Alte promisiuni pentru Cazino. Făgădău spune că va conserva emblema Constanței până în noiembrie (FOTO)

Pe 15 martie 2018, în cadrul unei conferințe de presă în care a fost anunțată includerea Cazinoului din Constanța pe lista celor mai periclitate 7 situri de patrimoniu din Europa, Decebal Făgădău, primarul municipiului Constanța, a anunțat că vrea ca procesul de conservare a monumentului istoric să fie finalizat până în luna noiembrie.

Decebal Făgădău a mai subliniat că acest proces de conservare este responsabilitatea municipalități, deși, de mai bine de un deceniu, Primăria Constanța nu a făcut nimic pentru conservarea Cazinoului.

„Primăria municipiului Constanța își asumă ca până în data de 14 noiembrie clădirea Cazinoului să fie conservată. Acest demers vine și în urma aplicării unui chestionar de sondare a opiniei publice constănțene cu privire la procesul de reabilitare a monumentului și destinația socio-culturală pe care o va avea acesta“, a declarat Decebal Făgădău.

La conferința de presă au participat, alături de primarul Constanței, reprezentanții Asociației ARCHÉ și ai festivalului NEVERSEA. Evenimentul afost prilejuit de anunțarea includerii Cazinoului din Constanța pe lista celor mai periclitate 7 situri de patrimoniu din Europa, ca urmare a unui proces internațional de selecție.

Includerea în programul 7 Most Endangered a venit la nominalizarea Asociației ARCHÉ și reprezintă o oportunitate deosebită pentru această clădire istorică. Astfel, ea a fost recunoscută ca o valoare pentru întreaga Europă. În următoarele luni, experți din partea Europa Nostra și Institutului Băncii Europene de Investiții vor vizita Cazinoul și se vor întâlni cu decidenții-cheie. Ulterior, echipele pluridisciplinare vor oferi recomandări tehnice, vor identifica alte posibile surse de finanțare și vor mobiliza sprijin pentru salvarea monumentului. Până la finalul anului, specialiștii vor formula un plan fezabil de acțiuni.

Printre monumentele europene care au beneficiat de sprijin prin intermediul programului 7 Most Endangered se numără Mănăstirea din Setúbal, Portugalia, care, în 2 ani de la includerea în program, a fost redeschisă publicului, după 23 de ani de abandon. O alta este Sinagoga din Subotica, Serbia. Patrimoniul românesc a beneficiat și în trecut de sprijin prin programul „The 7 Most Endangered”. În 2014, experții internaționali au realizat, alături de societatea civilă, o strategie de salvare a 60 de biserici de lemn din sudul Transilvaniei și nordul Olteniei. Peisajul Cultural Minier Roșia Montană a fost de asemenea pe lista celor 7.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.