Aplicația care măsoară temperatura apei în stațiunea Mamaia a fost atacată de hackeri anul trecut și este încă nefuncțională/ Autoritățile nu știu când va fi din nou operațională

iswim aplicatie masurare apa iswim aplicatie masurare apa
sursa foto: captură de ecran
iswim aplicatie masurare apa
sursa foto: captură de ecran

Platforma iSWIM, care monitorizează temperatura apei în zona stațiunii Mamaia, nu mai funcționează de anul trecut, din cauza unui atac cibernetic, a declarat Florin Timofte, directorul tehnic al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Marină (INCDM) ”Grigore Antipa” din Constanţa pentru Info Sud-Est. Construcția aplicației a fost parte a unui proiect european de 50.000 de euro.

  • “Site-ul a fost victima unui atac cibernetic anul trecut și n-am reușit să-l repunem în funcțiune. A fost criptat, s-a cerut recompensă. Am apelat la autorități și nu s-a reușit recuperarea sa“, a declarat Florin Timofte pentru Info Sud-Est.

Întrebat dacă atacul cibernetic are legătură cu hackerii ruși care au anunțat în 2022 că vor ataca aproape 300 de site-uri din România, pe listă fiind mai multe ministere, redacţii de presă, instituţii publice, site-uri de turism şi hoteluri, Timofte a declarat că nu cunoaște originea atacului.

Directorul INCDM, instituție care administrează aplicația iSWIM, nu știe când va fi pusă platforma din nou în funcțiune.

  • “Nu (întrebat dacă știe data aproximativă a relansării aplicației – n.red), acum avem un proiect pe rol. Așteptăm sa vedem dacă obținem finanțare pentru el să refacem tot. Acum avem nevoie de suport financiar pentru refacerea acelui portal. La asemenea atacuri cibernetice, pierzi cam toate hard disk-urile, toată informația din spate și nu se poate reface foarte ușor”, a spus Florin Timofte, directorul INCDM. 

Lansată în iulie 2017 drept o versiune test, urmând ca în luna octombrie a aceluiași an să fie definitivată forma finală, aplicația iSWIM a fost parte dintr-un proiect european în valoare de 50.000 de euro, conform Agerpres

Aplicaţia putea fi accesată pe site-ul web iswim.rmri.ro, aflat sub administrarea paginii de internet a Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Marină (INCDM) ”Grigore Antipa” din Constanţa.

iSWIM este un sistem operațional de monitorizare și prognoză a calității apelor pentru scăldat din stațiunea Mamaia, care integrează date de la prognoze ale modelelor numerice, observații, stații de monitorizare și teledetecție. De asemenea, iSWIM furnizează prognoze de înaltă rezoluție pentru condițiile hidrologice/meteorologice marine, inclusiv curenții de suprafață, parametrii fizici ai calitate a apei (temperatură și salinitate), valuri și parametri de vânt, conform site-ului oficial

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții:

Add a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.