Peste 15.000 de morți după cutremurele din Turcia/ Critici aduse autorităților pentru răspunsul lent și clădirile construite ilegal

sursa foto: Captură video
sursa foto: Captură video

Temperaturile scăzute au adâncit joi suferința supraviețuitorilor cutremurului masiv din Turcia și Siria, care a ucis cel puțin 15.000 de persoane, în timp ce salvatorii se grăbeau să salveze nenumărați oameni încă prinși sub dărâmături, transmite The Guardian.

Se așteaptă ca numărul morților în urma cutremurului cu magnitudinea de 7,8 grade de luni să crească brusc, pe măsură ce eforturile de salvare se apropie de termenul de 72 de ore, pe care experții în dezastre îl consideră cea mai probabilă perioadă pentru a salva vieți.

În acest context, mulți dintre cetățenii turci din zonele afectate s-au plâns de lipsa de echipamente, de expertiză și de sprijin pentru salvarea celor prinși în capcană – uneori chiar dacă auzeau strigăte de ajutor, potrivit Reuters.

“Unde este statul? Unde au fost timp de două zile? Îi implorăm. Lăsați-ne pe noi să o facem, îi putem scoate de acolo”, a declarat Sabiha Alinak miercuri în apropierea unei clădiri prăbușite acoperite de zăpadă din orașul Malatya, unde rudele ei tinere erau blocate.

Numărul mare de victime și de clădiri care nu au putut face față activității seismice au ridicat, în rândul oamenilor, întrebări și critici nu numai la adresa răspunsului imediat al autorităților, ci și al modului în care infrastructura turcă a fost construită.

Turcia a introdus noi coduri de construcție, care cer ca noile construcții să fie rezistente la cutremure, nu în ultimul rând după cutremurul din Izmit din 1999, în care au murit peste 17.000 de persoane, dar acestea au fost adesea aplicate cu superficialitate într-o țară în care peste jumătate din toate clădirile au fost ridicate ilegal, explică The Guardian.

În timp ce mulți experți au indicat puterea distructivă a celor două cutremure, adâncimea lor relativ mică și tipul de cutremur – generat de o așa-numită “alunecare prin lovire” pe falia Anatoliană de Est – pentru puterea sa distructivă, alții au văzut dovezi de construcție deficitară în unele dintre prăbușirile mortale ale clădirilor.

Factorul numărul unu este calitatea construcției. Este mai importantă decât orice altceva. Calitatea clădirilor este controlată de un cod al construcțiilor și de punerea în aplicare a acestui cod. Turcia a trecut prin teribilul cutremur de la Izmit din 1999, care a ucis [peste 15.000] de oameni, astfel încât Turcia a avut coduri moderne de construcție la câțiva ani după acel cutremur, a explicat,  Ross Stein, fondator și director al firmei Temblor, specializată în dezastre, citat de Scientific American.

Întrebarea care apare, adaugă Stein, este “…având în vedere acest lucru, de ce se prăbușesc clădirile? Sunt aceste clădiri mai vechi decât acum 20 de ani? Sau clădirile au fost construite într-un mod care nu a fost consolidat corespunzător?”.

Răspunsul președintelui Erdogan la adresa criticilor a fost unul mixt. În cadrul unor vizite făcute miercuri în zonele afectate de cutremur, el a admis anumite “neajunsuri” în privința răspunsului, dar a specificat că situația este “acum sub control”. Declarațiile sale au fost însoțite de critici puternice la adresa “anumitor oameni care nu sunt onești” pentru că ar fi denigrat prin minciuni răspunsul la dezastru al autorităților, conform CNN.

Afirmațiile președintelui au coincis cu o perioadă în care internauții au raportat că accesul la Twitter în Turcia a fost restricționat. Autoritățile nu au comentat asupra acestui fapt, dar poliția turcă a anunțat o serie de rețineri și chiar arestări făcute în baza unor “postări provocative” pe site-urile de socializare.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: