Seceta transformă agricultura în loterie!

 

Seceta a făcut ravagii în toată ţara, zeci de mii de hectare din România fiind pârjolite nemilos de un soare care nu a vrut să se ascundă, nici măcar o zi, sub norii de ploaie. Momentele de groază de la seceta din 1946 au fost retrăite pe propria piele de cei care au auzit de ele doar din poveştile bunicilor. Agricultorii au pierdut sute de milioane de euro, deşi, pentru irigaţii, UE a alocat 500 de milioane de euro. Doar 10% au fost accesate de români. Doi dintre primarii constănţeni, care au lucrat pământul o viaţă, ne-au creionat, cu această ocazie, viitorul sumbru care ne aşteaptă…

Ion Beiu, primarul comunei constănţene Saligny.

„La bază sunt agricultor, familia mea are 1000 de hectare în arendă, dintre care vreo 300 de ha sunt de floarea-soarelui, celelalte fiind cultivate cu ovăz, grâu, porumb etc. Anul acesta a fost jale! Lucrez pământ din 1991 şi în nici un an nu am trecut prin aşa ceva. Nu am reuşit să îmi acopăr nici cheltuielile. Investiţia necesară pentru cultivarea a 1000 de hectare se ridică undeva la 8 miliarde de lei vechi, incluzând motorina, seminţele, ierbicidele etc. Agricultorii nu vor beneficia de aceşti bani, pentru că nu au ce să vândă! Ţara ar trebui să fie declarată zonă calamitată, pentru că, din câte ştiu, situaţia este sumbră peste tot. În Dobrogea cel puţin este prăpăd! Efectele acestei secete vor fi resimţite de toţi românii de-abia la toamnă, când preţurile alimentelor de bază vor fi scumpite usturător, din mai multe motive: seceta, creşterea euro şi creşterea preţurilor carburanţilor. Nici nu vreau să mă gândesc la ce va urma…”.

Viorel Bălan, primarul comunei Nicolae Bălcescu 

„Situaţia este foarte gravă în toată ţara, noi însă putem să-i mulţumim lui Dumnezeu că a mai dat o ploaie şi ne-am acoperit o parte din cheltuieli. În mod normal ar trebui ca o mare parte din ţară să fie declarată zonă calamitată şi să fie alocate fonduri pentru cei care au avut de suferit. Toate culturile au fost afectate, iar producţia nu e nici măcar pe jumătate faţă de anul trecut. Agricultura este o loterie şi trebuie să ne aşteptăm la noi scumpiri“, ne-a declarat primarul comunei N. Bălcescu, Viorel Bălan, a cărui familie deţine terenuri agricole în arendă.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții:

Publicitate electorală
publicitate electorală