Prima întâlnire între Papa Francisc și Președintele Obama

Barack Obama meets Pope FrancisLiderul celei mai mari puteri temporale și cel – potrivit credincioșilor catolici – al celei mai mari puteri spirituale, Președintele Barack Obama, respectiv Papa Francisc, s-au întâlnit săptămâna trecută la Vatican. Altfel spus, s-au întâlnit cei mai importanți lideri ai stângii, iar temele de discuție au arătat, din nou, acest fapt.

Despre întâlnirea care a avut loc pe 27 martie între Papa Francisc și Președintele Barack Oama, așa cum era de așteptat, comunicatele date publicității de birourile de presă ale Vaticanului și ale Casei Albe au fost cât se poate de zgârcite în detalii cu privire la conținutul discuțiilor. Sfântul Scaun s-a rezumat să anunțe că președintele american a fost primit în audiență de către Suveranul Pontif, având, apoi, întâlniri cu Cardinalul Pietro Parolin, cel care se ocupă de afacerile externe ale Vaticanului, și cu Arhiepiscopul Dominique Mamberti, însărcinat cu relațiile cu alte state. În cadrul convorbirilor, continuă comunicatul oficial, „a avut loc un schimb de puncte de vedere în legătură cu câteva pro-bleme internaționale curente și a fost exprimată speranța că în zonele de conflict vor fi respectate legislația internațională și dreptul umanitar, iar soluțiile vor veni în urma negocierilor între părțile implicate”. La fel, Casa Albă a anunțat că printre subiectele de discuție se află cele ale combaterii sărăciei și a inegalității sociale. Cu alte cuvinte, cei interesați de această întâlnire, prima a președintelui american cu Papa Francisc, nu au aflat nimic nou.

Alte informații oferite de presă au fost legate de detaliile de protocol cum ar fi, de pildă, cadourile pe care cei doi și le-au oferit. Obama i-a adus Suveranului Pontif o cutie confecționată special în care erau depozitate semințe pentru diferite legume care sunt plantate în grădina de la Casa Albă. Președintele a adăugat, în timp ce desfăcea un săculeț cu semințe de morcovi, că lemnul din care a fost confecționată cutia provine din apropierea Catedralei Adormirea Maicii Domnului, din Baltimore, prima catedrală catolică ridicată în SUA. De cealaltă parte, Papa Francisc a oferit oaspetelui său două medalioane simbolizând nevoia de solidaritate și pace între cele două emisfere, de Nord și de Sud. De asemenea, Obama a mai primit o copie a lucrării „Bucuria Evanghelie”, lansată în noiembrie 2013, un îndemn apostolic al Papei pentru o nouă eră a evanghelizării. Acestea sunt informații care pot mulțumi presa, pot bucura pe unii cititori, dar ele nu fac istoria acestei întâlniri și nici nu îi surprind esența. Ceea ce au discutat în privat Papa Francisc și Președintele Obama rămâne necunoscut, dar nu și inaccesibil presupunerilor și interpretărilor.

Ce îi apropie pe cei doi?

Există câteva teme de interes comun și asupra cărora protagoniștii întâlnirii au viziuni apropiate dacă nu chiar comune, cum ar fi imigrația și problema mai largă a sărăciei. Preocupat în SUA de discrepanța dintre veniturile americanilor, de zbaterile clasei de mijloc americane, Președintele Obama consideră că poate găsi puncte comune în retorica antisărăcie pe care Papa a adoptat-o în primul an de pontificat. Într-un interviu pentru „Corriere della Sera“, Președintele Obama a accentuat chiar această temă spunând că atunci când papa vorbește despre ea, capătă o greutate deosebită. Liderul de la Casa Albă a continuat spunând că „inechitatea veniturilor nu este doar o problemă economică, ci și una morală”. Admirând curajul Papei de a discuta problemele economice și sociale, Obama a declarat că pericolul cel mai mare este acela că „ne putem acomoda cu astfel de inechitate și o putem accepta ca fiind normală”. De aceea, a încheiat președintele, „vocea Papei este una pe care lumea are nevoie să o audă (…) care ne amintește de oameni, mai ales de cei săraci, cei mai afectați de deciziile economice pe care le luăm”.
Pozițiile celor doi sunt asemănătoare și în privința imigrației. Anul trecut, în cursul unei vizite în insula Lampedusa, unde mii de africani ajung alungați de sărăcie sau din motive politice, Papa s-a referit exact la această problemă care produce numeroase victime. În același sens, luna viitoare, mai mulți prelați catolici americani, între care Cardinalul Sean O’Malley, se vor deplasa pe granița dintre Mexic și SUA pentru a sublinia îngrijorările lor în această privință. Aceasta este o preocupare și pentru actuala Administrație de la Casa Albă care și-a reînnoit angajamentul de a căuta soluții printr-o declarație: „reforma imigrației este importantă pentru economia, securitatea și viitorul nostru”.

Mai important, ce îi desparte pe cei doi?

Însă, între Administrația Obama și lumea catolică, în general, și cea americană, în special, există câteva teme a căror abordare se deosebește profund, cum ar fi cele legate de avorturi, căsătoriile între persoane de același sex sau contracepție. Gestul care surprinde aceste deosebiri de viziune a fost cel din 2009, când Obama a fost primit de Papa Benedict al XVI-lea și a primit în dar o carte pe problemă de bioetică care condamna cercetările cu celule embrionare stem sau avortul. Acum, întâlnirea are loc în contextul campaniei cunoscută drept Obamacare. Una dintre legile acestui program este „Affordable Care Act” care îi obligă pe angajatorii americani ca asigurările medicale pe care le oferă, direct sau printr-un terţ asigurator, să acopere și tratamentele contraceptive Singurele exceptate sunt bisericile şi casele de rugăciune. Cu doar două zile înainte de întâlnirea de la Vatican, Curtea Supremă din SUA a ascultat argumentele celor care se opun unor astfel de prevederi, printre care și Conferința Episcopilor Catolici din SUA.
Chiar și în problemele sociale, unde viziunile și eforturile Papei Francisc și ale Președintelui Obama păreau că sunt apropiate, există câteva nuanțe deloc de neglijat. Mesajul economic al Suveranului Pontif, chiar dacă nu deplin definit, s-a axat pe combaterea sărăciei și nu pe greutățile clasei de mijloc, cea care îl preocupă pe Obama. Mai mult, Papa nu și-a ascuns scepticismul cu privire la impactul capitalismului în stil american, pe care nici un președinte nu ar îndrăzni să îl submineze.

Dar chiar și așa, întâlnirea de săptămâna trecută se poate dovedi profitabilă pentru președintele Obama și pentru Democrați și din alt punct de vedere, unul electoral. Situându-se la o cotă de încredere și de popularitate d peste 80%, afirmațiile Papei Francis este citat în cele mai delicate probleme precum șomaj, venitul minim, inegalitatea veniturilor care vor fi teme de campanie pentru alegerile de la jumătatea mandatului care vor avea loc în această toamnă în SUA. Din această perspectivă, Obama, ajungând la o popularitate de sub 40% speră că vizita la Vatican va mai adăuga câteva procente la acest scor.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: