„Geniile de dinaintea geniului. Regimurile excepționalității în cultura română din secolul al XIX-lea”, conferință susținută de Adrian Tudurachi

unnamedFacultatea de Litere a Universității ”Ovidius” din Constanța, Filiala Dobrogea a Uniunii Scriitorilor și Biblioteca Universitară „Ioan Popișteanu” organizează joi, 17 noiembrie 2016, la ora 14.00, în Sala Umberto Eco a Universității ”Ovidius” (Campusul Universitar, corp A, Aleea Studenților, nr.1) conferința ”Geniile de dinaintea geniului. Regimurile excepționalității în cultura română din secolul al XIX-lea”, susținută de ADRIAN TUDURACHI.

Adrian Tudurachi este cercetător al Institutului de Lingvistică și Istorie Literară ”Sextil Pușcariu” din Cluj-Napoca, interesat de istoria ideilor și formelor literare. Cartea cu care a debutat, Destinul precar al ideilor literare (2006), consacrată rolului jucat de Mihail Dragomirescu, a lansat o serie prodigioasă de proiecte științifice la nivel european – precum cel realizat sub coordonarea reputatului profesor Antoine Compagnon – Figurarea formei în discursul teoretic, în cadrul prestigioasei Maison des Sciences de l’Homme, sau cel postdoctoral – Clișeul naționalist în practica literaturii de avangardă, desfășurat la Paris în cadrul CNRS (Centre National de la Recherche Scientifique) sau Centre de Recherches sur les Arts et le Langage.

Adrian Tudurachi se află printre membrii delegației române, alături de Prof. dr. Ioana Both, Prof. dr. Rodica Zafiu şi Conf. dr. Mircea Vasilescu, în programul Avangarda Europeană: între naționalism şi internaționalism, cu o serie de conferințe susținute în cadrul manifestării „Zilele culturii române”, găzduite de Universitatea din Fribourg.

În calitate de bursier HESP al Colegiului Noua Europă organizează alături de conf. dr. Mircea Vasilescu (Universitatea din Bucureşti) programul Identitate europeană şi specific național în presa românească interbelică.

Printre numeroasele volume colective care il au coordonator și colaborator se află – Identitatea națională: Realitate, istorie, literatură (2008), Literature in Totalitarian Regimes. Confrontation, Autonomy, Survival (2011), Storia, identità e canoni letterari (2013) și altele.

Conferința de joi, 17 noiembrie, ora 14.00, are ca temă construcția noțiunii de geniu într-un moment în care aceasta nu era fixată în programul romantic și care pune în evidență complexele culturii române, care vor constitui o obsesie pentru generații întregi de scriitori prestigioși, de la Mihai Eminescu la Mircea Eliade.

Prelegerea este urmată de lansarea volumului Fabrica de geniu. Nașterea unei mitologii a productivității literare în cultura română (1825-1875) (Editura Institutul European, 2016), de un dialog cu autorul și o sesiune de autografe.

Prezentarea cărții va fi realizată de Cristina TAMAȘ (profesor universitar, decanul Facultății de Litere), Angelo MITCHIEVICI (profesor universitar, preşedintele Filialei USR Dobrogea), Lăcrămioara BERECHET (conferențiar universitar, istoric literar) și Alina BUZATU (conferențiar universitar, director al Bibliotecii Universitare ”Ioan Popișteanu”).

Reprezentanții presei pot lua interviuri imediat după încheierea sesiunii de autografe.

Evenimentul pe care cele trei instituții îl propun publicului constănțean, face parte din proiectul mai amplu de deschidere a spațiului cultural dobrogean către cercetători de prestigiu internațional.

Evenimentele organizate în cadrul USR, Filiala Dobrogea sunt promovate atât pe website (www.usr-dobrogea.ro), cât şi pe pagina de facebook USR dobrogea.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: