Marea Britanie ar putea suferi o recesiune aproape la fel de mare ca cea a Rusiei în următorul an/ 2023 va fi unul greu pentru economia mondială, dar va fi urmat de o redresare în 2024

sursa foto: Edward Howell/Unsplash
sursa foto: Edward Howell/Unsplash

Contracția economică a Marii Britanii din 2023 va fi aproape la fel de profundă ca cea din Rusia, se așteaptă economiștii, în condițiile în care o scădere bruscă a nivelului de trai al gospodăriilor apasă asupra activității, relatează CNBC.

Conform analizelor efectuate de Goldman Sachs, una din cele mai mari bănci de investiții multinaționale din lume, Marea Britanie se poate aștepta la o scădere în Produsul Intern Brut Real (ajustat la inflație) de 1.2% pentru 2023, o scădere mult mai mare față de restul țărilor G10. Scăderea ar fi urmată de o creștere de 0.9% în 2024.

Aceste cifre plasează Marea Britanie doar puțin în fața Rusiei – care urmează a înregistra o scădere de 1.3% în acest an, în timp ce războiul din Ucraina, dar și sancțiunile economice, continuă. Calculele făcute de Goldman Sachs sugerează că pentru Rusia va urma o expansiune de 1.8% în 2024.

Previziunile Goldman pentru Marea Britanie sunt sub ceea ce citează ca fiind un consens de piață care schițează o contracție de 0,5% în 2023 și o expansiune de 1,1% în 2024. Cu toate acestea, OCDE a prognozat, de asemenea, că Marea Britanie va rămâne semnificativ în urma altor națiuni dezvoltate în anii următori, în ciuda faptului că se va confrunta cu aceleași trenduri macroeconomice, ceea ce plasează Londra mai aproape, din punct de vedere al performanțelor, de Rusia decât de restul țărilor din G7. 

Veștile proaste nu vizează doar Marea Britanie, totuși. Conform Kristalinei Georgieva, directorul Fondului Monetar Internațional, 2023 va fi un an mai greu pentru economia mondială decât cel precedent, potrivit CNN.

Explicația acestui fapt este că “cele mai mari trei economii, SUA, Uniunea Europeană și China încetinesc în același timp”, a declarat Georgieva într-un interviu de duminică, acordat pentru CBS.

Din câte se pare, totuși, Marea Britanie va fi cea mai afectată dintre marele economii ale lumii. Într-un sondaj al economiștilor de vârf din Marea Britanie, realizat de Financial Times, consensul respondenților a fost că șocul inflației cauzat de pandemie și de războiul din Ucraina va fi mai persistent în Regatul Unit decât în alte locuri. 

“Recesiunea din 2023 se va simți mult mai rău decât impactul economic al pandemiei”, a declarat John Philpott, un economist independent pe piața muncii. Alți experți au descris perspectivele pentru consumatori – în special pentru cei cu venituri mici sau pentru cei cu oferte de credite ipotecare care urmau să expire – ca fiind “dure”, “sumbre”, “mizerabile” și “teribile”.

În ciuda previziunilor sumbre, totuși, este important de notat că recesiunea, deși îngrijorătoare, ar putea să nu fie de lungă durată. 

“Având în vedere că inflația pare acum să se retragă peste tot în lume, băncile centrale ar trebui să fie în măsură să ia piciorul de pe frână în scurt timp, permițând ca o redresare să înceapă la sfârșitul anului viitor [2023]”, au declarat în decembrie analiștii de la Capital Economics, citați de DW

Această consolare pare să fie susținută și de creșterile ușoare din 2024 prezise de Goldman Sachs.

În același timp, tensiunile geopolitice, în special din Ucraina, care sunt, în parte, responsabile pentru situația economică creată reprezintă încă un factor de risc pentru economia globală.

“Soluțiile pentru a pune capăt invaziei Rusiei în Ucraina rămân evazive. Acest lucru, la rândul său, înseamnă că nu există soluții pentru efectele în lanț ale acestui conflict asupra unor domenii precum mișcările de migrație, aprovizionarea globală cu produse energetice fosile și alimente; și potențiale schimbări geopolitice care se extind mult dincolo de regiune” a declarat Christian Nolting, ofițerul de investiții principal al Deutsche Bank, citat de DW.

Anul 2023 se prezice a fi unul dificil pentru întreaga comunitate mondială, din punct de vedere economic, dar problemele identificate pot fi de scurtă durată, în lipsa unor noi evenimente dramatice pe scena internațională.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: