În Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” din Constanţa plouă. Nu este o glumă și nici nu este vreun experiment făcut de angajații bibliotecii. Din cauza lipsei fondurilor alocate de Consiliul Județean Constanța, reparațiile la acoperișul clădirii nu au putut fi terminate și, astfel, de fiecare dată când afară plouă, Biblioteca Județeană este îmbibată cu apă.
Banii alocați de CJC nu au acoperit decât izolarea acoperișului pe o porțiune de 35 mp din totalul de 700. Cu toate acestea, de 10 ani de zile de când această lucrare ar fi trebuit să fie finalizată, Consiliul Județean Constanța nu a mai gasit banii necesari, sau disponibilitatea, să continue lucrarea.
De un deceniu plouă și pe holuri, plouă și în sălile de lectură, plouă și în birourile funcționarilor. Mai mult, există pericolul unui incendiu, apa infiltrându-se în jurul surselor de electricitate.
Problema aceasta nu afectează numai cititorii, care trebuie să facă slalom printre ligheanele și căldările puse de angajații bibliotecii pentru a colecta apa din tavan, ci și fondul de carte existent în clădire. Cărți vechi, manuscrise, ziare sunt acoperite cu ciolofan, fiind ferite de picăturile de apă ce se infiltrează peste tot.
Clădirea este plină de mucegai iar cititorii, oamenii care încă își doresc să răsfoiască în liniște o carte, sunt obligați să stea în umeazală și mucegai.
Angajații bibliotecii sunt revoltați și muncesc din greu pentru a putea feri cărțile de umeazeală, însă nu pot face față: au mai rămas doar jumătate ca număr după concedierile făcute în anul 2010.
În opinia Ministerului Culturii, de vină este interesul scăzut al ordonatorului principal de credite, în speță Consiliul Judeţean Constanţa, faţă de cultura locală.
Fondurile insuficiente acordate de CJC și nepăsarea reprezentanților acestora pentru instituția de cultură au făcut ca această clădire să se degradeze pe zi ce trece.
Pereții au început să se scorojească din cauza apei care se infiltrează, geamurile de lemn, vechi, sunt umflate și crăpate, nu se mai închid, lăsând vântul să șuiere în bibliotecă. Caloriferele sunt ruginite.
Nici măcar liftul care ar trebui să ajute persoanele cu handicap să ajungă la cele 2 etaje deschise publicului nu mai funcționează. Un afiș pe care scrie „Ascensor scos din funcțiune!“ îți taie orice urmă de speranță dacă cumva nu poți să ajungi la etaj decât cu ajutorul liftului.
Băile sunt insalubre. WC-urile sunt slinoase, podelele nespălate, robineții ruginiți.
Ultimul etaj al clădirii a fost închis de mult din cauza cantității de apă care a curs în clădire.
Angajații bibliotecii spun că aceeași soartă o va avea și etajul 2, în scurt timp, fiindcă nu a fost luată nici o măsură iar apa continuă să se infiltreze în pereți.
Soarta acestei clădiri este în mâinile naturii. Dacă plouă puțin sau iernile nu aduc prea multă zăpadă, Biblioteca Județeană din Constanța va mai putea primi cititori pentru o vreme.
Dacă natura va fi potrivnică, însă, clădirea bibliotecii se va prăbuși sub ochii indiferenți ai autorităților locale.
Este încă un exemplu clar pentru modul în care este tratată o instituție de cultură în Constanța.
- Drumurile din județul Tulcea rămân închise luni dimineața: Mașini și persoane blocate în zăpadă, localități fără energie electrică - 27 noiembrie 2023
- GALERIE FOTO România merge la EURO 2024 după victoria 2-1 cu Israel/ Ce spun marcatorii, selecționerul și căpitanul naționalei - 19 noiembrie 2023
- FC Hermannstadt smulge un punct la Constanța în minutul 91/ Campioana Farul, fără victorie în ultimele cinci etape/ Gică Hagi, cartonaș roșu văzut la finalul meciului - 11 noiembrie 2023