Alegerile de la Costinești au fost anulate și vor fi reluate pe 7 iulie

vot urne stampila alegeri vot urne stampila alegeri
sursa foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
vot urne stampila alegeri
sursa foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Alegerile de la Costinești au fost anulate și vor fi reluate pe data de 7 iulie 2024, conform hotărârii luate de Biroul Electoral Central (BEC), marți. BEC a admis cererea de anulare a alegerilor pentru funcția de primar în Costinești, depusă de PSD.

Până la decizia BEC, la Costinești voturile au fost numărate de mai multe ori. Ultimele rezultate darătau că Gheorghe Mechenici, candidatul PNL, fusese desemnat câștigător la un vot distanță de candidatul PSD, Dumitru Jianu. Inițial, câștigător era social-democratul, care avea un vot în plus.

BEC a respins, în primă fază, cererea de anulare a alegerilor de la Costinești, făcută de PSD, la data de 15 iunie 2024.

Context

Un cetățean ucrainean a votat fără a avea dreptul. În prima fază, erau informații că doi cetățeni ar fi votat fără a avea dreptul. Unul dintre ei avea și cetățenia unui stat UE, precizau atunci reprezentanții BEJ Constanța. Pe o listă suplimentară pentru alegerile locale din Costinești figura și un cetățean cu domiciliul în Drobeta Turnu-Severin, se mai arăta în hotărârea luată de Biroul Electoral Costinești.

La două zile după închiderea urnelor, Vlad Jipa, purtător de cuvânt al BEJ Constanța, preciza că doi cetățeni ucraineni au votat, deși nu aveau dreptul. În cursul zilei de marți, Vlad Jipa s-a deplasat la Costinești, pentru a observa, conform legii, procedurile din cadrul Biroului Electoral Costinesti. Acesta a susținut că va observa procedurile fără a interveni în niciun fel asupra lor.

Totodată, prefectul Constanței, Silviu Coșa (PNL) l-a contactat atunci pe purtătorul de cuvânt al BEJ Constanța, după ce ar fi fost informat că un reprezentant al Autorității Electorale Permanente se deplasează la Costinești pentru a număra voturile, „ceea ce este ilegal”, susținea Prefectura Constanța. Instituția a mai transmis că deplasarea purtătorului de cuvânt al BEJ Constanța a fost făcută fără un acord al superiorilor ierarhici direcți.

„Prefectul nu intenționează să facă vreo plângere, este atributul superiorilor din cadrul AEP să decidă dacă procedurile interne și regulamentul de organizare și funcționare au fost respectate în acest caz”, arăta Prefectura Constanța, după ce Vlad Jipa a susținut că prefectul Constanței l-ar fi sunat și i-a spus că îi va face plângere penală.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții:

Add a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.