INVITAȚI: Ancuța Belu, primarul comunei Mihail Kogălniceanu și Gheorghe Stelian, primarul comunei Topraisar
Instituțiile de tip after-school reprezintă una dintre cele mai importante investiții din mediul rural, cu precădere în localitățile cu o natalitate în creștere și cu o comunitate care nu poate fi catalogată ca fiind îmbătrânită.
Nu puține sunt administrațiile locale care au încercat să vină în sprijinul copiilor și al părinților care nu pot avea grijă de cei mici din cauza serviciului sau a programului încărcat. Și în acest caz, proiectele pentru construirea instituțiilor de tip after-school pot fi susținte doar prin fonduri europene, având în vedere bugetele limitate și deloc generoase ale primăriilor din mediul rural.
Două dintre localitățile constănțene care au implementat cu succes sau sunt încă în stadiul de debut al lucrărilor sunt Topraisar și Mihail Kogălniceanu. Stelian Gheorghe, primarul primei localități menționate, respectiv Ancuța Belu, primarul celei din urmă, sunt invitații acestei ediții și ne-au povestit despre importanța acestor investiții, dar și despre obstacolele pe care le-au întâlnit pe parcursul implementării proiectelor.

Gheorghe Stelian, primarul comunei Topraisar: „Investițiile în educație și infrastructură ar trebui să fie prioritare pentru orice primar”
„Și pentru noi, educația copiilor este extrem de importantă. Practic, printr-o bună educație, ceea ce implică și condiții prielnice de studiu, printr-un nivel de trai ridicat, ceea ce implică o infrastructură pusă la punct, dar și prin modernizarea instituțiilor importante într-o comunitate, nu faci altceva decât să construiești frumos viitorul comunității tale. Tocmai de aceea consider că investițiile în educație și infrastructură ar trebui să fie prioritare pentru orice primar. Mai ales pentru primarii din mediul rural, acolo unde comunitățile sunt cumva inferioare din punct de vedere al condițiilor de trai, în unele cazuri, spre deosebire de comunitățile din mediul urban și unde este o nevoie mai mare de proiecte, fonduri europene și investiții. Eu am reușit, de-a lungul anilor, să pun la punct o serie de proiecte menite să consolideze un mediu optim pentru studiul școlarilor și preșcolarilor și să le asigure acestora bune condiții de studiu. Una dintre cele mai recente investiții în acest sens este tocmai acest after-school, care se află în toiul construcției, și care va rezolva o mare problemă a comunității noastre. Părinții care au un program încărcat, ori pleacă de la serviciu mult după terminarea programului școlar al copiilor, nu vor mai avea grija acestora. Cei mici se vor bucura de toate utilitățile necesare studiului, inclusiv internet, dar și de condiții moderne. Investiția ne costă 200.000 de euro și include și un loc de joacă, dotat cu mobilierul aferent”.

Ancuța Belu, primarul Comunei Mihail Kogălniceanu: „Construirea unui afterschool este una dintre cele mai importante investiții pentru comunitatea noastră”
„Printre prioritățile noastre s-au numărat întotdeauna educația și asigurarea unor condiții decente pentru studiul și formarea preșcolarilor și elevilor. Unul dintre proiectele care confirmă acest lucru este construirea unui after-school. Prin această investiție, primăria și-a propus să vină în sprijinul copiilor și părinților din Mihail Kogălniceanu care nu pot avea grijă de cei mici din cauza serviciului sau a programului încărcat. Instituția va fi amplasată într-una dintre clădirile Ministerului Apărării Naționale, iar noi am început deja demersurile necesare pentru preluarea spațiilor necesare viitorului after-school, unde elevii vor lua masa, își vor face lecțiile, ajutați fiind de profesori, și se vor recrea în locul de joacă amenajat în curte. Este drept, am avut de întâmpinat destule obstacole, mai ales pe cel privind contestația licitației. În cele din urmă, am câștigat și, deci, lucrările pot continua. Suntem obligați să finalizăm construcția până pe 31 iulie 2015, tocmai de aceea echipele noastre lucrează zi și noapte. Ne-a înlesnit mult contestația pentru că pe toată perioada judecării acesteia, lucrările au fost sistate. Dar vom reuși să respectăm termenul de finalizare a lucrărilor, iar localnicii din Mihail Kogălniceanu vor putea să se bucure de această investiție în valoare de 200.000 de euro, finanțată din fonduri europene”.
- OFICIAL Sindicatele anunță că resping oferta Guvernului: ”Nu sunt de acord cu eșalonarea pe trei ani și cu 1000 de lei de la 1 iunie/ Vor o creștere de 2000 de lei net lunar, nu 1000 brut” - 31 mai 2023
- FOTO Garda de Mediu a dat amenda maximă de 60.000 de lei unui dezvoltator imobiliar din Constanța pentru că a aruncat gunoaiele la întâmplare - 25 mai 2023
- Copiii sunt bine? Refugiu și speranță la aproape un an și jumătate de război în Ucraina/ Ce am schimbat noi, cum s-au integrat ei (analiză) - 25 mai 2023