ActorEști – un montagne-russe al condiției actorului

info-sud-est-teatruArta rămâne forma supremă de educație spirituală, iar imaginația nelimitată de viață este adevărul simplu ce trebuie reamintit mereu.

Ștefan Nițu a reușit un experiment uimitor aducând pe scena teatrului călărășean un spectacol energic, dar emoționant despre parabolele vieții – puterea și plăcerea de a trăi. Apelând la început la poezia lui Marin Sorescu, Shakespeare, transpusă excelent și cu vădită grijă, facilitează depășirea graniței impusă de scenă prin, nu întâmplător, Trepte și astfel te invită să te lași purtat de poveste prin personajele călăuzite de emoții.

Trupa Trepte, o nouă generație la debut, tineri cu atitudini expresive, entuziaști și plini de talent cheamă la un exercițiu în echipă despre cunoaștere și autocunoaștere, despre cultivarea inteligenței emoționale prin transformarea și redescoperirea lumii din interior.
Fără o dimensiune temporală fixă, într-un univers al disperării, unde oamenii rătăcesc în absurd cu bagaje de sentimente, fiecare își joacă rolul dictat de destin într-o poveste ce se scrie și se rescrie, construită predominant în alb și negru – lumină și întuneric, cu un efect vizual puternic. Spectacolul aparent necomplicat, nefardat, fără artificii și recuzită excesivă lasă loc sondării în profunzime a textului. Evoluția personajelor este amplificată prin replici cu sensuri și cu subînțelesuri, printr-o dinamică a gesturilor și a stărilor ce aduce în prim plan libertatea creatoare cu individualizări clare. O serie de personaje neconturate, fără chip și fără vârstă, replici repetate obsesiv, ce se întretaie și se asociază într-un du-te vino constant fac un joc fascinant ce îndeamnă la găsirea de răspunsuri și naște sentimente contradictorii. Totul pare un dans al deciziilor umane, al alegerii și determinării, despre fiecare în parte și despre toți, în aceeași măsură.
ActorEști este o hartă a sentimentelor presărată cu mesaje secrete, cu înțelesuri ascunse, începând de la strigătul de revoltă de la început, păpușile supradimensionate, clovni și până la dansul fascinant al îndrăgostiților, ce te conduce, sub bagheta magică a lui Ștefan Nițu, în universul actorului. Fiecare gest este o poveste, un moment special ce uluiește și descumpănește, aduce zâmbete sau lacrimi, iar fiecare cuvânt creează o lume a trăirii și a simțirii, dezvăluind mistuirea lăuntrică și gândurile revelatoare.
ActorEști este un spectacol plin de farmec, aproape de sufletul pu-blicului, reacțiile acestuia și transferul de emoții confirmând succesul. O sală plină, cu spectatori cuminți, a căror reacție la final, a fost profund tulburătoare, cunoscuți și necunoscuți au dat năvală pe scenă pentru a-i felicita și îmbrățișa pe tinerii actori.
La premiera de joi, 3 aprilie, replica neașteptată a unui copil din public la întrebările repetate Cine sunt? Cine sunteți? Cine suntem? ne-a deschis ochii larg cu uimire și încântare: Sunteți Oameni! O replică perfectă și probabil irepetabilă prin care spectatorii au devenit brusc parte din scenariu. Imaginația nu are restricții. Și atunci s-a mai născut o întrebare: De ce parte a scenei ne aflăm?
Putem spune însă, cu certitudine, că pe scenă au fost: Andreea Alexandru, Mihaela Andonii, Diana Barbu, Dragoș Chivulescu, Ina Cîmpulungeanu, Ionuț Crețu, Raluca Crețu, Monica Dumbravă, Luminița Ene, Ioana Gradea, Cătălin Ichim, Ioana Mavru, Daniel Munteanu, Ruxandra Mușat, Ilinca Neacșu, Diana Nițu, Ioana Nițulescu, Lucian Păun, Maria Radu, Adrian Stoica, Minodora Zangurescu și invitații lor, micuța Cosette și dansatorii Adina Costache și Clement Odae.
Merită cu prisosință să vedeți acest spectacol pentru că teatrul rămâne încă evadarea dintr-o lume haotică.

Laura Matache
[email protected]

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: