Alba-neagra în pirateria online: Filelist, cel mai mare site de torrente, anunță că își continuă activitatea și că a deschis din nou donațiile/ În urmă cu două zile, unul dintre administratori spunea că se închide definitiv după 16 ani

sursă foto: captură de ecran
sursă foto: captură de ecran

Filelist, cel mai mare site de piraterie online din România, anunță că își continuă activitatea și că a deschis din nou donațiile de la utilizatori. În urmă cu două zile, unul dintre administratori spunea că site-ul se închide definitiv după 16 ani.

Anunțul din 15 octombrie a fost făcut de EboLLa, administratorul platformei, același care își asumă și mesajul prin care anunță că, de fapt, site-ul își va continua activitatea:

„Cuvintele voastre au contat mereu și nu am fost nepăsători la ele niciodată. Vocea voastră s-a auzit și acum”, a scris EboLLa, adăugând că a fost copleșit de numărul de mesaje primite.

Noul administrator va fi „God”, un pseudonim folosit pentru unul dintre creatorii platformei care s-a reîntors pentru ca ”site-ul să rămână în viață”. Alături de „God” va fi „Oana” care se va ocupa de chestiunile interne, mai arată mesajul.

Vestea a bucurat utilizatorii Filelist. Pe forumurile de specialitate și de IT există discuții despre faptul că o potențială dispariție a trackerului ar fi reprezentat un „final al unei ere a internetului”.

Unii internauți au precizat că au primit vestea închiderii ”în lacrimi”, iar alții că sunt ”profund dezamăgiți”.

Cum funcționează Filelist

Accesul pe platformă este gratuit, utilizatorii având posibilitatea să descarce muzică, filme, aplicații sau jocuri pentru care în mod normal ar trebui să plătească abonament la o platformă de streaming sau pe care să le cumpere din magazine de specialitate.

Cele mai descărcate fișiere de pe astfel de platforme sunt în general copiile sistemelor de operare sau programe de tip Microsoft Word, Excel sau PowerPoint, ce se regăsesc în suita Office.

Accesul pe platformă este complet gratuit dar circuitul este închis. Un utilizator nu-și poate crea un nou cont decât daca este invitat de cineva care are deja cont.

Filelist a preîntâmpinat situațiile în care invitațiile se vindeau în schimbul unor sume de bani sau alte lucruri materiale, aceste lucruri fiind interzise conform regulamentului.

Context

G4Media a arătat în 15 octombrie că cel mai mare site de piraterie online (torrente) din România urma să se închidă la începutul lui 2024, conform anunțului unul dintre administratorii platformei, EboLLa.

Potrivit anunțului publicat pe prima pagină a platformei, motivul pentru care Filelist se închide nu este unul de natură juridică. Administratorul a declarat următoarele:

  • „Nu mai dispun de timpul necesar pentru a mă ocupa de site”. Totodată, acesta a menționat că persoana care urma să „moștenească” site-ul ar fi decedat.

Timp de 16 ani Filelist a servit ca principala sursă de conținut piratat. Platforma era privată iar accesul se făcea doar pe baza invitației. Utilizatorii puteau găsi mii de gigabiți de jocuri, muzică sau filme pe care le puteau descărca în mod ilegal, acestea fiind în general vândute legal doar în magazinele de specialitate.

Amintim că în anul 2020 auroritățile din România au pus sechestru pe domeniul.ro al site-ului, dar la câteva zile trackerul a reapărut în online sub domeniul.io, care este activ și astăzi. Noul domeniu este localizat (dedicat) în zona teritoriilor britanice din Oceanul Indian.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții:

Add a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.