Muzeul Memoriei vine în Constanța la sfârșit de octombrie: “Dorința noastră este să îi apropiem pe tineri de artă și cultură prin intermediul noilor tehnologii”

Muzeul Memoriei este un demers educațional și cultural început în anul 2017 care scoate la lumină fotografii, documente, scrisori, cărți poștale, obiecte, melodii care vorbesc despre viața cotidiană a anilor 1916-1919 din marile orașe, de la Marele Război la Marea Unire.

În perioada octombrie-noiembrie, finalul cercetării se va materializa în trei expoziții multimedia interactive care vor avea loc la București, Constanța și Iași.

Până atunci, Telefonul Amintirilor poate fi ridicat și poveștile despre Marele Război ascultate și la Constanța, în diferite locații.

Despre Muzeul Memoriei am stat de vorbă cu Smaranda Pasnicu și Catrinel Bejenariu, organizatoarele proiectului și co-fondatoare ale Asociației Punctart:

ISE: Cum s-a născut proiectul „Muzeul Memoriei”?

Catrinel Bejenariu: La fel ca și Punctart, din îndrăzneală și curiozitate. Curiozitatea de a descoperi mai multe despre cine suntem și îndrăzneala de a ne apuca efectiv de căutat. Muzeul Memoriei este un spațiu al aducerii aminte și al imaginației libere, o platformă deschisă de dialog și colaborare și cuprinde o echipă de profesioniști.

Smaranda Pasnicu: Muzeul Memoriei a început în vara lui 2017 din dorința de a căuta alte perspective asupra istoriei despre care tindem să vorbim prea puțin și pe care nu le învățăm în cărțile de istorie. Am conceput un proiect pe termen lung, în care ne-am setat un prim interval de cercetare, începutul de secol, cu accent pe Marele Război, și apoi am început să căutăm arhivele muzeelor, colecționarilor, bibliotecilor etc., documente care să ne ajute mai bine să înțelegem viața cotidiană din acele vremuri. În 2017, ne-am început cercetarea despre Bucureștiul ocupat, care a durat 6 luni. Am continuat, timp de încă jumătate de an, cu Iașiul – capitala supraaglomerată, iar în 2018 ne-am concentrat asupra zonei din Dobrogea, cu o cercetare începută în vară.

ISE: Care sunt rezultatele pe care le așteptați în urma acestui proiect?

Smaranda: Dorința noastră la Punctart este să îi apropiem pe tineri de artă și cultură prin intermediul noilor tehnologii. Tot ce dezvoltăm este din dorința de a construi pe termen lung proiecte care să crească organic. Rezultatele la Muzeul Memoriei ne surprind mereu, pentru că ele vin din deschiderea celor cu care colaborăm, bucuria celor care ascultă mesajele din Telefonul Amintirilor, persoanelor care ne scriu pe pagina de Facebook că vor să fie voluntari sau că vor să contribuie cu amintiri să construim împreună acest proiect. Iar cele mai frumoase rezultate sunt când participăm la evenimente și vedem că nu putem să plecăm acasă, pentru că oamenii nu vor să se mai dezlipească de telefon și ne roagă mereu să mai stăm puțin.

Catrinel: Muzeul Memoriei e un proiect pe termen lung, avem așteptări mari și ne propunem rezultate în consecință. Primele rezultate le așteptăm de la noi în acest moment: să ne iasă expoziția așa cum ne-am propus. Știm că o să iasă bine, dar vrem să fie extraordinar. Apoi, după ce e gata, e simplu: vrem să ajungem la cât mai mulți oameni. Unora le aducem aminte, alții ne amintesc nouă, sperăm să descoperim mai bine cine am fost, să înțelegem cine suntem și să învățăm să fim împreună. Cred că rezultatele Muzeului Memoriei depind de noi toți în cele din urmă.

ISE: Până în acest moment sunteți mulțumiți de rezultate? Ați reușit să generați reacțiile așteptate?

Catrinel: Reacțiile generate până acum ne-au dat foarte mare încredere să continuăm atunci când a fost mai greu. Proiectul a devenit unul foarte personal. Și noi am început acest parcurs al amintirii și am fost mai atente la discuții cu ai noștri, să punem întrebări despre ei și ce încă n-au uitat de la ai lor. Participările la evenimente ne-au adus în mijlocul oamenilor: am intrat în dialog și de cele mai multe ori s-a ajuns la discuții care ne-au convins repede că Muzeul Memoriei înseamnă emoție, curiozitate, răbdare și sensibilitate.

Smaranda: Am reușit cred să generăm mai multe reacții decât am crezut inițial, pentru că atunci când am început nu știam la ce să ne așteptăm. Multe din proiectele noastre conțin o doză de experiment și nu știm niciodată până nu încercăm cum o să fie primit. Cu Muzeul Memoriei creștem în fiecare zi, încercăm, modificăm și construim ceva ce sperăm să bucure cât mai multă lume.

ISE: Este publicul tânăr interesat de istorie, de memorie, de povești?

Catrinel: Ne bucurăm de un public foarte receptiv. Ne-au surprins foarte plăcut tinerii, de fapt de la ei cred că învățăm cel mai mult în fiecare proiect. Ne inspiră doza lor de curiozitate, reacțiile și argumentarea foarte pertinentă. Lipsa de interes e generalizată, hai să vedem cum stârnim interesul pentru lucrurile care contează.

ISE: Care au fost cele mai frumoase momente în cadrul proiectului?

Catrinel: Sunt multe, unul din ele este cu un bătrân firav în parcul Cișmigiu care atunci când s-a uitat la o imagine cu soldați a zis senin “poate-l găsesc pe tata”… apoi ne-a atras la fel de senin atenția că suntem îmbrăcate în negru și că e important să prețuim clipa, prezentul.

ISE: Când va avea loc expoziția de la Constanța și cum va arăta ea? Ce va aduce nou?

Catrinel: Ținând cont că vorbim despre Muzeul Memoriei: exPO ca despre o experiență multimedia, nu am vrea să dăm prea multe informații, să lăsăm pe fiecare să-și ia experiența după bunul plac. Aceasta o să aibă loc în perioada (aproximativ) 28 octombrie- 4 noiembrie la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret Jean Constantin. Ce putem spune însă este că așa cum Muzeul Memoriei este o platformă de dialog, și în cadrul expoziției vom interacționa cu multe moduri de comunicare a informației, interactive sau nu. O să fie fain, există și alte modalități și suporturi de prezentare a informației pe care căutăm să le explorăm și vă invităm să le descoperim împreună în București la final de octombrie, trecerea spre noiembrie ne prinde în Constanța, apoi mergem la Iași.

ISE: Unde va mai ajunge „Telefonul Amintirilor” în următoarea perioadă?

Smaranda: Telefonul Amintirilor se află, în acest moment, la Biblioteca Județeană Constanța. Zilele trecute a făcut scurte vizite la Hotel Intim și la Librăria Dorian Grey din Constanța. În Iași el o să fie prezent la FILIT între 5-7 octombrie. Suntem în discuții, căutăm noi parteneriate în Constanța și ne dorim să apărem în cât mai multe locuri. Muzeul Memoriei nu este un loc propriu zis, nu are o adresă, Muzeul apare, la fel ca amintirea. Iar ca să nu uitați și să fiți la curent cu noutățile, ne puteți urmări pe www.muzeulmemoriei.ro sau pe Facebook: Muzeul Memoriei.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: