
Pisaniile moldovenești ale lui Ștefan cel Mare au fost descoperite, neatinse, la Muzeul de Istorie din Herson, anunță ministrul român al Culturii, Lucian Romașcanu, după o discuție purtată cu omologul său ucrainean, Oleksandr Tkacenko.
“Am discutat cu ministrul Tkacenko despre posibilitatea de a evacua pisaniile și alte artefacte în România pentru a le păstra în siguranță până la încetarea conflictului. Așteptăm decizia oficialilor ucraineni, suntem gata să ajutăm”, se mai arată în postarea ministrului Culturii.
Din păcate, nu se poate spune același lucru și despre icoanele din muzeu, care au fost în totalitate furate de către armata rusă, precizează Lucian Romașcanu, caracterizând aceste acțiuni drept “o crimă culturală”.
Context
Pisaniile, care au fost puse în zidurile Cetății Albe în timpul domniei lui Ștefan cel Mare, au fost redescoperite în fondurile Muzeului de Istorie din Herson în 2013, de către Andrei Krasnojon, arheolog, profesor de istorie și rector al Universității Pedagogice “Ușinksii” din Odesa.
Profesorul Krasnojon a exprimat la începutul lunii noiembrie, când Herson era încă sub control rusesc, îngrijorare pentru soarta artefactelor, care riscau să fie duse în Rusia, avariate sau chiar distruse, a scris G4Media.
Ulterior, au fost loc discuții între ministrul Romașcanu și omologul său ucrainean, în cadrul cărora ministrul român a primit garanția unei verificări cât mai rapide a celor semnalate.
Deși, din spusele ministrului Oleksandr Tkacenko, există date certe conform cărora picturi și artefacte au fost furate din muzee din Mariupol și Melitopol, unele din ele deja scoase la vânzare, pisaniile domnitorului moldovean au fost din fericite cruțate de la această soartă.
- Sala Sporturilor „Vasile Dîba” din Jurilovca va fi inaugurată pe 1 aprilie/ Valoarea investiției, aproximativ 17 milioane de lei - 28 martie 2023
- Incendiu la o stână de oi în apropiere de Măcin/ O sută de animale au murit - 28 martie 2023
- “Rusia, un an de la invadarea Ucrainei”: Triplă lansare de carte și conferință cu istoricul Armand Goșu, la Facultatea de Istorie și Științe Politice de la “Ovidius” - 28 martie 2023