ANALIZĂ. Evoluția dependenței statelor europene de gazul rusesc în ultimii 5 ani

Sursa foto: Facebook/ Moldovagaz
Sursa foto: Facebook/ Moldovagaz

Importul de gaze din Rusia este unul dintre cele mai disputate subiecte atunci când statele UE discută și negociază sancțiunile pe care blocul comunitar ar trebui să le impună Rusiei, după invazia Ucrainei. Tema este încă sensibilă, fiindcă Europa este puternic conectată la conductele rusești. Cifrele arată că, în ultimii 5-6 ani, cele mai mari state europene au avut doar creșteri moderate sau stagnare în ceea ce privește importul de gaze din Rusia, potrivit unei statistici publicate de echipa Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a UBB din Cluj, care derulează și proiectul de cercetare COVID-19: Romanian Economic Impact Monitor, scrie Economedia.ro.

Analiza cercetătorilor clujeni arată că, în ceea ce privește evoluția dependenței statelor din Europa de importul de gaze rusești, cele mai mari state – Germania, Franța, Italia – au avut doar creșteri moderate/stagnare. Cele mai mari scăderi se observă în cazul Lituaniei, Poloniei și Bulgariei. Cele mai mari creșteri au avut loc în Croația, Cehia și Estonia. Finlanda, Macedonia, Letonia și Estonia sunt puternic dependente de importul de gaze naturale din Rusia.

În România, proporția importului rusesc din consumul total de gaze era de 8%, la nivelul anului 2019 și 10% în 2020.

România a rămas la un nivel relativ constant în ultimii 5 ani. În 2016, România a sărit la un procent de 13% în ceea ce privește gazul rusesc în consumul intern, de la numai 2% anul precedent. În anii următori, procentul a evoluat între 8 și 13%.

Citește analiza completă pe Economedia

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: