Restricțiile COVID-19 ar putea fi diminuate în China, în urma valului de proteste din ultimele săptămâni

sursa foto: Captură de ecran
sursa foto: Captură de ecran

Amenințarea virusului Covid-19 își pierde din intensitate, iar protocoalele de gestionare ar putea fi reduse, a afirmat un expert anonim pentru postul de știri de stat al Chinei, Yicai, citat de The Guardian

Începând din 2020, China a clasificat Covid-19 ca o boală infecțioasă de Categoria B, dar a gestionat situația folosind protocoale menite pentru boli de categoria A, care conferă autorităților locale puterea de a izola oamenii infectați și pe familiile lor și de a pune întregi zone afectate sub carantină.

Astfel de măsuri mai sunt considerate aplicabile în China pentru boli precum ciuma bubonică și holera, precizează The Guardian.

Conform expertului în boli infecțioase citat de Yicai, peste 95% din cazurile de Covid din China sunt acum ușoare și asimptomatice, cu o rată a fatalității foarte scăzută, motiv pentru care protocoalele de gestionare a bolii ar trebui să fie trecute la categoria B sau chiar C, dar această decizie trebuie să fie aprobată de Comisia Națională de Sănătate, care la rândul ei are nevoie de aprobarea Consiliului de Stat.

Aceste afirmații vin după ce, în ultima săptămână, măsurile drastice impuse împotriva pandemiei au dus la unele din cele mai mari proteste pe care le-a văzut statul chinez în ultimele decenii, transmite CNN.

Forțele de securitate chinezești au fost nevoite să intervină în forță împotriva valului de manifestații, care a inclus nu doar cereri de încheiere a restricțiilor, dar și, în unele cazuri, scandări pro-democratice, o provocare fără precedent pentru regimul lui Xi Jinping.

Conform CNN, evenimentul care a stârnit protestele ultimelor zile a avut loc în Urumqi, capitala regională a Xinjiang, zona în care se află cea mai mare a populației uigure a Chinei, o minoritate etnică și religioasă a cărei tratament din partea statului chinez a atras acuzații internaționale de genocid.

La data de 24 noiembrie, un incendiu a acaparat un bloc din Urumqi. Din cauza restricțiilor dure anti-pandemie instaurate în oraș încă din luna august, mulți oameni nu au putut fugi din calea flăcărilor, fiind închiși în propriile apartamente. De asemenea, filmările făcute din blocuri învecinate ar sugera că răspunsul pompierilor a fost îngreunat de restricțiile impuse la nivel stradal.

Bilanțul mediei de stat a arătat că zece oameni și-au pierdut viețile și alți nouă au fost răniți în incendiu, dar rezidenții zonei sugerează că numărul victimelor a fost în realitate mult mai mare.

În ciuda negării de către autorități că morțile ar avea legătură cu restricțiile, frustrarea cauzată de eveniment, care este doar unul dintr-o serie de accidente recente atribuite măsurilor restrictive, a declanșat un val de proteste la care mii de oameni au participat în 19 orașe din China, inclusiv în Wuhan, Beijing și Shangai.

Protestele, notează CNN, sunt deosebit de îngrijorătoare pentru regimul lui Xi Jinping, deoarece o parte dintre ele au fost inițiate în Beijing la inițiativa studenților care au scandat în mod public pentru democrație, statul de drept și libertatea de exprimare. 

Aceste manifestații reprezintă un punct de interes în contextul istoriei lungi și sângeroase a protestelor studențești pro-democratice în China ultimelor decenii.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: