Ziua Națională de Comemorare a Holocaustului, marcată de evreii tulceni la Templul Israelit din municipiu

Templul Israelit din Tulcea a găzduit luni, 9 octombrie, începând cu ora 13.00, evenimentul dedicat Zilei Naționale de Comemorare a Holocaustului. Cu acest prilej, din partea Consiliului Județean au fost prezenți vicepreședintele Dumitru Mergeani și Mihai Nicolae, consilierul președintelui CJ. La comemorare au mai participat primarul municipiului, Constantin Hogea, un reprezentant al Instituției Prefectului, în persoana Anicăi Madar, precum și mai mulți membri ai Comunității Evreilor din Tulcea.

Cu acest prilej, președintele evreilor tulceni, ing. Solomon Faimblat, a ținut să sublinieze importanța momentului pentru toți supraviețuitorii Holocaustului și pentru urmașii acestora atât la nivel local, cât și la nivel național precum și însemnătatea acestuia în contextul derulării istoriei naționale și universale.

Păstrând registrul, și vicepreședintele Consiliului Județean, Dumitru Mergeani, a declarat, în cadrul ceremoniei:

„Comemorarea Holocaustului în România și, implicit la Tulcea, este o datorie a întregii societăţi şi a comunităţii noastre în mod special. Ziua de astăzi nu îndeamnă doar la aducere aminte, ci la învăţămintele pe care istoria ni le oferă mereu. Printr-o imensă nedreptate a sorții, sumedenie de femei, copii, tineri, bătrâni sau bărbaţi, au sfârşit în trenurile morții. Pierderea lor va dăinui în memoria şi conştiinţa noastră pentru totdeauna. Memoria acestor oameni şi a evenimentelor tragice petrecute cu peste şapte decenii în urmă trebuie păstrată cum se cuvine. Și acest lucru se întâmplă an de an, chiar dacă aici, la Tulcea, avem o comunitate evreiască mică. Suntem cu sufletul alături de ei, suntem cu inima și cu gândul la cei ce au murit nedrept, groaznic și fără nicio justificare în această mare oroare a istoriei. Memoria lor va fi veșnic onorată și slăvită așa cum se cuvine.”

Conform Hotărârii de Guvern 672/5 mai 2004, ”Ziua Națională de Comemorare a Holocaustului” se comemorează în România pe data de 9 octombrie, moment ce marchează începutul deportărilor evreilor din Romania in Transnistria, în anul 1941.