Rectorul Universității „Ovidius“, din Constanța, vorbește despre problemele studenților și schimbările administrative din cadrul instituției

 

ÎN PRIMĂVARA ACESTUI AN, DĂNUȚ TIBERIUS EPURE A ÎNCHEIAT PRIMUL AN DE MANDAT

ISE: Care au fost obstacolele/problemele cu care v-ați confruntat când ați preluat conducerea Universității ”Ovidius”?
Dănuț Tiberius Epure: Funcția de rector implică probleme dintre cele mai complexe: de la cele specifice cercetării în învă-țământul superior la cele administrative. Cred că, totuși, obstacole ar fi prea mult. Din punct de vedere administrativ, o prioritate a constituit-o moder-nizarea și dotarea spațiilor de învățământ, dar și eficientizarea costurilor în sensul anulării unor contracte de închiriere păguboase pentru universitate. Referitor la cercetare, ne-am concentrat pe încurajarea publicațiilor bine cotate internațional.

ISE: Care sunt principalele probleme cu care se confruntă în prezent Universitatea ”Ovidius”? Care sunt minusurile instituției/facultăților și ce soluții aveți în plan pentru rezolvarea acestora?
D.T.E.: Sper și cred că „minusuri” nu este un termen folosit în universitatea noastră. Totuși, trebuie să subliniez că îmi doresc adaptarea programelor de studii în conformitate cu inserția pe piața muncii, ceea ce implică, desigur, închi-derea unor programe neatractive.

ISE: Cum s-a schimbat Universitatea „Ovidius“ din punct de vedere financiar și administrativ, la un an după ce ați preluat mandatul? Ce noutăți majore ați adus în segmentele administrativ și financiar?
D.T.E.: Dintre principalele schimbări la nivel financiar trebuie să subliniez decizia înghețării unor programe de studii cu scopul de a diminua cheltuielile facultăților (la unele doar cheltuielile cu salariile depășeau veniturile proprii), la acel moment o premieră la nivel național, dar care s-a dovedit foarte benefică pentru bugetul universității. În același sens, consider că, în ciuda crizei economice prin care trecem cu toții, faptul că am reușit investiții precum achiziționarea unei tipografii proprii performante, modernizarea sălii noi a senatului la standarde europene, deschiderea unui nou cămin în Faleză Nord, pentru a aminti doar câteva dintre realizări, ne demonstrează că printr-un management chibzuit obținem rezultate pe toate planurile.

ISE: Ce proiecte de modernizare și dezvoltare a mediului universitar aveți în plan pentru următorii ani?
D.T.E.: Vreau să o spun foarte răspicat: prioritatea pentru anul acesta o reprezintă cercetarea. Am făcut o radiografie a ultimilor șase ani, iar pentru acest mandat avem ambiția ridicării standardelor cercetării. Este adevărat că deja avem o creștere de 34%, față de anul trecut, a numărului de publicații, însă ne dorim mult mai mult. În acest context, deja am premiat o serie de profesori care au publicat articole cotate ISI cu scor relativ de influență și factor de impact, așa cum am promis în planul managerial când am candidat la rectorat, iar acest demers va continua. De asemenea, ne dorim înființarea de noi masterate și atragerea studenților străini. În al doilea rând, în plan administrativ, mi-am propus realizarea unui cantine în zona Campus, deziderat din 1997 al predecesorilor care au ocupat funcția de rector, dar care, din păcate, a rămas la stadiul de proiect, iar la căminele studențești vom continua lucrările de modernizare.

ISE: De când ați preluat conducerea, Universitatea „Ovidius” a semnat numeroase parteneriate cu diverse instituții administrative și culturale. Care este scopul acestora și ce alte colaborări aveți în vedere pentru următorii ani?
D.T.E.: De când am preluat mandatul, de un an de zile, am semnat protocoale de colaborare cu universități din țară (prima a fost Babeș-Bolyai) și din străinătate. De asemenea, am semnat protocoale cu instituții publice și private (Consiliul Județean Constanța, S.C. RAJA S.A., Șantierul Naval Tulcea, R.A.T.C. Constanța etc.). Toate acestea au un scop foarte clar: o vizibilitate sporită a universității, dar și o
colaborare fructuoasă cu autoritățile locale și cu principalii angajatori. Sunt foarte recunoscător față de câțiva angajatori care s-au îndreptat spre noi cu burse pentru studenți. Cel mai important partener, în acest sens, este S.C. R.A.J.A. S.A. care a oferit câte două burse pentru fiecare facultate, în valoare de 3600 de lei/student/an.

ISE: Ce strategie de promovare va adopta Universitatea „Ovidius” pentru a deveni și mai atractivă pentru studenții care se vor înscrie la facultate în toamna anului 2013?
D.T.E.: La nivelul promovării vom avea mai multe direcții: zilele porților deschise, care sunt tradiționale deja în universitate, întâlniri cu elevii din anii terminali, dar și vizite în liceele din oraș, din județ și din județele învecinate în cadrul „Caravanei Ovidius”. Având în vedere că circa 70% dintre studenții noștri provin din județul Constanța, iar pe locul al doilea este județul Tulcea, cu circa 10%, urmat de cele învecinate, cu siguranță vom ajunge la Tulcea, Călărași, Slobozia, Galați și Brăila. Și fiindcă v-ați referit la strategie de
promovare, cred că cea mai bună strategie este CALITATEA.

ISE: Ce mesaj le transmiteți viitorilor studenți, care ar fi înclinați să aleagă o universitate privată, în detrimentul Universității „Ovidius”? Dar viitorilor studenți din Constanța și județele apropiate care ar vrea să urmeze cursurile unei facultăți din cadrul unei universități din capitală?
D.T.E.: Cred că fiecare tânăr, atunci când alege o universitate, are anumite criterii. Universitatea
„Ovidius” din Constanța este cea mai mare și cea mai importantă din Dobrogea, singura cotată de Agenția de Asigurare a Calității în Învățământul Superior cu grad de încredere ridicat și evaluată internațional de Asociația Europeană a Universităților (EUA). Cred că acestea pot fi argumente convingătoare pentru ca
Universitatea „Ovidius“ să reprezinte opțiunea corectă.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: