, imaginea Dreptei europene. Bunul simț politic a învins crizele majore - 22 mai 2023
- De ce e aproape imposibil ca România și Polonia să rupă relațiile diplomatice cu Moscova/ Datoriile istorice pe care cele două state le au de recuperat de la Rusia - 14 mai 2023
- ANALIZĂ De ce sunt importante rezistența și victoria în Bahmut, la fel ca la Verdun sau Stalingrad. Istoria arată că cine câștigă astfel de bătălii are cele mai multe șanse să câștige războiul - 26 aprilie 2023