Sindromul Tate și impactul asupra tinerilor/ Psiholog: ”Structuri de personalitate psihopate/ Originea acestor comportamente vine din copilărie unde se experimentează o formă de abuz”

sursa foto: Captură de ecran
sursa foto: Captură de ecran

Andrew Tate, un fost kickboxer american de origine britanică, recent mutat în România, nu a ezitat niciodată să-și expună mașinile scumpe și stilul de viață extravagant, în mediul online. Pe internet, se prezintă drept un guru care își învață fanii, în mare parte bărbați, cum să câștige foarte mulți bani, cum să atragă femeile și mai ales, rețeta succesului pentru a scăpa din Matrix, o lume virtuală în care oamenii sunt captivi. 

De asemenea, Andrew Tate a stârnit foarte multe controverse prin declarațiile sale sexiste, misogine, cu un puternic discurs al urii împotriva femeilor care sunt prezentate ca proprietăți ale bărbaților. Fostul Kick boxerul britanic susține că femeile trebuie să stea acasă, că nu pot conduce și de asemenea, sunt în proprietatea bărbatului. El mai crede că victimele violului trebuie să-și asume responsabilitatea pentru abuzurile la care sunt supuse, conform The Guardian.

Într-un interviu, Andrew Tate afirma că “Da, cred că sora mea este proprietatea soțului ei. Când o mireasă merge pe interval (către altar, n. red.), tatăl acesteia este lângă ea să i-o predea (iubitului ei – n.red)“, după ce a fost întrebat dacă femeile sunt proprietatea bărbatului, conform videoclipului din sursa citată.

Discursurile prin care incită la ură şi violență împotriva femeilor nu sunt singulare. Britanicul relata fanilor, printr-un alt material, cum se strânge de gât o femeie, care l-ar acuza de infidelitate. “Scoți maceta. Boom, o lovești în față, apoi o apuci de gât (mimează acțiunea cu mâinile – n.red). Taci, c***o!” relata Andrew Tate. Mai mult, britanicul mai povestea cum a pălmuit o femeie care l-a pus să aleagă între ea și fratele lui (Tristan Tate, n.red), “Înainte să termine propoziția, am plesnit-o în față, atât de tare, pe c***a aia, încât nu îmi va mai cere niciodată să fac această alegere”, mărturisea Andrew Tate internauților.

Conform unui videoclip de pe Facebook, fostul luptător susține: “Sunt foarte mulți bărbați cu adevărat incompetenți. Cred că cea mai mare greșeală făcută de bărbați este să asculte femeile, deoarece ele nu știu ce vor, nu știu ce să mănânce, nu știu nimic” sau “Cum sa te respecte pe tine, ca bărbat, o femeie, când tu nu te respecți pe tine însuți? Respectul este legat de frică. Cum să te respecte o femeie, dacă oamenilor nu le frică de tine?” spunea Andrew Tate.

Interzis pe rețelele de socializare, dar al patrulea cel mai căutat om pe Google

În august 2022, Andrew Tate a fost interzis de pe platformele social media Tik Tok, Youtube, Instagram sau Facebook. Interdicțiile au fost puse în aplicare din cauza unei campanii care l-a prezentat pe britanic ca fiind dăunător pentru publicul său, mai ales pentru cel tânăr, notează Forbes.

Chiar dacă Andrew Tate a fost interzis pe social media, materialele cu el nu au dispărut. Acestea încă sunt prezente pe internet, publicate de diverși utilizatori care au preluat din mesajele sale. Cu conturile blocate, popularitatea de care se bucura Tate nu s-a prăbușit, așa cum era de așteptat. Acest lucru poate fi văzut în căutările de pe Google, din anul 2022, când motorele de căutarea l-au indicat pe britanic, al patrulea cel mai căutat om, cu peste 4,5 milioane de search-uri, după personalități politice, ca Donald Trump sau din lumea sportului, cum sunt Lionel Messi și Pele.

Pe Tik Tok, o mare parte din internauți își exprimă admirația pentru britanic. “Tipul acesta este o legendă!”, “Îl iubesc pe omul ăsta, chiar dă niște sfaturi de viață perfecte”, “Tate, președintele României”, “Respect pentru frații Tate!” sunt doar câteva din comentariile lăsate de utilizatori.

Întrebat cum au reușit frații Tate să aibă succes la publicul tânăr, Andrei Tudosepreședintele Federației Tinerilor din Constanța (FTC) ne-a răspuns că aceștia au “o expresie a masculinității toxice, mascată sub forma independenței și a succesului financiar ca prioritate în viața oamenilor. Acest tip de modele nu fac decât să întărească ideea pe care tinerii o primesc zi de zi de la oamenii din jurul lor, și anume <<fără bani, nu faci nimic>>. Ele prind pentru că le confirmă tinerilor convingerea că acest drum este unul care duce spre o presupusă fericire și par să ofere și pașii pentru a ajunge ca ei”, a spus Andrei Tudose. 

De asemenea, Andrei Tudose mai punctează că impactul masculinității toxice asupra tinerilor este din ce în ce mai scăzut. “Cred că acest lucru se întâmplă, datorită identificării acestei etichete peiorative cu care mulți dintre tinerii de gen masculin nu-și doresc să se identifice, așa că ajung să-și reevalueze setul de valori primit de la părinți, bunici ș.a.m.d. Nu trebuie să uităm că masculinitatea toxică a existat dintotdeauna, doar că abia recent a primit și o denumire, până acum ceva timp era doar <<modul în care lucrurile trebuie să fie>>. Din nou, tinerii caută de multe ori să își confirme sau infirme setul de valori receptat de la părinți, iar confirmarea este mult mai ușoară decât infirmarea, motiv pentru care genul acesta de personaje devin ușor virale”, conform spuselor președintelui Federației Tinerilor din Constanța. 

Mihaela Rus, președintele Colegiului Psihologilor Constanța: ”Structuri de personalitate psihopate, care își exploatează victimele din punct de vedere emotional și sexual”

Psihologul Mihaela Rus este profesor și conducător de doctorat la Universitatea ”Ovidius” din Constanța și președintele filialei Colegiului Psihologilor Constanța și a explicat pentru G4Media de ce au ajuns frații Tate un fenomen în rândul tinerilor și ce spune această admirație despre tinerii care îi văd ca exemple de urmat pe frații Tate:

  • Reporter: Cunoașteți cazul fraților Tate. Din informațiile publicate în mass-media, în opinia dumneavoastră, cu ce avem de-a face, ce ne spune comportamentul lor și modul în care se raportează la femei despre ei, despre trecutul și copilăria lor sau despre experiențele emoționale trăite/fondul lor emoțional?
    Mihaela Rus: Din punct de vedere psihologic discutăm de structuri de personalitate psihopate, care își exploatează victimele din punct de vedere emotional și sexual. Atitudinea lor față de femei este una sfidătoare, le inferiorizeză tocmai pentru a le putea manipula în sensul dorit de ei. Au un sentiment grandios de autoimportanță și etalează asta cu fiecare ocazie și sunt preocupați excesiv de fantezii de succes nelimitat corelate cu puterea. Sunt lipsiți de empatie, afectivitate și incapabili să identifice nevoile altora și să se raporteze la ele, punând pe primul loc interesele proprii, tot acest sistem construit de ei având la bază hedonismul sexual. În cele mai multe cazuri originea acestor comportamente vine din copilărie unde se experimentează o formă de abuz, persoanele devenind la rândul lor abuzatori.
  • Reporter: Frații Tate s-au transformat rapid într-un fenomen pe rețelele de socializare prin promovarea ”masculinității toxice” și de multe ori aceștia sunt văzuți ca ”eroi”, cu precădere în rândul tinerilor. Cum e posibil acest lucru? Cum au ”crescut” în bulele rețelelor? Cum am ajuns aici și de ce sunt ”eroi” doi bărbați adulți misogini cu un discurs al urii puternic îndreptat împotriva femeilor?
  • M.R.: Rețelele de socializare sunt accesate în special de către tineri, care datorită unei educații precare confundă valorile cu nonvalorile. Dacă acești tineri, consumatori de rețele de socializare, ar fi expuși social la un sistem axiologic autentic, cu siguranță nu s-ar mai raporta la falsele modele, așa cum este cazul fraților Tate, care prin intermediul rețelelor de socializare au reușit să se promoveze ca și “eroi” inducând falsa credință că “dacă noi nu vă transmitem din experiența noastră, voi nu aveați de unde învăța”, deși exemplele pe care le prezintă ei nu au nici pe departe o componentă valorică și educativă, cum ar fi de exemplu afirmația acestora. Nu poți să ai o relație pur profesională cu o femeie, nu funcționează”. Faptul că erau extrem de asertivi, că veneau cu exemplul propriu, extrem de persuasivi, agresivi și inducând ideea că din asta au câștigat foarte mulți bani, i-au cucerit pe tinerii fără educație care văd din asta o sursă de câștig, nesesizând aspectul infracțional al cauzei. Cum în societatea noastră stereotipurile de gen încă sunt prezente, le-a fost foarte ușor să aibă adepți a căror patternuri cognitive se suprapuneau cu ideile promovate de ei.
  • Ce spune această admirație despre tinerii care îi văd ca exemple de urmat pe frații Tate?
  • M.R.: Este un fenomen destul de periculos și frecvent, ușor replicabil în societate în rândul tinerilor cu o educație precară care nu pot distinge adevăratele modele de falsele modele sociale. Cu cât acești tineri sunt mai mult expuși la aceste cazuri, cu atât ei vor considera că trebuie să se raporteze la ele, adoptând un comportament de complianță și acceptare a acestora, chiar de frecventare a lor. Este recomandabil să expunem adolescenții și tinerii la modele autentice și la sisteme axiologice congruente cu valorile morale și normele etice și juridice, astfel încât să reducem frecvența acestor derapaje comportamentale. Odată ce patternul cognitiv disfuncțional este format, apare comportamentul congruent cu el , iar modificarea acestora se face numai prin intervenții de specialitate, de aceea expunerea acestora la informație rațională este extrem de utilă și importantă în formarea lor.

Andrew Tate și afinitatea sa pentru România

Tate s-a mutat în București, în anul 2017 unde a luptat în ultimele competiții, înainte de a se retrage din circuit trei ani mai târziu, notează South China Morning Post.

Britanicul și-a declarat simpatia pentru România, dar și pentru români, prin diverse clipuri. Acesta spunea că “Românii sunt extraordinari la asta. Dacă merg să cumpăr ceva, nu contează ce este, să spunem că vreau o casă. Fiecare român pe care îl știu îmi zice <<nu, nu, lasă-mă să vorbesc, o să-ți aduc un preț mai bun, pentru un comision>>”. 

Mai mult, Andrew Tate a mai spus în cadrul unui interviu: “România este o țară foarte săracă cu multe infracțiuni, dar în general, este foarte sigură. Fetele se plimbă singure noaptea în mijlocul parcurilor. Am întrebat oamenii dacă ele nu sunt speriate, de posibilitate că ar putea fi atacate. Ei mi-au spus că sunt românce, iar un bărbat român nu ar răni o femeie româncă. E ca o unitate, e vorba de moralitate. România este cea mai creștină țară din lume”, afirma Tate.

În diverse videoclipuri, frații Tate apar în centrul mai multor petreceri presărate cu manele și lăutari români. Problemele cu legea au apărut în luna decembrie când frații Andrew și Tristan Tate au fost arestați pentru 30 de zile, într-un dosar pentru constituire de grup infracțional organizat, trafic de persoane și viol, alături de două femei, dintre care una fostă polițistă. 

@nicoladarius ♬ original sound – smashbrasbro
@codenametate he loves manele #music #romania #rich #motivation ♬ original sound – TheTateHub – CodeNameTate
@codenametate Andrew Tate’s brother is Romanian? #romania #romanian #inspiration ♬ original sound – CodeNameTate

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: