Persoanelor cu deficiențe de vedere li se facilitează accesul la patrimoniul istoric al Dobrogei. MINAC implementează proiectul ArheoTACT

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, în parteneriat cu „Asociația Nevăzătorilor din România – filiala Constanța-Tulcea“ și Muzeul „Callatis“ Mangalia, implementează proiectul ArheoTACT, finanțat de către „Fundația ORANGE România“, în cadrul programului „Lumea prin culoare și sunte“ – ediția 2016.

Proiectul își propune facilitarea accesului persoanelor cu deficiențe de vedere la patrimoniul istoric și arheologic al Dobrogei, printr-o abordare fizică și de conținut.

Prin implementarea proiectului se urmărește:

Sporirea vizibilității nevoilor culturale ale publicului cu deficiențe de vedere, prin conștientizarea la nivelul comunității și ale autorităților asupra accesului acestora la educație și cultură.

Crearea unei infrastructuri de muzeu și a unei infrastructuri media specifice în muzeeke din Constanța și din teritoriu (Histria, Adamclisi, Cernavodă și Hârșova), precum și în muzeul-partener din Mangalia. Crearea unor trasee turistice, special concepute pentru persoanele cu deficiențe de vedere.

Punerea în aplicare a unui program de educație non-formală conceput pentru copii cu deficiențe de vedere, prin organizarea unui atelier de restaurare și creație, denumit „Vibrația formelor“.

Beneficiarii direcți ai proiectului sunt persoanele (copii și adulți) cu deficiențe de vedere, iar beneficiarii indirecți includ familiile, educatorii și însoțitorii acestora – dar și specialiștii muzeului și ai instituțiilor partenere, precum și voluntari și angajați ai ONG-urilor din județul Constanța, care se ocupă de persoanele cu deficiențe de vedere.

Mai multe detalii despre ArheoTACT ne-a oferit Aurel Mototolea, manager de proiect:

Cum a luat naștere proiectul

„Acest proiect a luat naștere atât dintr-o necesitate, cât și dintr-o mare dorință. Necesitatea este de la sine înțeleasă, zic eu: aceea de a oferi posibilitatea contactului cu domeniul nostru de activitate acestei categorii de persoane. Iar dorința este aceea de a pune pe harta țării, într-o primă fază, instituția noastră ca una care își adresează serviciile muzeale și persoanelor cu deficiențe de vedere. Aș dori să ofer o explicație în legătură cu o afirmație anterioară a mea: am spus „categorie de persoane”. Nu sunt sigur că este cea mai potrivită exprimare, dar am vrut să subliniez faptul că persoanele cu deficiențe de vedere nu sunt „altceva”, sunt oameni normali care au o problemă de ordin fizic. Oameni care își trăiesc viața, care studiază, își întemeiază familii, apreciază cultura și în general orice aspect al vieții. La fel ca noi, „oamenii normali”, să zicem. De când lucrez cu dumnealor percep altfel lucrurile“.

Ce se va întâmpla în cadrul proiectului

„Concret, prin proiect se creează o serie de facilități în muzeele de istorie și arheologie din județul Constanța, care vor permite accesul mai facil la cunoașterea patrimoniului istorico-arheologic de către persoanele cu diverse grade de cecitate. Este vorba de Muzeul Callatis Mangalia, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța și punctele muzeale teritoriale ale acestuia, respectiv Muzeul Carsium din Hârșova, Muzeul de arheologie din Histria, Muzeul Axiopolis din Cernavodă și Muzeul Tropaeum Traiani din Adamclisi.

În 3 dintre aceste muzee (Constanța, Adamclisi, Histria) se montează covoare tactile, pentru un mai bun ghidaj în sălile de expoziție, oferind astfel posibilitatea vizitei și unor persoane nevăzătoare fără însoțitor. Toate cele 6 muzee vor fi dotate cu cîte două ghiduri audio și două tablete, pe care vor fi înregistrate audio circuitele de vizitare și explicații asupra artefactelor expuse. De asemenea, în 3 dintre muzee (Constanța, Mangalia, Histria) vor fi instalate sisteme PC cu soft special cititor de text (JAWS), pentru a oferi posibilitatea informării prealabile a persoanelor nevăzătoare asupra obiectivelor vizitabile.

Proiectul prevede și organizarea unui workshop cu activități lucrative, intitulat „Vibrația formelor”, în cadrul căruia se vor desfășura 2 ateliere: Atelier de pictură Ebru (8 și 12 iunie, grupe de câte 6 persoane) și Atelier de restaurare ceramică (16 iunie, o grupă de 12 persoane). O parte dintre actanți vor fi copii cu deficit de vedere, restul fiind adulți cu probleme de vedere.

Totodată, am prevăzut reproducerea în rășină a unor exponate ale muzeului din Constanța, care vor fi amplasate în expoziția de bază și vor permite contactul tactil al vizitatorilor cu piesele (pentru a proteja atât piesele originale, cât și vizitatorii nevăzători, în scopul prevenirii accidentelor). Și, nu în ultimul rînd, vom achiziționa un scanner 3D și o imprimantă corespunzătoare, pentru a face cadou vizitatorilor nevăzători replici în miniatură ale artefactelor din muzeu“.

Ce se va întâmpla după terminarea proiectului

„Nu pot generaliza, mă pot referi numai la activitatea în care sunt direct implicat. Pot să vă spun că Fundația Orange, prin contract, pune condiții severe dar corecte. Cîțiva ani rezultatele proiectului trebuie să fie vizibile. De fapt, acesta este și scopul nostru, ca rezultatele proiectului să rămână vizibile și să ajute efectiv la accesul la cultură al persoanelor cu deficiențe de vedere. Aș mai adăuga că în urma proiectului va rămâne nu numai o infrastructură specifică, ci și o relație foarte bună de cooperare interinstituțională și umană. Atât la Asociația Nevăzătorilor, cât și la LIONS Club Constanța am cunoscut oameni, și vom rămâne prieteni. După cum trebuie să menționez buna colaborare cu personalul responsabil de la Fundația Orange, niște doamne extraordinare. Și, cine știe, poate urma și o continuare a proiectului. Sau altul complementar“.

*Proiectul ArheoTACT este implementat de către Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, în parteneriat cu   Asociația Nevăzătorilor din România – filiala Constanța-Tulcea și Muzeul Callatis Mangalia. S-au mai alăturat proiectului și diverși voluntari, care activează sub formă instituționalizată (D.G.A.S.P.C. Constanța și LIONS Club Constanța).

Proiectul ArheoTACT a fost câștigat în cadrul programului de finanțare Lumea prin culoare și sunet – ediția 2016, susținut de Fundația Orange România. Perioada de implementare a proiectului este 01 iulie 2016 – 31 august 2017, iar din valoarea totală a proiectului Fundația Orange România asigură prin sponsorizare 82,32%, restul de 17,68% reprezentând contribuție proprie a beneficiarului.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: