Tu unde îți plimbi câinele prin Constanța? Țarcurile lipsesc din parcuri, dar primăria achiziționează pungi pentru fecale

Proprietarii de câini din Constanța au la dispoziție, în tot orașul, aproximativ 300 de mp unde își pot lăsa patrupezii să se miște, în voie, fără lesă. Atât însumează suprafața celor trei țarcuri amenajate de Primăria Constanța în parcurile constănțene.

Fiecare spațiu nu depășește suprafața unui apartament, nu este semnalizat cu plăcuțe de informare și nu este dotat cu coșuri de gunoi.

  • Țarcurile pentru câini din Parcul de la Gară și Parcul Arheologic

Conform purtătorului de cuvânt al Primăriei Constanța, Diana Sobaru, plăcuțele informative sunt gata și urmează să fie atașate pe gardurile țarcurilor, iar spațiul special pentru câini din Parcul Arheologic încă se află în curs de amenajare:

Sunt trei spații amenajate de Primărie: în Parcul Viitorului, de pe Caraiman, în Parcul de la Gară, iar cel din Parcul Arheologic este în curs de amenajare, nu este finalizat. Urmează să se identifice locuri unde se mai pot face astfel de spații. Se lucrează la acest aspect. În Parcul Tăbăcărie, fiindcă vin mai mulți proprietari de animale, se va identifica un spațiu mai mare. Încă nu s-au stabilit detaliile. Nu știm când se va putea realiza”, a declarat Diana Sobaru pentru Info Sud-Est.

Singurul țarc pentru câini dotat cu coșuri de gunoi și cu regulament de funcționare se află în parcul de pe malul mării, din cartierul consilierilor”. Este ruginit și pare că nimeni nu a intrat de ceva vreme acolo. Purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanța spune că nu este amenajat de autoritatea locală, ci este un proiect privat. Însă, nu se știe cum a fost posibil ca un spațiu public să fie îngrădit de o entitate privată.

  • Țarcul pentru câini din „cartierul consilierilor”

Lipsa țarcurilor speciale pentru câini îi nemulțumește pe proprietarii de animale din Constanța, mai ales în condițiile în care Poliția Locală a început să pună în aplicare Hotărârea Consiliului Local nr. 184\2013 “privind îmbunătățirea activităților de gospodărire, protecția mediului, întreținere și înfrumusețare a municipiului Constanța” și a început să-i amendeze pe cei care nu își țin câinii în lesă, chiar și în parcuri.

“Anul trecut am fost amendată de o cohortă de organe ale liniștii publice – 3 polițiști locali și 3 jandarmi, an în care de altfel a început cruciada Poliției locale împotriva posesorilor de câini de orice talie și <<nație>>”. Când am întrebat unde ar trebui să mă duc mi-au răspuns: <<în locuri amenajate>>, în speță <<cel de la gară>>, care, să ne fie cu iertare, nu este nici pe departe un loc amenajat de Primărie. Este un fost spațiu de depozitare al bisericii din acel parc. Este inadmisibil ca toți posesorii de câini din tot orașul sa fie trimiși în acel loc mizer și insuficient ca dimensiuni. Am înțeles că în București există în mai multe parcuri asemenea locuri îngrădite, spațioase și dotate cu coșuri de gunoi. Mă întreb de ce în Constanța nu e posibil să se amenajeze în fiecare parc, din cele care au mai rămas, asemenea locuri? Și mă mai întreb de ce s-a început abia în 2017 punerea în aplicare a unei Hotărâri din 2013, iar în acest timp nu s-au pus la dispoziție spații speciale pentru animale?, a declarat Aurelia Ștefănescu, posesor al unui Cocker Spaniel.

Alți proprietari spun chiar că sunt dispuși să plătească intrare dacă Primăria va amenaja locuri speciale, decente, spațioase și cu coșuri de gunoi. Supărarea proprietarilor este cu atât mai mare cu cât, deși legea le interzice să își plimbe animalele fără lesă în parcuri, iar accesul cu animale este complet interzis pe plajă, aceste zone sunt pline de câini maidanezi care umblă liber, în voie, fără ca nimeni să fie amendat.

14 câini maidanezi, în scuarul verde de la intersecția dintre bulevardele Aurel Vlaicu și Tomis

Sunt de acord că nu am voie să îmi plimb câinele pe plajă, dar mergeți la începutul stațiunii Mamaia și o să vedeți că tot timpul anului este o haită de 20 de câini acolo, liberi, fără ca nimeni să facă nimic. Așa se întâmplă și în alte zone ale Constanței, nu neapărat pe plajă. Sunt de acord să respectăm niște reguli, dar haide să înceapă întâi autoritățile să le respecte. Sunt dispus să plătesc pentru a-mi duce câinele într-un loc decent, spațios, unde să poată alerga liber. Dar la noi e greu să gândești. Primăria ar putea să facă profit din chestia asta”, a declarat Alexandru Raicu, stăpânul unui Cane Corso.

În schimb, primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău, a transmis un mesaj către constănțeni prin care îi roagă să respecte regulile și încurajează poliția locală să dea amenzi: Susțin, întăresc activitatea Poliției Locale. Știu că este neplăcut să fii sancționat, știu că lumea nu s-a obișnuit cu normalitatea, și ați văzut că amendăm de la cei care scuipă semințe pe jos, până la cei care merg cu câinele și nu strâng după el. Aceasta este normalitatea, a declarat Decebal Făgădău într-o conferință de presă.

Pentru acest ultim aspect, se pare că primăria va lua măsuri și va achiziționa pungi pentru fecalele animalelor, care vor fi puse gratuit la dispoziția cetățenilor:

Primăria urmează să facă achiziția pentru pungi igienice pentru câini. Acestea vor fi puse în niște cutii metalice care vor fi așezate în parcuri și alei de promenadă și vor fi puse la dispoziție gratuit pentru posesorii de animale”, a declarat Diana Sobaru, purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanța.

Nici detaliile acestei achiziții nu au fost încă stabilite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.