Sărbătoarea Moșoaielor este, alături de Sărbătoarea Teilor, una din cele două mari sărbători ale Comunei Luncavița, unde Moșoiul, marcă înregistrată, plasează localitatea în unicitate și continuitate. Pregătirea măștilor, a colindelor, a dansului ritualic, a paradei din Ajun, reprezintă etapele acestei mari sărbători.
Ansamblul de colindători „Moșoaiele” al Comunei Luncavița participă anual la cele mai mari evenimente, spectacole de radio și televiziune ale țării. Consiliul Europei, expoziții internaționale, televiziuni naționale, au cunoscut frumusețea acestui obicei unic în Dobrogea. Zgomotul produs de talanga moșoaielor pregătește noul an care se apropie, îl curăță de rele, îl primenește. Luncavița trezește în decembrie tradiția, prezentul și viitorul.
Luncavița trăiește în decembrie alături de simbolurile ei cele mai de preț, care renasc mereu, în casele ei, pline de freamăt, bucurie, rude, miros de sarmale și plăcinte.
Moșoiul și Moșoicuța reprezintă cele mai arhaice forme ale creștinismului, alungătorii tuturor relelor și nenorocirilor, care încearcă să pună stăpânire pe sfârșitul anului și să contamineze pe cel nou, care abia se zărește. Moșoiul are rolul de a „curăța” sufletul de rău, de a primeni conștiințele noastre, și mai ales, de a Vesti și Slăvi Nașterea Mântuitorului! Moșoiul apără și sfințește casa gospodarului, o pregătește atât pentru Crăciun, dar și pentru Anul Nou. El este „moșul” casei, bătrânul ancestral, sfătuitorul, ocrotitorul, care nu trebuie să lipsească din nicio gospodărie!
Zgomotul produs de talanga moșoaielor se aude prima dată în noaptea de 6 decembrie, de Sf. Nicolae, și este semnalul de start al sărbătorilor, ridică părul pe mâini și face pielea de găină, aduce lacrima amintirii, bucuria prezentului și speranța viitorului, este marca de identitate, a luncăvițeanului, în cele două sate în care acesta locuiește, Luncavița și Rachelu!
Parada din seara de 24 decembrie din Ajunul Crăciunului este monumentală, moșoaiele defilând în toată localitatea, pentru ca pe la orele 17:00 să urce, sau să coboare, în centrul comunei, colindând întreaga asistență. Participă mii de cetățeni ai colectivității, mulți din cei plecați în străinătate se întorc acasă, dar și turiști atrași de farmecul sarbătorii luncăvițene. După evenimentul din centrul satului, moșoii pornesc la colindat pe toate ulițele din Luncavița și Rachelu, mergând la familiile acestora, la prieteni dar în special la fetele care abia așteaptă să se mărite.
La paradă participă pe lângă Ansamblul de colindători „Moșoaiele”, și Ansamblul „GHIOCEL DE LA LUNCAVIȚA”, precum și alte trupe ale copiilor comunei, care încarcă atmosfera de sărbătoare cu tradița locului prin cântec și dans.
Moșoiul și moșoicuța cântă ultima dată pe 6 ianuarie, de Bobotează, marcând sfârșitul sărbătorilor de iarnă.
Versurile colindelor care însoțesc moșoaiele sunt păstrate cu sfințenie în forma lor arhaică și se cântă pe cete.
Începând din anul 2013 Sărbătoarea Moșoaielor, alături de Sărbătoarea Teilor, din Luncavița, fac parte din „Calendarul Sărbătorilor Satului Românesc”, fiind promovate și de Ministerul Turismului și Autoritatea Națională pentru Turism.
- Finalizarea proiectului „CYMAROP – Centrul operațional, educațional şi de cercetare în securitate cibernetică maritimă şi operare autonomă” (ANUNȚ) - 30 noiembrie 2023
- Kovesi: Dacă vrem un buget mai bun în România, trebuie combătute crimele financiare/ “Nu vreau să transformăm România într-un paradis al celor care fac fraude cu TVA și cu evaziune fiscală” - 29 noiembrie 2023
- 29 de localități din Constanța nu au încă apă, la trei zile după viscol - 29 noiembrie 2023