INTERVIU CU ALI BOZÇALIŞKAN, CONSULUL GENERAL AL REPUBLICII TURCIA LA CONSTANȚA
Ali Bozçalişkan a urmat cursurile liceale în Ankara. Studiile de licență și master le-a continuat la Universitatea Bilkent, Facultatea de Științe Politice, Specializarea Relații Internaționale. Cariera în Ministerul de Externe a început-o în 1997, lucrând în cadrul Centrului pentru cercetări strategice (1997-1998), Departamentului pentru Pacific și Orientul Îndepărtat (1999-2000), Viceconsul la Consulatul General al Turciei la Münster (2000-2002), Secretar III, Secretar II la Ambasada Turciei la Teheran (2002-2005), Secretar II, Secretar I în cadrul Directoratului adjunct pentru relații economice bilaterale (2005-2007), Secretar I, Consilier, la Ambasada Turciei la Damasc (2007-2011), Consilier la Ambasada Turciei la Tripoli (2011-2012), Director de departament în cadrul Directoratului general adjunct pentru Orientul Mijlociu (2012-2013). Din 10 octombrie 2013 este Consul General al Republicii Turcia la Constanța.
ISE: Cum se implică Consulatul General al Republicii Turcia la Constanța în activitățile UDTTMR și UDTR din Constanța și Tulcea? Dat fiind că suntem într-un an electoral în România, considerați că voturile comunităților turcă și tătară sunt importante pentru viața politică din Dobrogea? Spre exemplu, considerați că interesele acestor comunități pot fi reprezentate de europarlamentarii români trimiși la Bruxelles după 25 mai?
Ali Bozçalişkan: Consulatul General încearcă să participe pe cât posibil la activitățile organizate de uniunile turcă și tătară. Numărul conaționalilor noștri turci și tătari din Dobrogea este un indiciu al potențialului de vot al acestora. Acest lucru atrage în mod natural interesul partidelor politice. Conaționalii turci și tătari sunt reprezentați în Parlamentul României de câte un deputat. Toleranța tradițională demonstrată de România arată că drepturile conaționalilor noștri vor fi reprezentate în cel mai bun mod posibil și în Parlamentul European.
ISE: Care credeți că este rolul Dobrogei în dinamica relațiilor oficiale româno-turce?
A.B.: Dobrogea este un creuzet în care, de-a lungul sutelor de ani, s-au amestecat mai multe culturi. În acest context, moștenirea turcă din zonă împreună cu numeroșii noștri conaționali de aici unesc Turcia și România din punct de vedere cultural, social și uman.
ISE: La mai bine de jumătate de an de la preluarea mandatului diplomatic la Constanța, care sunt instituțiile din Constanța și Tulcea cu care ați stabilit un parteneriat deschis și care ajută la evoluția relațiilor pozitive româno-turce? Care sunt dificultățile majöre pe care le-ați întâmpinat în Dobrogea din momentul în care ați preluat mandatul la Constanța?
A.B.: De când mi-am început misiunea m-am întâlnit cu prefecții, primarii și ceilalți reprezentanți ai instituțiilor oficiale din județele aflate în zona mea de competență, Constanța, Tulcea, Galați, Brăila și Călărași, discutând cu aceștia posibilități de colaborare și proiecte concrete. Există un mare potențial privind colaborarea economică, culturală și socială dintre țara noastră și aceste zone. În contextul bunelor relații bilaterale, instituțiile românești răspund favorabil solicitărilor Consulatului General. În acest moment, cea mai mare problemă a noastră este găsirea unui nou sediu de închiriat pentru Consulatul General. Căutările noaste în acest sens, continuă.
ISE: Sunteți mulțumit de stadiul actual al investițiilor turcești din Constanța și Tulcea? Care ar fi soluțiile pentru un mai mare interes al oamenilor de afaceri turci pentru Dobrogea?
A.B.: În general în România și în mod special în Dobrogea, investițiile turcești au atins valori însemnate. Însă, nu sunt suficiente. În Dobrogea, investițiile oamenilor noștri de afaceri s-au concentrat în zona Constanței. În acest sens, în opinia mea, Tulcea a fost neglijată. Prin intermediul Asociației Oamenilor Turci din Dobrogea și Biroului Atașatului Comercial din cadrul Consulatului General al Republicii Turcia la Constanța, sunt prezentate posibilitățile de investiții și afaceri din Dobrogea și se încearcă încurajarea oamenilor de afaceri turci pentru a veni în această zonă. Prezentăm în țara noastră domenii profitabile în care se poate investi în această zonă precum agricultura, creșterea animalelor, industrie, construcția de vapoare, turism și punem la dispoziția doritorilor informațiile cu privire la posibilitățile logistice. Sperăm și credem că investițiile reciproce și comerțul dintre două țări apropiate de la Marea Neagră, România și Turcia, pot să crească și să ajungă la nivelul potențialului existent.
ISE: Cum comentați recenta numire a celor doi subprefecți ai județului Constanța, unul din partea UDTTMR și unul din partea UDTR?
A.B.: Am primit cu satisfacție numirea în funcțiile de subprefect al Constanței a ambilor reprezentanți ai uniunilor turcă și tătară. Sunt convins că ambii subprefecți vor reprezenta în cel mai bun mod posibil atât comunitatea turco-tătară, cât și celelalte minorități.
ISE: V-ați familiarizat cu zonele turistice din județele Constanța și Tulcea? Unde vă place să vă petreceți zilele libere și unde nu ați mai merge a doua oară?
A.B.: Am avut posibilitatea să vizitez zonele turistice din ambele județe. În zilele libere, am plăcerea să cunosc și să vizitez împreună cu familia diverse locuri. Simțim prietenia și căldura românilor peste tot unde mergem. În toate locurile pe care le-am văzut aici, merită să te întorci iar și iar. Am speranța ca această zonă să nu fie vizitată doar de personalul Consulatului General ci și de din ce în ce mai mulți turiști din Turcia. În acest sens, un rol important îl joacă cursele directe Constanța-Istanbul ale Liniilor Aeriene Turce (THY).
- A fost anunțat câștigătorul concursului de soluții pentru amenajarea plajelor din stațiunea Mamaia/ Premiu de peste 1,5 milioane de euro - 20 septembrie 2023
- Trafic de droguri la Tulcea: Șapte persoane, printre care un minor, arestate preventiv 30 de zile pentru că ar fi vândut cannabis inclusiv elevilor/ Cocaină găsită la percheziții - 14 septembrie 2023
- UPDATE Nou atac cu drone rusești asupra Ismailului/ A fost transmis mesaj RO- Alert pentru opt localități românești din Delta Dunării: „Adăpostiți-vă în beciuri sau adăposturi de protecție civilă” - 13 septembrie 2023