Peste 122.000 de civili ruși au părăsit regiunile de graniță ale țării pe fondul invaziei din Kursk a Ucrainei, potrivit presei ruse, citată de The Guardian.
Locuitorii și-au părăsit casele în număr mare în urma contraatacului surpriză al Kievului, a declarat TASS, citând Ministerul rus pentru Situații de Urgență.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat anterior că forțele ucrainene au capturat până în prezent 1 250 km pătrați și 92 de așezări din Kursk.
În același timp, frontul ucrainean rămâne activ. Zelenski a declarat marți că situația de pe linia frontului estic al Ucrainei, în apropiere de centrul logistic strategic de la Pokrovsk și, de asemenea, în apropiere de Toretsk, este „dificilă”.
Statul Major al Ucrainei a declarat pe Facebook că, de la începutul zilei, au fost raportate 14 ciocniri violente în zona Toretsk și 34 în sectorul Pokrovsk.
Context
Operațiunea militară a Ucrainei în regiunea rusească Kursk a luat prin surprindere atât forțele rusești, cât și comunitatea internațională. În vreme ce Kievul revendică tot mai multe așezări, iar imaginile cu soldații ruși care se predau inundă internetul, oamenii politici și analiștii din Europa și nu numai continuă să emită teorii despre planul ucrainenilor.
La câteva zile după începerea invaziei, o analiză a Foreign Policy semnala importanța strategică și simbolică a acestei mișcări: nu este doar primul moment de la Al Doilea Război Mondial încoace în care teritoriul rus este invadat, ci și o dovadă pentru Kremlin a faptului că “războiul sângeros pe care l-a declanșat împotriva vecinilor săi a ajuns acasă.
De la bun început, mai punctează Foreign Policy, oficialii ucraineni au dat de înțeles că unul din scopurile principale ale operațiunii este obținerea unor noi pârghii în posibile negocieri de pace cu Rusia, un factor care a fost rapid luat în calcul de politicienii occidentali.
După cum a sugerat fostul premier suedez Carl Bildt pe X (fostul Twitter): „Ar fi o idee ca ambele state să se retragă în interiorul frontierelor lor recunoscute?”
There are strong words from the Kremlin on 🇺🇦 violating the territorial integrity of 🇷🇺. Would an idea be for both states to retreat to within their respective recognized borders? pic.twitter.com/oijYRwcXia
— Carl Bildt (@carlbildt) August 9, 2024
Aceasta este o opinie pe care a împărtășit-o și Cosmin Popa, considerat unul dintre cei mai buni istorici români în istoria Rusiei.
- “Este cu siguranță unul dintre obiectivele urmărite. Cu privire la obiectivele militare, noi nu putem decât să încercăm să ghicim. Poate fi centrala atomo-electrică de la Kurceatov, care în momentul de față e păzită de Garda Națională Rusă. Poate fi încercarea ucraineană de a destabiliza dispozitivul ofensiv rusesc de pe alte direcții sau poate toate împreună. Cert este că ceea ce se petrece în Regiunea Kursk nu este o simplă operațiune de PR, menită să funizeze conținut pentru rețelele sociale. Este o operațiune de amploare, cu trei direcții de acțiune, de la care Ucraina așteaptă efecte militare și politic”, a explicat istoricul într-un interviu pentru Info Sud-Est.
Deși Moscova nu este sensibilă la morală sau principiile de drept internațional, poate fi convinsă să acționeze rațional în fața unei forțe capabile de a-i crea probleme politice majore, a adăugat Cosmin Popa.
Un alt aspect important al operațiunii din Kursk este acela că forțele ucrainene nu se bazează pe armamentul primit de la aliații săi, conform istoricului – aceasta a fost situația în primele zile ale invaziei, însă, la începutul săptămânii trecute, Rusia a acuzat Ucraina că ar fi folosit armament occidental pentru a distruge un pod în Kursk.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: