Șeful Consiliului Județean Constanța, PNL-istul Mihai Lupu, în pelerinaj la Ierusalim cu ÎPS Teodosie, susținător al lui Vladimir Putin/ Arhiepiscopul Tomisului: ”Nu e așa negru cum îl prezintă toată lumea/ Cel mai mare ctitor de la Ierusalim/ Războiul a fost și provocat”

sursa foto: Arhiepiscopia Tomisului/Facebook
sursa foto: Arhiepiscopia Tomisului/Facebook

Președintele Consiliului Județean Constanța, liberalul Mihai Lupu, a fost alături de ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, într-un pelerinaj la Ierusalim, conform informațiilor transmise de arhiepiscopie pe Facebook. Lupu, Teodosie și un grup de pelerini între care și cântăreața de muzică populară Sofia Vicoveanca s-au întâlnit cu Patriarhul Ierusalimului, PF Teofil al III-lea.

Fotografiile publicate de Arhiepiscopia Tomisului arată că pelerinii care purtau un tricou cu aceeași inscripție au fost sfințiți de Teodosie cu apă din râul Iordan, considerat sfânt în credința creștină.

Teodosie s-a remarcat prin mai multe declarații, atitudini și luări de poziție controversate, cele mai recente fiind reprezentante de o serie de afirmații repetate favorabile lui Vladimir Putin, atât cu puțin timp înainte de izbucnirea războiului din Ucraina, cât și după invazia din 24 februarie 2022.

Teodosie a declarat, cu două săptămâni înainte de invazia lui Vladimir Putin în Ucraina, că liderul rus nu este “atât de negru pe cum îl prezintă toată lumea”, precizând că este cel mai mare ctitor la Sfântul Munte şi la Ierusalim. ÎPS Teodosie a menţionat că atât Putin, cât şi Medvedev sunt ctitori şi ”noi îi judecăm ca pe nişte răufăcători”.

  • “Şi de ce să n-o spun, domnul Putin, care este atât de vehiculat în zilele acestea şi e văzut atât de negru, nu e negru cum îl prezintă toată lumea. Am spus-o şi o spun, fără frică şi fără nicio ezitare: este cel mai mare ctitor la Sfântul Munte şi la Ierusalim”, a declarat Arhiepiscopul Tomisului, la o emisiune la Radio Dobrogea.

ÎPS Teodosie a adăugat: ”Şi în ţara sa, şi Putin şi Medvedev sunt ctitori şi am fost pe urmele lor în excursie şi m-am minunat câte jertfe au facut şi noi îi judecăm ca pe nişte răufăcatori”.

Nici după invazia Rusiei în Ucraina Teodosie nu și-a retractat afirmațiile, ci dimpotrivă a vorbit despre un ”război provocat”:

  • ”Războiul este şi provocat şi început. Există şi nişte provocări prealabile, există şi nişte înverşunări de declanşare a războiului”.

Teodosie a mai adăugat că nu a existat suficientă ”diplomație” și trebuie ”mai multă negociere, mai multă răbdare, mai multă înțelepciune de ambele părți”. Reamintim că Vladimir Putin a anexat peninsula Crimeea aparținând Ucrainei, în 2014, ilegal și nejustificat, la fel cum a violat spațiul ucrainean și 8 ani mai târziu, în februarie 2022. În urmă cu câteva luni, Putin a mai anexat 4 regiuni ale Ucrainei.

La câteva luni de la începutul războiului, ÎPS Teodosie a insistat că Vladimir Putin este ”un ctitor mare” care nu și-a mitraliat lăcașurile ridicate și doar ”Dumnezeu este judecător”:

  • ”Pe de altă parte, trebuia să fie şi mai multă diplomaţie, mai multă negociere, mai multă răbdare şi mai multă înţelepciune că de ambele părţi trebuia să fie mai multe negocieri, nu s-ar fi ajuns aici dacă nu s-ar fi produs tensiuni între cele două părţi înainte de război. Oricine ar fi. Mânia şi iuţimea sunt păcate”.
  • “Ce a adus, a rămas. A luat ctitoriile, le-a mitraliat? Nu a făcut nimic cu ele. Sunt aceleaşi. Nu trebuie să am eu o părere”, a mai afirmat ÎPS Teodosie.

Biserica Ortodoxă a reacționat în urma mesajelor pro-Putin, spunând că Teodosie se exprimă în nume strict personal și nu reprezintă poziția BOR. Reprezentanții instituției au mai subliniat că Arhiepiscopul Tomisului se bucură de autonomie patriarhală și ”obișnuiește să se exprime atipic inclusiv pe teme extra-bisericești”.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: