Proiectele primarului Caraman privind comunitățile defavorizate din Babadag

info-sud-est-casa-babadag2Despre ei am mai scris în paginile ziarului nostru. Despre ei și despre pro-blemele pe care le produc comunității. Ani de zile au fost ignorați, lăsați în plata Domnului, folosiți doar în ziua votului de la alegerile locale, cu un singur scop, să pună ștampila pe candidatul care trebuia. Dacă rezultatul era cel scontat, alesul, ajuns pe scaunul primordial, le întorcea favorul sub forma unei toleranțe absolute față de legalitatea sau utilitatea vieții în comunitatea rromilor turci din Babadag. Statornici, până la exasperare, în menținerea unui stil de viață minimalist, etnicii rromi-turci au știut să profite de orice mână întinsă sau nebăgare în seamă a autorităților locale față de îndatoririle lor civice. La început au ,,omis” plata impozitelor pe clădiri și terenuri, la apa furnizată de societatea locală de profil, la gunoi (deși sunt fruntași la producerea lui). Ulterior, pentru că au văzut că ,,ține”, au trecut la construcții fără nici un fel de autorizații de gen. Iar cei în drept au continuat să nu-i deranjeze nici măcar cu o întrebare! Și totul, repet, pentru că o dată la patru ani puneau o ștampilă acolo unde trebuie! Vorbim, ca să fiu înțeles, DOAR de alegerile locale pentru că la celelalte respectivii sunt absenți cu desăvârșire! Iată, fără exagerare, ,,moștenirea” cu care s-a ales primarul Caraman la începutul mandatului său, situația rromilor fiind, în ordinea importanței acordată de cetățeni, a treia problemă care preocupa locuitorul normal al orașului și se cerea rezolvată, fie cu pași mărunți, fie cu măsuri legale. La întâlnirea de acum două săptămâni a ATOP (Autoritatea Teritorială de Ordine Publică), întâmplată chiar la Babadag, s-a pus accent chiar pe sancționarea fără menajamente a tuturor celor care comit infracțiuni, de orice natură, fără a se mai face rabat de apartenența etnică. Că treaba se află pe drumul cel bun, către norma-litate, ne spune chiar primarul Caraman:

,,Încă de la accederea în funcția de viceprimar am constatat că foarte mulți dintre rromi aveau datorii foarte mari la apă, la plata unor impozite iar 20 dintre ei nu aveau autorizațiile necesare pentru construcțiile aflate în diferite stadii de execuție. Am trecut urgent la recuperarea acestor restanțe și am somat persoanele aflate în culpă pentru a intra în legalitate cu construcțiile respective. În doar câteva luni am adus la buget peste 2,5 miliarde de lei vechi și am aplicat amenzi de alte 500 de milioane pentru diferite spețe. După aceste acțiuni, în ciuda faptelor că am primit amenințări directe, am conti-nuat cu acțiuni în instanță pentru cei care nu au înțeles să respecte legea, cu toate că le făceam destule înlesniri. 6 familii s-au ales cu hotărâri judecătorești definitive și irevocabile de demolare a construcțiilor ilegale. Pe 12 mai executorul judecătoresc a programat acțiunea de punere în aplicare a acestor hotărâri, vă dați seama, asta înseamnă mobilizarea de importante forțe de ordine, utilaje, oameni. Sigur, ne așteptăm la manifestări violente, dar ce să fac? Am avut o atitudine împăciuitoare, am acceptat să plătească autorizațiile la mult timp după ce au terminat de ridicat casele, le-am trimis vorbă de nu știu câte ori…, pretextează că nu au bani deși au ridicat case de sute de mii…, păi cu 5 mii de lei își rezolvau situația. Îmi pare rău dar dacă românii își achită dările la timp nu fac excepție doar pentru că o să obțin câteva voturi de pe urma rromilor. Vor să trăiască aici, să respecte legile și normele civice de conduită, altfel o să-i amendăm sau sancționăm altfel, conform legilor, de fiecare dată până vor înțelege că nu mai e primar unul care le trece cu vederea. I-am ajutat de multe ori, le-am făcut parc și terenuri de sport, avem proiect pe construirea unui centru multi-funcțional, le oferim aceleași facilități ca tuturor cetățenilor, să facă bine și să intre în normalitate!”

Concret, la cazurile de demolare anunțate de primarul Caraman, menționăm că e vorba de construcțiile lui Asan P., Amet A., Șaban R., Șaban I. și Șaban Ibr. Numitul Șaban C., care și-a construit casa nu numai fără autorizație dar și intrând pe terenuri ce nu îi aparțineau a promis că va face demersurile necesare pentru intrare în legalitate. I s-a mai acordat un termen de șase luni pentru aceasta. Tot la capitolul rromi, de menționat că alte 10 familii de rromi își construiseră bordeie în diferite locuri ce nu le aparțineau și fără autorizație, au primit cu titlu de concesiune, din partea consiliului local, o suprafață de 200 de mp. de familie, locuri amenajate de primărie unde aceștia, după dărâmarea vechilor bordeie, au fost ajutați, inclusiv cu materiale de construcție recuperate din alte demolări, să-și ridice locuințe.
Oricum, să vedem cum se va desfășura acțiunea preconizată pentru data de 12 mai, vă vom ține la curent cu desfășurarea evenimentelor!

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: