7 minute pe care le câștigi citind cele mai importante evenimente din jurul lumii în ultimele 7 zile. Info Sud-Est îți prezintă cele mai relevante schimbări politice, economice și sociale care au avut loc în săptămâna 5 – 11 august.
Rusia – O explozie nucleară a marcat cei 20 de ani ai lui Putin în fruntea statului
Rușii au continuat să protesteze pentru alegeri liberi și democrație iar poliția nu s-a oprit din arestări nici în săptămâna în care Vladimir Putin a împlinit 20 de ani în fruntea statului. În urmă cu două decenii, autocratul de la Moscova ajungea din sânul serviciilor de informații (întâi KGB, iar mai apoi FSB) direct în fruntea Federației Ruse. Timp de 20 de ani, Putin a avut patru mandate de președinte și două de premier iar astăzi regimul său se îndepărtează din ce în ce mai mult de valorile unui sistem democratic.

Sărbătoarea lui Putin a fost întreruptă însă de explozia de proporții din apropiere de Arhanghelsk, pe malul Mării Albe. Cinci oameni au murit și trei au fost răniți în accidentul de la baza de lansare a unei rachete balistice, însă, în primele zile, agenția nucleară rusă – Rosatom – a anunțat că accidentul s-a petrecut în timpul testării unui “motor de rachetă cu propulsie lichidă” și că nu există o contaminare radioactivă. La scurt timp, autoritățile ruse au recunoscut că este vorba de o explozie nucleară însă nu se cunosc, până în acest moment, proporțiile dezastrului.
Accidentul din Rusia vine la doar o săptămână după ce Tratatul privind forțele nucleare cu rază intermediară dintre Federația Rusă și SUA, în vigoare timp de 32 de ani, a fost anulat.
Coreea de Nord – Kim aruncă cu rachete
Tot despre rachete vorbim și în Coreea de Nord, acolo unde dictatorul Kim Jong Un se joacă cu nervii vestului. Pe fondul în care Phenianul şi Washingtonul încearcă să relanseze negocierile privind programul nuclear al Coreei de Nord şi sancţiunile economice care vizează acest stat, Kim a mai aruncat două rachete balistice cu rază mică de acțiune în Marea Japoniei, după ce, în urmă cu doar câteva zile, regimul de la Phenian a mai testat câteva rachete.
Italia – Salvini acaparează peninsula
În țara spaghetelor, “Il Capitano” Salvini, excentricul ministru de Interne, aruncă în aer politica de la Roma, după ce a cerut oficial ruperea alianței de guvernare și alegeri anticipate.
Pretextul ruperii alianței clamat de Salvini este proiectul construirii unei căi ferate de mare viteză, proiect la care partenerii săi de guvernare se împotrivesc. Iar excentricul Salvini a decretat: “diferențele de gândire din interiorul coaliției nu pot fi depășite”.
Citește contextul de care ai nevoie AICI.
Partidul de dreapta condus de Salvini – Liga – a câștigat la alegerile europarlamentare 34%, în timp ce Mișcarea 5 Stele, partenerul de coaliție, a reușit să obțină doar 17%.

Salvini este pe cai mari în Italia după ce politica sa împotriva imigranților i-a adus o popularitate imensă. Matteo Salvini este unul dintre cele mai colorate și excentrice personaje politice la zi în Europa, iar populismul lui a fost gustat repede de italieni. Doar în ultima săptămână, Salvini a reușit să țină primele pagini ale ziarelor italiene după ce a mixat imnul Italiei, îmbrăcat doar în șort de baie, pe o plajă de lângă Ravenna, iar fiul său a fost plimbat cu un jetsky al poliției.
În acest timp, guvernul italian a decis să interzică din septembrie accesul navelor mari de croazieră în Veneția. Măsura vine după accidentul petrecut în luna iunie, atunci când cinci persoane au fost rănite după ce un vapor a acroșat un dig.
India – Tensiuni cu Pakistanul din cauza regiunii Kașmir
Problema Kașmirului se aprinde după ce guvernul indian a anunțat că revocă statutul autonom al regiunii. Autoritățile indiene au luat această decizie printr-un decret prezidențial potrivit căruia este desființat statutul special al teritoriilor Jammu și Kașmir care era garantat de Constituție.
Regiunea Kașmir se află la poalele munților Himalaya și este disputată între India și Pakistan, populația fiind majoritar musulmană, nu hindusă.
După demarcaţia teritorială a fostei colonii britanice din subcontinentul indian, India şi Pakistanul s-au confruntat în două războaie pentru suveranitatea asupra regiunii, iar în prezent armatele celor două ţări trag aproape zilnic cu mortiere peste frontiera de facto din Kașmir.
India a cerut turiştilor şi pelerinilor să părăsească regiunea Kașmir din cauza unor ameninţări teroriste și a desfăşurat forțe militare suplimentare pentru a face față eventualelor probleme.
Pakistanul a reacționat rapid și a anunțat expulzarea diplomaților indieni și suspendarea tratatelor cu India.
Telefonia mobilă și internetul au fost tăiate în Kașmir, în timp ce zeci de mii de trupe patrulează pe străzi.
SUA – Atentatul din El Paso repune pe agendă legea portului de armă
Peste ocean, în SUA, săptămâna a fost marcată de atentatul armat din El Paso, Texas, care a făcut 22 de victime. După cercetări, suspectul – Patrick Crusius, 21 de ani, a declarat că a vizat să împuște mexicani în raidul său armat, iar oficialii suspectează că tot el a fost autorul unei postări în mediul online, venită cu puțin timp înaintea atentatului, în care se făceau referiri rasiste la populația hispanică din SUA și la imigranți. Evenimentul sângeros de la finalul săptămânii trecute a deschis două dintre subiectele sensibile pentru americani: imigranții mexicani și legislația în privința deținerii de arme.

Președintele Donald Trump a mers în El Paso și a declarat că se angajează să redeschidă discuția despre legislația în ceea ce privește deținerea de arme, iar democrații, aflați în opoziție, au cerut imediat întrunirea senatului pentru discuții pe această temă.
Avocatul suspectului din atacul din El Paso a declarat mass-mediei americane că mama acestuia s-a adresat poliției americane cu câteva săptămâni înaintea atacului, spunându-le că este îngrijorată de faptul că fiul său deține o armă.
China – Taifunul Lekima a făcut 13 victime
Peste un milion de persoane au fost evacuate sâmbătă din calea taifunului Lekima. 13 oameni au murit și alte 60 de persoane au fost date dispărute după o alunecare de teren provocată de taifun între Taiwan și Shanghai. Taifunul a măturat China cu rafale de vânt de peste 200 de km\oră.
Spania – Matadorii revin în arenă
Coridele se reîntorc în Mallorca după ce Curtea Constituțională din Spania a anulat o decizie care interzicea parțial spectacolele sângeroase cu tauri.
Legea adoptată de parlamentul regional interzicea omorârea taurilor în arenă. Însă Curtea Constituțională a Spaniei a decis în defavoarea legii, spunând că acest aspect este o parte esențială a sportului. Activiștii privind drepturile animalelor consideră coridele spectacole barbare și plănuiesc să protesteze împotriva deciziei Curții. Constituția Spaniei protejează luptele cu tauri ca fiind o parte din tradiția națională. Sute de coride sunt ținute anual în Spania, dar în multe zone ele au fost interzise, cum e cazul Insulelor Canare sau în Catalonia.
Ucraina – Vodka Atomik încălzește Cernobîlul
La Cernobîl a fost creat primul produs după marele accident nuclear din 1986 – vodka Atomik. Vodka artizanală a fost realizată din cereale și apă din zona Cernobîlului și este un experiment realizat de cercetători de la Universitatea Portsmouth, Marea Britanie, care studiază de multă vreme zona și modul în care terenul s-a recuperat după dezastru. Specialiștii nu au reușit să găsească urme radioactive.
Ultimele postari ale lui Cristian Andrei Leonte (vezi toate)
- Un vapor suspectat că transportă arme pentru armata iraniană a descărcat în Portul Constanța. Nava se află sub sancțiunile SUA - 9 decembrie 2019
- Administrația Deltei Dunării propune introducerea unui tarif pentru pescuitul sportiv. Țibuleac: “Doar un tarif, fără măsuri complementare, nu are nicio valoare” - 7 decembrie 2019
- Festivalul Iernii și-a deschis porțile. Cum arată Țara Piticilor, decorată special de sărbătoare pentru cei mici - 7 decembrie 2019