„Nu mai vreau să aud de primărie! E jale dacă asteptăm bani de la Consiliul Județean. Multe administrații vor fi închise peste 2 ani, dacă banii pentru bugetul local nu vor veni direct de la Guvern”

 

 

PRIMARUL GHEORGHE GRAMENI, LA CAPĂTUL RĂBDĂRII: NU PRIMEȘTE BANI NICI DE LA CJC, NICI DE LA EOLIENE

Aministrația locală din comuna constănțeană Mihai Viteazu se află într-o situație critică. Primarul Gheorghe Grameni susține că de multe ori, localitatea pe care o administrează a fost „uitată” de Consiliul Județean Constanța, atunci când a fost vorba să fie trecută pe lista primăriilor care vor primi bani din
impozitul pe venit.
Și asta în contextul în care comunitatea produce bani frumoși din amplasarea turbinelor eoliene pe raza localității. O altă problemă este faptul că una dintre cele  trei companii investitoare în energie eoliană (cea care are cele mai multe turbine pe raza comunei) nu vrea să plătească impozitul aferent, profitând de faptul că nu există o reglementare clară în codul fiscal. Astfel, primarul
Gheorghe Grameni susține că a ajuns la capătul răbdării și că nici nu vrea să mai audă de primărie, mai ales în contextul în care, susține acesta, în scurt timp majoritatea administrațiilor vor avea lacătul pe ușă, dacă lucrurile vor evolua la fel, iar banii nu vor veni la primării direct de la Guvern.

„Dacă eolienele nu sunt construcții atunci de ce au fundație, lift și autorizație de construcție?!”

„Situația e critică. Nici nu mai vreau să aud de primărie, nu mă mai interesează! Peste maximum 2 ani, dacă lucrurile vor evolua la fel, atunci multe primării vor fi închise. Banii trebuie să vină de la Guvern, direct la primării, nu să treacă prin Consiliul Județean. Când vin banii prin Consiliul Județean, e vai de noi! E jale! Primăriile trebuie să primească bani din impozitul pe venit, dacă produc! La Mihai Viteazu, eolienele produc zeci de milioane de euro, iar noi nu primim nimic. Nici eolienele nu vor să ne plătească impozitul, că cică nu sunt construcții. Cum Dumnezeu nu sunt construcții dacă au lift și ditamai fundația? Și dacă nu sunt construcții de ce le mai trebuie autorizație de construcție?! Este stupid și anormal ce se întâmplă! Își bat joc de noi. Din trei firme de eoliene, două respectă legea și ne plătesc impozitele, iar cea de-a treia și cea mai importantă pentru că ar trebui să plătească cel mai mult, refuză să facă lucrul ăsta pentru că așteaptă să fie declarate de interes național! Cum să declari niște firme private ca fiind de interes național dacă oamenii plătesc facturile către ei? Cum să consideri un lucru de interes național, din moment ce românii plătesc de-i ustură?! Dacă am încasa bani de la firma asta, nu am mai fi dependenți de Consiliul Județean și atunci toată lumea ar fi mulțumită”, ne-a declarat primarul.
Cu toate acestea, deși se află într-o situație critică, din punct de vedere economic, primarul din comuna Mihai Viteazu nu are datorii neplătite către furnizori: „Eu n-am făcut ca alții, să mă angajez în lucrări și să nu le pot plăti, ca să îmi vină după aia banii. Că puteam și eu să fac precum alți colegi de-ai mei: Să contractez lucrări, să încep să construiesc ce lipsește în Mihai Viteazu, să fac, să dreg și apoi să aștept plata arieratelor. Dar am zis că e corect și normal să nu mă întind mai mult decât îmi ajunge plapuma. Și ce-am rezolvat? Nici bani nu primesc, nici investiții nu pot să fac”, a conchis primarul Gheorghe Grameni.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: