România care contează! Poveștile de succes ale unor sate dobrogene care au ieșit din anonimat prin sprijinirea educației

 

 

Conducerea Universității „Ovidius” a fost impresionată de interesul pe care doi primari din mediul rural dobrogean îl acordă elevilor

     Chiar dacă pentru mulți dintre noi este greu de crezut, în mediul rural dobrogean există școli unde baza materială pentru studiu, condițiile și recompensele oferite elevilor cu rezultate bune de către administrațiile locale, mobilierul și sălile de clasă sunt mai performante și mai eficiente decât în multe dintre instituțiile de învățământ din mediul urban. Accentul pus pe educație de anumiți edili își găsește corespondentul vara, atunci când procentul de promo-vabilitate la exa-menul de Bacalaureat este cu mult mai mare decât media națională. Considerăm că poveștile de succes ale unor astfel de sate în care abandonul școlar este zero, iar examenele nu dau bătăi de cap viitoarelor generații de medici, profesori, avocați, economiști sau ingineri nu trebuie să se piardă în anonimat. Sperăm ca prin publicarea acestui articol, localitățile respective să devină un model de urmat pentru toate localitățile dobrogene care înregistrează un minus la acest segment, iar apoi, de ce nu, un model pentru localitățile din întreaga țară. Așadar, deschidem prin această ediție, calea unui serial în care vom prezenta săptămânal, localitățile din județele Constanța, Tulcea și Călărași, unde administrațiile publice au ca prioritate sprijinirea, educarea și îndrumarea copiilor către studiu. Așadar, vă prezentăm în rândurile ce urmează localitățile Peștera (Constanța) și Luncavița (Tulcea), ai căror primari se bucură de mediatizare la nivel național, datorită promovării intense a evenimentelor inedite ori grandioase pe care le organizează în comunele pe care le administrează.
 
 

Conservarea tradițiilor și reîntoarcerea către arte și meserii

     Conf. univ. dr. Florin Anghel, prorector al Universității „Ovidius” din Constanța, asist. univ. dr. Daniel Citirigă, purtătorul de cuvânt al instituției și lect. univ. dr. Emanuel Plopeanu, decanul Facultății de Istorie și Științe Politice au răspuns invitației primarului comunei tulcene Luncavița, Ștefan Ilie, de a parti-cipa la o serie de manifestări cultural-educaționale, denumite generic „Anotimpurile satului dobrogean – primăvara luncăvițeană”. De-a lungul vizitei, conducerea Universității „Ovidius” a fost impresionată de expoziția cercului de pictură al Liceului „Simion Leonescu”, coordonată de profesoara Bristena Arcuș, de expoziția culinară a elevilor conduși de bucătăreasa Lica Cardon, însă piesa de rezistență a constat în vizitarea liceului din localitate, care păstrează parcă împotriva timpului colțuri din trecutul, obiceiurile și tradițiile luncăvițenilor. În cadrul instituției funcționează un atelier de meșteșuguri care îndeplinește și rolul unui muzeu în miniatură, dar și niște spații amenajate modern în cadrul cărora sunt conservate, ca într-o poveste, elemente din flora și fauna specifice.

Fost student al Universității „Ovidius”, actual primar 

     La sosire, reprezentanții Universității „Ovidius” din Constanța au fost prezentați de primarul Ștefan Ilie, ca fiind „oaspeți de seamă, invitați speciali ai evenimentului”. Edilul comunei Luncavița este fost absolvent al Facultății de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității „Ovidius”. Acesta a ținut să adreseze mulțumiri speciale instituției: „Trebuie să vă spun că am emoții de două ori mai mari încercând să îi prezint pe reprezentanții celei mai importante instituții de învățământ universitar din Dobrogea. În primul rând, sunt emoționat că ne-au onorat cu prezența, la un eveniment atât de important pentru luncăvițeni, elitele unui centru cultural, educațional și universitar atât de valoros pentru Universitatea „Ovidius”. Suntem bucuroși, mândri și onorați că și-au sacrificat o zi din prețiosul lor timp și au bătut atâția kilometri pentru a fi astăzi alături de noi. Pe de altă parte, am și mai mari emoții pentru că trebuie să vi-i prezint pe doi dintre foștii mei profesori, dar și colegi, care astăzi îmi sunt prieteni. Ei sunt trei dintre persoanele cărora le voi rămâne veșnic recunoscător pentru ceea ce m-au învățat în anii studenției”.

Diplome omagiale pentru reprezentanții „Ovidius”

     La finalul declarațiilor, primarul Ștefan Ilie, în prezența oficialităților tulcene, a înmânat reprezentanților Universității „Ovidius” o diplomă omagială pentru prof.univ.dr. Dănuț Tiberius Epure, rector al instituției, transmițându-i felicitări pentru activitatea managerială de succes pe care a desfășurat-o în primul an de mandat și urându-i, pe această cale, mult succes în continuare. Primind diploma pentru rectorul instituției, care nu a putut fi prezent la eveniment, din motive obiective, prorectorul Florin Anghel l-a invitat pe primarul Ștefan Ilie să reflecteze asupra unui posibil parteneriat cultural-educațional între cele două instituții, având în vedere atenția deosebită pe care o acordă edilul segmentului educațional, dar mai ales, având în vedere numeroasele proiecte culturale, derulate în Luncavița, menite să încurajeze învățământul în mediul rural.

Președintele CJT: „Le mulțumesc reprezentanților universității pentru că școlesc studenți atât de bine pregătiți care, apoi, ajung primari de succes“

     Prezent la eveniment, Horia Teodorescu, președintele Consiliului Județean Tulcea, a ținut să mulțumească reprezentanților universității pentru elitele care ies de pe băncile facultăților an de an: „Suntem recunoscători Universității pentru că își pregătesc studenții cu profesionalism și devotare.“

Interesul acordat de jurnaliștii prezenți la întâlnirea cu primarul din Peștera i-a uimit pe cei de la „Ovidius”

     A doua localitate vizitată de conducerea Universității „Ovidius” a fost comuna constănțeană Peștera, al cărei primar, Valentin Vrabie, nu mai are nevoie de nici o prezentare. Este, însă, prima localitate din mediul rural unde rectorul instituției răspunde invitației de a vizita comunitatea și investițiile realizate de-a lungul anilor. Poate și pentru că Valentin Vrabie este edilul căruia îi aparține o inițiativă unică la nivel național: Primăria Peștera și-a asumat răspunderea ca toate chetuielile liceenilor care vor să urmeze cursurile facultăților din cadrul Universității „Ovidius” să fie suportate din bugetul administrației locale: cazare, masă, transport, inclusiv taxele de școlarizare! Aflând ideea primarului, rectorul Dănuț Tiberius Epure a venit în sprijinul administrației precizând că își aduce aportul la sprijinirea învățământului în mediul rural, prin reducerea taxelor.

Rectorul: „Am fost impresionat de cum arată comuna Peștera încă de la intrarea în localitate” 

     După mesajul de bun venit, adresat oaspeților de către primarul Vrabie, prin care le-a mulțumit pentru că sunt interesați să sprijine învățământul din comunitatea pe care o administrează, a luat cuvântul rectorul Dănuț Tiberius Epure: „Suntem onoraţi că ne-aţi invitat în localitatea dumneavoastră şi, de asemenea, suntem impresionaţi de interesul pe care numărul mare de jurnalişti prezenţi la acest eveniment îl acordă localităţii pe care o administraţi. Vreau să îl felicit pe domnul primar pentru că investeşte în educaţie, un domeniu unde rezultatele şi satisfacţiile nu apar imediat, ci în timp. Mai ales că azi, lumea investeşte doar în lucruri care au profit imediat. E de lăudat faptul că domnul primar vrea să susţină la un nivel atât de înalt învăţământul din mediul rural şi că îşi asumă responsabilitatea cheltuielilor viitorilor studenţi. Dar este evident faptul că ne aflăm într-o comunitate bine administrată, încă de la intrarea în comună. Cu această ocazie, vreau să precizez faptul că administraţia din Peştera va fi prima cu care vom semna un parteneriat, dacă ne referim la primăriile din mediul rural. În încheiere mai vreau să menţionez faptul că elevii din Peştera care vor studia la „Ovidius” se vor întoarce în localitate ca medici, profesori, jurişti, economişti sau ingineri foarte bine pregătiţi, pentru că universitatea noastră este cea mai importantă din Dobrogea şi vă asigur că este deja cea mai importantă din viitoarea regiune Dunărea de Jos”, a conchis rectorul Dănuţ Tiberius Epure.

La școala din Peștera: mobilier de lux, retroproiectoare, scaune de piele, burse pentru elevi, prime și vacanțe pentru profesori

     După conferinţa de presă, primarul localităţii şi-a invitat oaspeţii într-un tur al localităţii, în care au fost urmaţi de alaiul de jurnalişti. Aceştia au vizitat mai întâi un parc de turbine eoliene. Primarul le-a înaintat propunerea reprezentanţilor instituţiei de învăţământ universitar de a-şi trimite studenţii de la facultăţile de profil, în practică la parcurile eoliene. Apoi, Valentin Vrabie i-a condus la şcoala din localitate şi la muzeul etnic din Peştera. Conducerea instituţiei a fost impresionată de sălile de clasă şi de baza materială de care poate dispune o şcoală din mediul rural, de care, înainte de vizită, doar auziseră sau citiseră în presă. Instituţia a devenit renumită după ce primarul a mobilat-o şi dotat-o ca la carte: fiecare clasă are scaune de piele, bănci moderne şi confor-tabile, retroproiectoare şi mobilier de lux. Grupurile sanitare concurează cu cele din restaurante, iar în cancelarie îţi este mai mare dragul să mergi, ca profesor, în pauze. De altfel, calitatea actului educaţional al cadrelor didactice din Peştera este stimulată prin prime, vacanţe şi decontarea transportului. La fel cum rezultatele bune la învăţătură ale copiilor sunt răsplătite prin premii în bani şi alte cadouri, sau cum abandonul şcolar este zero, datorită burselor acordate tuturor copiilor începând de la grădiniţă şi, mai nou, până la sfârşitul facultăţii. Aşa că nu ne-am mira dacă, peste câţiva ani, primarul Vrabie va veni cu propunerea să sprijine inclusiv studenţii care vor să-şi continuie studiile la masterat, sau să le finalizeze prin
doctorat.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: