Studenții de la Sport vor deveni antrenori, imediat după terminarea studiilor!

 

ARACIS A APROBAT O NOUĂ SPECIALIZARE ÎN CADRUL FACULTĂȚII DE EDUCAȚIE FIZICĂ ȘI SPORT DE LA „OVIDIUS“ 

Interviu cu George Radu Stănculescu, decanul Facultății de Educație Fizică și Sport, din cadrul Universității „Ovidius“, din Constanța.
 
ISE: Care sunt avantajele aprobării specializării „Sport și Performanță Motrică“ în cadrul FEFS?
George Stănculescu: Până acum, Facultatea de Educație Fizică și Sport (FEFS) avea două specializări: „Educație Fizică și Sport“ și „Kinetoterapie“. Ne-am dorit o a treia specializare, tocmai pentru a le oferi studenților o paletă mai largă de opțiuni după terminarea studiilor. Nu este corect ca un student să nu poată, după terminarea facultății, să-și manifeste dorința și să se îndrepte spre sportul de performanță. Practic, până acum, un student care termina studiile, pentru a deveni antrenor, trebuia să meargă la București, să urmeze alte cursuri pentru a putea obține carnetul de antrenor. Prin această specializare le oferim studenților posibilitatea de a obține acest carnet imediat după absolvire, fără a mai fi nevoiți să treacă prin alte stadii de pregătire. Pe 22 martie am primit răspunsul celor de la ARACIS (Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior), prin care ne-a fost aprobată această specializare, „Sport și Performanță Motrică“.
ISE: Câți studenți își găsesc un loc de muncă în domeniu după absolvirea facultății, ținând cont că proaspeții absolvenți de facultate se transformă, în scurt timp, în șomeri? 
G.S.: Facultatea de Educație Fizică și Sport este un caz fericit. Beneficiind de faptul că noul inspector școlar general, Răducu Popescu, este de specialitate și a plecat din această facultate, orice student de-al nostru, imediat ce și-a depus dosarul, a fost repartizat în sistemul de învățământ. Însă, mai trebuie să își dorească și studentul să urmeze această carieră. Pe de altă parte, în cadrul universității există un birou care se ocupă cu urmărirea absolvenților și modul de ocupare a locurilor de muncă.
ISE: Ce locuri de muncă își pot găsi studenții după terminarea FEFS?
G.S.: Cei care termină specializarea Kinetoterapie pot lucra în orice sală de fitness și orice cabinet de recuperare. Menționez că facultatea nu poate să îi asigure studentului un loc de muncă, însă paleta este una largă în ceea ce privește obținerea unei angajări. Cei de la specializarea Educație Fizică și Sport, în afară de școli generale și licee, mai pot să lucreze în bazele de agrement și în cluburile de drept privat, particulare și, bineînțeles, cei care își finalizează studiile, și în școlile sportive.
ISE: Aveți în vedere construirea unei săli de sport. Când credeți că se va concretiza acest plan?
G.S.: Am preluat de la Petromin două clădiri, dar universitatea nu își permite să construiască acea sală de sport mult dorită. Nu avem sponsori. Balonul a fost sfâșiat și ne-a lăsat descoperiți în această perioadă. Urmează ca anul acesta universitatea și ministerul să obțină finanțare pentru sala de sport pe structură ușoară, care ne-ar ușura foarte mult munca.
ISE: În lista cu ierarhizarea programelor de studii universitare acreditate din România facultatea pe care o conduceți se află în Categoria B. Ce înseamnă acest lucru și ce proiecte ați demarat pentru intrarea în Categoria A?
G.S.: Această ierarhizare nu a fost făcută obiectiv încă de la început. Eu am trecut prin toate facultățile de sport din țară. Știu situația. Așteptăm o nouă ierarhizare, care sperăm să fie mai cu discernământ și să fim așezați acolo unde ne este locul. Necazul mare este finanțarea. Celor de la categoria A, pentru studiile de licență, li se alocă 4000 de lei/student, în timp ce celor din categoria B doar 2400 lei, iar la masterat, cei din A dispun de 9300 lei/student, iar noi, cei din B, doar de 4500 lei. Practic, avem finanțarea înjumătățită.
ISE: Facultatea de Educație Fizică și Sport are reputația de „facultate ușoară“, cel puțin în rândul studenților. Este adevărat? 
G.S.: Nu este adevărat. Este foarte dificilă din următorul aspect: Sunt 33 de discipline în planul de învățământ care nu au nimic în comun una cu alta. Este greu să fii de nota 10 și la schi, și la natație, și la handbal etc. De asta nici nu avem student care termină cu nota maximă. Nu vreau să spun însă că este cea mai grea facultate. Dar nici cea mai ușoară…
ISE: Ce părere aveți de activitatea noii conduceri a universității „Ovidius“?
G.S.: Numai cuvinte de laudă. Sunt încântat de maniera de rezolvare a pro-blemelor facultăților, de faptul că tot ceea ce a promis s-a ținut de cuvânt, că a reușit construirea de noi edificii pentru studenți și cadre didactice, că încearcă parteneriate benefice cu instituții locale și nu numai. În câteva cuvinte, noua conducere a creat un climat academic în adevăratul sens al cuvântului.
ISE: Cum comentați rezultatele de la simularea Bacalaureatului și cum vă afectează acestea?
G.S.: Aștept cu nerăbdare o nouă sesiune de Bacalaureat, benefică pentru toată universitatea și, implicit, pentru noi, dar sunt puțin cam pesimist. Dar sper ca elevii să demonstreze că au posibilități și valențe pentru a urma cariera universitară. Cred că ei urmează datina poporului român și se mobilizează atunci când le ajunge cuțitul la os. Însă, atâta timp cât funcționează un liceu sportiv în Constanța și două cluburi de elită, CSS1 și CSS2, majoritatea copiilor trebuie să își continue studiile.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: