Polițistul de Frontieră: „Mergeți pe riscul vostru. Dacă vă calcă vreo mașină, e treaba voastră”
În vara ce tocmai s-a încheiat, primarul Constanței a reușit să facă furori în presa națională și cu un alt subiect în afara celor două devenite deja celebre: carnavalul din Mamaia și dosarele penale instrumentate de procurorii DNA.
Se anunța la acea vreme intrarea pe ultima sută de metri a unui mega proiect realizat de administrația publică din Constanța la finalizarea căruia bicicliștii ar fi urmat să pedaleze, pe o distanță de 35 de kilometri, din Portul Constanța până în Năvodari. Doar că tocmelile de acasă nu se potrivesc niciodată cu cele din târg, nici chiar pentru primarul Constanței.
După ce a fost anunțată cu surle și trâmbițe, pista de bicicliști din Portul Constanța a fost dată uitării. Atât de tare încât nici polițiștii de la Frontieră nu știu de existența ei. Am vrut și noi să ne plimbăm pe noua pistă de bicicliști din orașul Constanța, așa că am lăsat mașina în parcarea de lângă restaurantul Vraja Mării și am pornit pe pista de bicicliști „amenajată” spre capătul digului.
În fapt, putem vorbi doar de o dungă albă de vopsea trasată pe digul plin de gropi. Așa cum spunea și primarul nostru în urmă cu ceva vreme, pentru amenajarea pistei a fost nevoie doar de „trei roabe de asfalt și niște ciment”. Nu știm unde s-au pierdut pe drum roabele de asfalt, căci pe pista propriu-zisă ele nu se văd și nu se simt, dar știm că vopseaua a ajuns la destinație: liniile sunt trasate!
În câteva minute ajungem la „destinație”: o poartă închisă. Le arătăm celor care păzesc poarta că suntem bicicliști și că vrem să ne plimbăm pe pista proaspăt „amenajată” pentru noi de Primăria Constanța. Se uită la noi încurcați și parcă nu înțeleg ce căutăm și cum am ajuns acolo:
ISE: Pista de bicicliști nu e deschisă?
Paznicul: A fost odată, când a fost concurs.
ISE: Și în rest e închisă tot timpul?
P: Da, în rest e închisă tot timpul.
ISE: Păi și de ce au mai făcut-o?
P: Pentru că a fost concursul ăla acum vreo două luni.
ISE: Am înțeles că putem să venim cu bicicletele…
P: Intrați pe partea cealaltă, prin Poarta 1. Aici intră doar mașinile alea mari.
Pe „partea cealaltă”, adică pe la Poarta 1, în zona ANR și a magazinelor duty-free, doamna de la check-in știe că traseul inițial anunțat de administrația locală nu mai este valabil și ne îndrumă către alternativa la pista pentru bicicliști, însă vameșii habar n-au ce pistă căutăm:
ISE: Pe unde intrăm ca să ajungem pe pista de bicicliști?
Doamna de la check-in: Știu că intri pe aici (arată spre punctul de intrare în Poarta 1, n.red) și mergi spre Dana 0.
ISE: Accesul nu era prin parcare?
D: Nu se mai face pe acolo. Dacă e închisă…
ISE: De ce e închisă?
D: Nu știu, întrebați-l pe băiatul de la Frontieră.
…
ISE: Pentru pista de bicicliști pe unde intrăm și noi?
Polișistul de la Frontieră: Unde e pistă de bicicliști?
ISE: Păi, încolo (arătând spre parcarea de lângă Vraja Mării, n.red) e amenajată pistă de bicicliști.
P.F.: Păi, dacă e făcută acolo, ce să căutați pe aici, pe la Poarta 1?
ISE: Am fost pe acolo, dar poarta de acces în port era închisă. Cei de acolo ne-au spus că trebuie să ne întoarcem și să intrăm pe aici (pe la punctul de trecere de lângă Autoritatea Navală Română și magazinele duty-free, n.red)
P.F.: Ăsta e port comercial, nu e port turistic. E pistă până acolo (adică până la accesul propriu-zis în Port, n.red) și atât.
ISE: Nu, pista merge până în capătul digului!
P.F.: Până în capătul digului?!
ISE: Da.
P.F.: Păi, o fi desenată, dar dau mașinile peste voi, că trec numai camioane.
ISE: Deci pe-aici mergem doar pe riscul nostru, nu?
P.F.: Mergeți pe riscul vostru. Dacă vă calcă vreo mașină, e treaba voastră!
Concluzii:
1.Pista de bicicliști din Constanța nu e nici pe departe aproape de finalizare;
2.Pista de bicicliști din Portul Constanța nu este amenajată, ci doar „pictată”: pista este delimitată de o linie trasată, cu vopsea albă, o linie care face o diferență lipsită complet de siguranță între bicicliști și mașinile de mare tonaj;
3.Polițiștii de Frontieră nu știu că există o pistă de bicicliști care se întinde pe întreaga lungime a digului din Portul Constanța, pornind de la cea mai frecventată poartă;
4.Cel puțin până în prezent, pista a fost „amenajată” doar de ochii lumii. Traseul inițial anunțat nu este funcțional;
5.Traseul din Portul Constanța pe care bicicliștii sunt îndemnați să se plimbe este foarte periculos, aspect semnalat și de reprezentanții Poliției de Frontieră: „Mergeți pe riscul vostru!”
- Un șofer de 22 de ani a fost prins cu 200 km/h pe șoseaua Tulcea-Constanța/ Drumul, cunoscut pentru depășirile periculoase pe linie continuă și condusul agresiv - 28 mai 2023
- Cod galben de vânt puternic și vijelii la Constanța/ Rafalele ajung la 70 km/h - 25 mai 2023
- Indicațiile geografice: Ce sunt ele și cum a ajuns plăcinta dobrogeană indicație geografică protejată pentru consumatorii europeni - 24 mai 2023